Köylünün suyuna şirket el koyuyor
Özer Akdemir
Manisa Alaşehir’e bağlı Horzum Beldesi Alayaka köylüleri yaşam kaynakları olan sulara el konulması girişimine direniyor. Köylüler “kadimden beri” kullandıkları sulara bir şirketin el koyarak şişelemesini asla kabul etmeyeceklerini dile getirerek, bir zamanlar Bergama köylülerinin yaptığı gibi tek sıra halinde yürüyerek direnişe hazır oldukları mesajını verdi.
KADİMDEN BERİ BU SULAR BİZİM
Bozdağların güney yamacında bulunan yaylalardaki suların Manisa İl Özel İdaresi tarafından 30 yıllığına bir şirkete kiralanması yöre köylülerini isyan ettirdi. Dağın yamacında yaylaları bulunan Alayaka köylüleri “Kadimden beri biz bu suları kullanıyoruz. Bu su olmazsa ürünlerimiz, hayvanlarımız ne olacak, biz nereye gideriz” diye yetkililere yaptıkları başvurulardan bir sonuç alamadıklarını söylüyor.
Köy Muhtarı Erol Adıgüzel, yaylalarındaki kaynak sularının mineralli su diye 30 yıllığına kiralanmasının 2013 yılında gerçekleştirildiği bilgisini vererek, “Ruhsatını aldıkları 22 bin dekar bir alandaki suları borularla toplayıp şişeleyeceklerini söylüyorlar. Bu sular bizim buralara tutunma sebebimiz. Bu sular giderse tarımımız ölecek, hayvancılığımız olumsuz etkilenecek, ormanlarımız, doğa tahrip edilecek” dedi.
Köylülerden Ali Kahraman yılın 8-9 ayı köye yaklaşık
BU SU TÜM CANLILARIN
Akyaka Köyü Kooperatifi Yönetim Kurulundan Süleyman Ersoy, sulara el konulması ile ilgili benzer girişimlerin daha öncede yaşandığını, mahkeme kanalıyla bunlara engel olduklarını belirterek, son gelen şirketin Özel İdare tarafından köyün içme suyu olarak ayrılan kaynaklara dahi el koymak istediğini söyledi. Ersoy, “Bizim bu yaylalarda 10 bin küçükbaş hayvanımız, binlerce dönüm arazimiz var. Köyümüzde yeteri su olmadığı için 9 tane kuyu var. İstersek bu suyu köyümüze götürebilirdik. Biz doğadaki tüm canlıların hakkı olduğunu düşünerek bu sulara dokunmadık” dedi.
KATLETMEK SERBEST, CİLDİNİ BOZMA SADECE!
Köylülerden Erdem Başkurt, yayladaki kestane bahçesine
Ali Başkurt 10 dönümlük domates tarlasına gelen suyun da şirket tarafından kesildiğini belirtirken, Selim Ersay ise bu sene yağışların bol olması yüzünden armut ve kivi ağaçlarını koruyabildiklerini belirterek, “Yağmurlar olmasaydı tüm ürünlerimiz gazel gibi dökülürdü” dedi.
ÇOCUKLARIMIZA NE OLACAK?
Köylü kadınlardan Gülizar Ersoy kestanelerinin susuzluk nedeniyle kuruduğunu belirterek, dağdaki suları şirkete vermeyeceklerini söyledi. Ümmü Girgin de, suların alınması durumunda kendi geçimlerinin, çocuklarının geleceklerinin olmayacağını, bu nedenle sularını vermemekte kararlı olduklarını söyledi.
KÖYDE DİRENİŞ KOMİTESİ KURULDU
Köyün kahvesinde yapılan toplantıya Bergama Köylü direnişinin öncülerinden Oktay Konyar da katıldı. Konyar, özellikle kadınların mücadele içinde olmasının önemine dikkat çekerek, “Tüm köylü direnirseniz topraklarınızı, sularınızı alamazlar. Aksi taktirde kendinize yer beğenin” dedi. Bergama köylülerinin ve Kabazlı köylülerinin mücadele deneyimlerini aktaran Konyar, evlerde yapılan toplantıları ve direniş komitelerinin önemine dikkat çekti. Toplantının ardından köylüler, sulara el konulmasına karşı mücadelenin daha örgütlü yürütülmesi için üç kişilik bir direniş komitesi kurdu. Daha sonra tek sıra halinde köyün içinde yürüdüler.
http://www.evrensel.net/haber/86279/koylunun-suyuna-sirket-el-koyuyor.html
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-06-14 06:00:52
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder