Özer AKDEMİR
Çanakkale Çan ilçesine
YÖREDE ASBEST YATAKLARI BULUNUYOR
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Duman köyünde 4 adet mesothelioma (asbest kaynaklı akciğer zarı kanseri) tespit edilmesi üzerine aralarında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümünden yerbilimcilerin, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından uzmanların ve Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili uzmanlarının bulunduğu bir çalışma grubu kurularak araştırma yapıldı. Yer bilimleri ve sağlık bilimlerinin eş zamanlı sürdürdüğü çalışmalarda yörede asbest yataklarının bulunduğu belirlendi.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SUNULDU
Çalışmaya katılan bilim insanlarından ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, Evrensel’e köyde yaptıkları araştırmaları anlattı. Mirici, köy ve civarındaki toprak analizlerinden sonra tüm köy halkının akciğer filmlerinin çekildiğini ve solunum testleri yapıldığını belirtti. Ayrıca köylülerin asbestli toprak kullanma alışkanlıklarının da öğrenildiğini ifade eden Mirici, “Bu elde edilen sonuçlar Sağlık Bakanlığına bir rapor olarak sunuldu. Araştırmanın amacının kanser ile asbestli toprak ilişkisi tespit etmekten öte, yeni ve henüz tespit edilmemiş hastaları bulmak ve gerekli koruma önlemlerini halka anlatarak uygulanmasını sağlamak” dedi.
ASBEST YATAKLARI DENETİMSİZ
Çalışma, Aralık 2013’de Antalya’da gerçekleştirilen Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabında “Biga Yarımadasının Medikal Jeoloji Sorunlarına Genel Bir Bakış ve Bölgede Asbest Maruziyeti Sorunu” başlığı ile yer aldı. Makalede 9 uzman kişinin imzası yer aldı. Araştırmanın sonuçları tıp ve yer bilimleri uzmanları tarafından değerlendirildi. Çalışmada, asbest yataklarının denetimsiz olarak, yaygın biçimde kullanıldığı ortaya konuldu.
9 ÖLÜMDEN 5’İ KANSER
Araştırmada yer bilimleri çalışmalarına paralel olarak köyde son beş yılda gerçekleşen ölüm nedenlerinin saptanması amacıyla sözel otopsi çalışması yapıldı. Bu çalışmanın yapıldığı tarihte 216 nüfusa (116 erkek, 100 kadın) sahip olan köyde, son 5 yıl içerisinde 9 ölüm olgusuna rastlandı. Ölümlerin ikisi akciğer kanseri, biri larinks (gırtlak) kanseri, biri mide kanseri ve birinin ise mesothelioma’ya bağlı olduğu ortaya kondu. Diğer 4 ölümün ise başka hastalıklardan meydana geldiği belirlendi.
‘KANSERLE ASBEST ARASINDA BAĞ VAR’
Araştırmada halihazırda köyde yaşayanlardan 139 kişinin solunum fonksiyon testleri ve radyolojik tetkikleri de yapılarak değerlendirildi. Buna göre; yaşayan 139 kişiden 34’ünde çeşitli akciğer rahatsızlıkları tespit edilirken, “Radyolojik patoloji ile asbest maruziyeti arasında anlamlı korelasyon saptanmış, bu olgularda maruziyet süresinin 23-80 yıl arasında değiştiği anlaşılmıştır” denildi.
BAŞKA ALANLARDA DA OLABİLİR
Ayrıca, yapılan çalışmaya göre, asbestin oluşum mekanizması incelendiğinde Biga Yarımadası’nda başka alanlarda da asbest maruziyeti sorunuyla karşılaşılmasının kuvvetli bir olasılık olduğunun altı çizildi.
DAHA ÖNCE FARK EDİLMEDİ
Bu verilere karşın Prof. Dr. Arzu Mirici, bu çalışmaya bakarak belirgin bir kanser artışından söz etmenin doğru olmayacağı görüşünde. Mirici, ilginç olanın asbest sorununun bilinmesine rağmen Dumanlı ve çevresindeki asbest maruziyetinin daha önce fark edilmemiş olduğunu dile getirdi.
KÖY YOLUNDA, OKULDA BİLE KULLANILMIŞ!
Rapora göre, köyde asbest maruziyeti halen devam ediyor. Köy yolunda ve okul bahçesinde bile asbest içeren bu malzemeler kullanılmış. Araştırma bölgenin jeolojik yapısı dikkate alındığında Biga yarımadasında asbest dışında eriyonit maruziyeti konusunda da benzer bir araştırmanın yapılması gerektiği dile getirildi.
3 DÖNEMDİR MİLLETVEKİLİ KENDİ KÖYÜNE FAYDASI YOK!
Asbest skandalının bir başka yönü ise, Duman köyünün 3 dönemdir AKP’den milletvekili seçilen, 30 Mart seçimlerinde de Çanakkale Belediye Başkanlığına aday olan Mehmet Daniş’in köyü olması. Asbest kullanımı nedeniyle köyündeki bu kanser olayları ve solunum sistemi sorunları karşısında Daniş’in herhangi bir girişimi olup olmadığı bilinmiyor. Son yasama döneminde yazılı-sözlü hiçbir soru önergesi olmayan Daniş, bugüne kadar da meclis kürsüsünden toplam 3 kez konuşmuş. Daniş’in 22 ve 23. Yasama Dönemlerinden de hiçbir soru önergesi yok. Duman Köyü’nden olan milletvekili Daniş’in TBMM performansı da göz önüne alındığında ne kendi köyüne ne de memlekete pek faydalı olduğu söylenemez. Çanakkaleliler, Daniş’i belediye başkanı seçmeyerek, “kendi köyüne faydası olmayan” vekilleri hakkındaki düşüncelerini bir anlamda oy sandıklarına da yansıtmış oldular.
ASBEST NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
Ülkemizde, Aktoprak, göktoprak, çelpek toprak, geren toprağı, kaya yünü adlarıyla bilinen asbest, dam yapımında, sıva ve badanada, duvarlarda, çanak-çömlek yapımı, çocuk pudrası, pekmez toprağı, yollara zemin malzemesi gibi birçok alanda kullanılıyor. Basınca, ısıya, asitlere dayanımı nedeniyle endüstride çok tekstil, filtreler, gemi, uçak, otomobil yapımı, fren balataları, izolasyon, su boruları, buzdolabı gibi yerlerde kullanılıyor. Türkiye’de asbeste bağlı kanser vakası (Malign Mesothelioma: MM) ortalama 500 dolayında olduğu belirtilirken sağlık kurumlarında yeterli ve güvenli kayıt tutulmadığı dile getiriliyor. Kansere neden olan asbest, Türkiye’de üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzı 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.
www.evrensel.net/haber/81881/duman-aralandi-kanser-gorundu.html
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-04-09 06:00:00
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder