8 Ekim 2013 Salı

Ağaçlı Yol’da öğrencilerin alın teri var

http://www.evrensel.net/haber/69661/agacli-yolda-ogrencilerin-alin-teri-var.html#.UmZSV3DwlOQ

Özer Akdemir 

İzmir’in kent içinde kalmış en önemli yeşil alanlarından Bornova Ağaçlı Yol olarak bilinen Karayolları arazisi satıldı. 120 milyon liraya araziyi alan iki AKP’li belediye meclis üyesi “Tek ağaç kesmeyeceğiz, AVM yapmayacağız” dese de, pek inanan yok. 1973’te o bölgenin yüzde 90 oranında tarım arazisi olduğunu anlatan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem ise, gerek Ağaçlı Yol’da, gerekse bölgedeki tüm yeşil alanlarda ziraat meslek okulu öğrencilerinin alın terlerinin olduğunu söyledi. Uzun yıllar E.Ü. Çevre Merkezi Müdürlüğü görevini de yürüten Prof. Dr. Erdem Ağaçlı Yol ve Ege Üniversitesinin tarihi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Sizin yaşamınızda Ege Üniversitesinin ve Ziraat Fakültesinin yeri nedir?

Ben ilk-orta, lisede farklı yerlerde okudum ama üniversiteyi burada bitirip, 1963 yılında burada göreve başladım. 1971’de burslu olarak Almanya’ya gittim. 1976’da tekrar buraya döndüm ve emekli olana kadar da burada çalıştım.

Ege Üniversitesinin kuruluşundan bahseder misiniz?

Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mustafa Uluöz, görevlendirilerek Ankara’dan 1955 yıllarında buraya geliyor. Üniversite kurma düşüncesiyle ilk gittiği yer bugünkü Atatürk Mahallesi. Hem oralar ihya olsun, hem gecekondulaşma önlensin istiyor. Ama asıl olarak ziraatçı hoca buraların dünyanın en güzel bağlık yerleri olduğunu görüyor. Ziraat meslek öğrencileri yemyeşil tarlalarda uygulama yapıyorlar o zamanlar. Bu planla Ankara’ya gidiyor. Ankara’da “Hocam ne yapıyorsun, buranın ne yolu ne suyu, ne de elektriği var. Sen bize yolu, suyu elektriği olan bir yer bul, yoksa senin üniversite kurulmaz” diyorlar. Hoca dönüp geliyor, ne yapsın? Üzüle üzüle bizim şu an içinde bulunduğumuz araziyi alıp kampüs alanı ilan ediyor.

ENGİNAR VE KARANFİL TARLASI

Ağaçlı Yol’un bulunduğu alan ne zaman ağaçlandırıldı?


Asıl Ağaçlı Yol bugünkü metronun solundan giden yoldu. Metronun sağı tamamen tarlaydı. 1955 yıllarından bahsediyorum. Zaten buranın adı da Burunovası idi o zaman, Bornova değil. Enginar tarlaları, karanfil tarlaları vardı. Metro bölge durağında, üst geçitten indikten sonra çok güzel bir fidanlık vardı. Belki de İzmir’in ilk süs bitkileri fidanlığıydı orası. Ziraat mektebinden öğrenciler zeytinlikteki fidanlar, şeftaliler, eriklerle uygulama yapıyorlardı. DSİ’nin önündeki arazi tarlaydı hep. Menderes Hükümeti zamanında Karayollarına tahsis edildi. İlk gelen Tarım İl Müdürlüğüdür. En son DSİ geldi sanırım. O arazilerde ziraat mektebinde okuyan çocukların alın teri var. Orada aslında Ziraat Fakültesinin tarihi yatıyor. Atatürk zamanında kurulmuş olan ziraat mektebinin öğrencileri dikti demir ağaçlarını ve o fidanları. Demir ağaçları çamlara benzer, yaprakları iğne gibidir. Avustralya kökenlidir. Her dem yeşildir. En önemlisi de her türlü koşula dayanıklıdır, mantarlar hariç. İyi bir yol ağacıdır
Ağaçlı Yol’da öğrencilerin alın teri var
Bölgenin imara açılması nasıl oldu?

1973'de Altın Yol geçti. O yol yapımı sıralarında bir çalışmamız vardı. Alanın yüzde 90’ına yakını tarım alanları, meyvelik, enginar, süs bitkileri idi. Bunları imar planlarında çıkarmıştık. Daha sonra oralara sanayi geldi. 2. sanayi kuruldu. 1985-90 yılları arasında imar planlarına baktığımızda ise bölgedeki tarım alanlarının yüzde 21’lere düştüğünü tespit etmiştik.

Yandaşa peşkeş mi?

Kentin orta yerinde kalan, 100 yılda oluşmuş yeşil alanın imarını değiştiren hükümet, biri 90 diğeri 45 dönümlük Karayolları arazisini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihalesi ile sattı. İhaleyi 120 milyon 420 bin TL’yle Armesa- Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu kazanırken, her iki kişinin de AKP’li olması arazinin yandaşlara peşkeş çekildiği söylentilerini yoğunlaştırdı. Akdemir daha önce de TEKEL’in Bayraklı’daki depolarını Özelleştirme İdaresinden alıp FOLKART’a satmıştı. Arazinin ‘yeşil alan’ olarak görülen imar durumunu on kat imar izinli, AVM yapılabilecek hale getiren plan değişikliğine karşı Bornova ve Büyükşehir belediyesi tarafından açılan davalar devam ediyor. İmar planı davalık olan arazinin, buna rağmen 120 milyon lira verilerek satın alınması da tartışmaların bir başka yönünü oluşturuyor.
Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2013
http://www.evrensel.net/haber/69661/agacli-yolda-ogrencilerin-alin-teri-var#.UmZSV3DwlOQ
(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...