20 Ocak 2011 00:00
5 HAZİRAN 2005 Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköyde kutlamak
isteyen çevrecilere yönelik altın madeni çalışanlarının saldırısı ile ilgili
davanın 4. duruşması önceki gün Bergamada yapıldı. Yargılamada, olaylar
sırasında taş ve yumurta yağmuruna tutulan, arabalarının camları kırılan
çevrecilerin, saldırının her anını yönettiği iddiasında bulundukları Koza Altın
şirketi sahibi Akın İpekin adı dahi geçmedi.
5 HAZİRAN 2005 Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköyde kutlamak isteyen çevrecilere yönelik altın madeni çalışanlarının saldırısı ile ilgili davanın 4. duruşması önceki gün Bergamada yapıldı. Olaylar sırasında taş ve yumurta yağmuruna tutulan, arabalarının camları kırılan çevrecilerin, saldırının her anını yönettiği iddiasında bulundukları Koza Altın şirketi sahibi Akın İpekin adının dahi geçmediği yargılamada, bazı maden çalışanları ile çevrecilerin ifadeleri alındı.
Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde olayların üzerinden 5 yıl geçtikten sonra açılabilen davanın 4. duruşmasında maden çalışanlarının ifadelerinin yanı sıra, şirketin sahibi Akın İpekin adının neden sanıklar arasında olmadığı yolunda tepkiler öne çıktı. Olaylarda saatlerce köylerine giremeyen köylülerin yanı sıra, Çamköyde çevre günü kutlamak için Eşme, İzmir ve Bergamadan gelen altın madeni karşıtı çevrecilerin de sanık olarak yargılandığı duruşmada, işten çıkarılan bir maden işçisinin itirafları yaşanan olaylara ışık tuttu.
ESKİ MADENCİDEN İTİRAFLAR
Olaylar sırasında altın madeninde işçi olduğunu söyleyen Halil Eftal, maden yöneticilerinin piknik adı altında yapılan etkinliğe katılımın tüm işçiler için şart koştuğunu söyledi. Maden Müdürlerinden Hayri Öğüt ve Celalettin Çetinin gelmeyen işçileri kontrol ettiğini anlatan Eftal, olayların ardından Hayri Öğütün kendisine neden taş atmadın diye baskı uyguladığını da belirtti. Eftal, şirketin sahibi Akın İpekin ise bütün olayları yönettiğini iddia etti. 2006 yılında madende meydana gelen bir kazada bir işçinin yaşamını yitirdiğini, kendisinin de bu kazanın ardından işten çıkarıldığını aktaran Eftale savcının Bu yüzden mi böyle konuşuyorsun? sorusuna Eftal, Hayır ama madende çalışsaydım bu ifadeyi veremeyebilirdim diye yanıt verdi. Eftal, çevrecilere yumurta attıklarını ama taş atanları hatırlamadığını söyledi. Duruşmada ifade veren diğer maden çalışanlarının çoğu da yumurta atıldığını ama kimlerin taş attıklarını görmediklerini ileri sürdüler.
20 YILDIR SIĞIRCIKLAR GELMİYOR
Olaylar sırasında tarlasına gitmek isterken madencilerin köy yoluna barikat kurmaları nedeniyle bir hayli zorlandıklarını söyleyen Çamköy köylülerinden Ümit Duran, Bize kendi köy yolumuzu değil
Sanık olarak yargılanan köylülerden Tepeköylü İrfan Keskin mahkemede taş atan maden çalışanları değil, onları yönlendirenler yargılanmalıydı dedi.
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise Olaylarla ilgili Akın İpeke takipsizlik kararı verilmiş. Akın İpek olayları yönlendiren kişidir. Ben bizzat kendisiyle görüşüp yolu açmalarını istedim. O ise dalga geçer gibi 7-
Akşam saatlerine kadar devam eden duruşma çıkışında bir açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, davanın zamanaşımına uğraması tehlikesinin devam ettiğini belirterek, Akın İpek hakkında takipsizlik kararı verilmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde itiraz ettiklerini söyledi. (Bergama/EVRENSEL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder