26 Kasım 2014 Çarşamba

Suyumuzu sanayici çalıyor



Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen “İzmir’in Suyu, Yer Altı Su Kaynakları Sempozyumu”nda İzmir’deki yer altı suyu kaynakları tartışıldı

Özer Akdemir

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen “İzmir’in Suyu, Yer Altı Su Kaynakları Sempozyumu”nda İzmir’deki yer altı suyu kaynakları tartışıldı. Konuşmalarda kentin suyunun yüzde 65’lik bir kısmının yer altı suyu ile sağlandığı belirtilirken, kentin tek yüzeysel su kaynağı olan Çamlı Barajı projesinin önemi bir kez daha dile getirildi. Sanayideki yer altı suyu tüketiminin İzmir’in tüm ihtiyacı kadar olması dikkat çekti.

ALTIN MADENİ YÜZÜNDEN Mİ?

Açılış konuşmalarında CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in sorduğu “Çamlı Barajı’na İzmir’in ihtiyacı var mı? Bu baraj altın madeni nedeniyle mi yaptırılmıyor” sorusuna, sempozyumun 1. oturumunun konuşmacılarından İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Alpaslan yanıt verdi. Çamlı Barajı’nın Yarımada’nın ihtiyacını karşılaması için projelendirildiğini aktaran Alpaslan; “21 milyon metre küp su sağlayacak olan bu barajın yapım parası da hazır. Üstelik yüksek bir kotta olması nedeniyle bütün yarımadaya pompaya gerek duymadan su verilebilecek. Yarımada’da içme suyu yeraltından kuyulardan karşılanıyor. Kuyular yılın belli zamanı tuzlanıyor, kuruyor. Çamlı Barajı’nın suyundan yukarıda bir maden olması nedeniyle gerekli izni alamadığımızdan mahrum kalıyoruz. Çok bükük sıkıntılar çekiyoruz. Küçük bir baraj olmasına rağmen son derece ihtiyaç duyulan bir baraj” diye konuştu.

Alpaslan yapımı planlanan barajlar arasında Çamlı’yı da sayarken, kendinden önce ve sonra konuşan DSİ yetkililerinden hiçbirisinin barajın adını ağzına almaması dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, sanayide kullanılan suyun büyüklüğüne dikkat çekti. Sanayide yer altı suyu kullanımının 130 bin metre küp düzeyinde olduğunu kaydeden Murathan, “Neredeyse İzmir içme suyu kadar bir su tahsisi bu. Aliağa’daki sanayi kuruluşları artık yer altından sıcak su ya da deniz suyu çekiyor. Örneğin İzmir Coca Cola yeraltından 960 bin metre küp su çekiyor, tek kuruş ödemeden. Murathan, kentin içme suyunun yüzde 65’inin, tarımsal sulamanın yarısının, sanayi de ise ihtiyaç duyulan suyun tamamının yeraltından karşılandığını ifade etti.

COCA COLA SUYUMUZU ÇALIYOR!

Alpaslan yapımı planlanan barajlar arasında Çamlı’yı da sayarken, kendinden önce ve sonra konuşan DSİ yetkililerinden hiçbirisinin barajın adını ağzına almaması dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan %65’i yeraltında çekilen içme suyu için bir master planının olmadığını belirterek, özellikle sanayide kullanılan suyun büyüklüğüne dikkat çekti. Sanayide yer altı suyu kullanımının 130.000 m3 düzeyinde olduğunu kaydeden Murathan, “Neredeyse İzmir içme suyu kadar bir su tahsisi bu. Aliağadaki sanayi kuruluşları artık yeraltından sıcak su ya da deniz suyu çekiyor. Örneğin İzmir Coca Cola yeraltından 960 000 m3 su çekiyor, tek kuruş ödemeden! Murathan, kentin içme suyunun %65’inin, tarımsal sulamanın yarısının, sanayi de ise ihtiyaç duyulan suyun tamamının yeraltından karşılandığını ifade etti. Kentin 595 köyünün tamamının da içme sularının yeraltından karşılandığını belirten Murathan, sulardaki ağır metal kirliliği ile ölçüm sonuçlarını da “korkunç” olarak niteledi. Murathan, Su Kanunu tasarısını geç kalmış olarak yorumlarken, kanunun olumlu ve olumsuz yönleri olduğuna dikkat çekti. Murathan’ın kanunun olumsuz yönü olarak nitelediği en önemli yönü ise tarımsal sulamadan alınacak para ve yer altı ve yerüstü sularının ayrı yasalara tabii tutulması oldu.
Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2014
http://www.evrensel.net/haber/98077/suyumuzu-sanayici-caliyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...