14 Şubat 2022 11:52
Marmaris'te yapımı devam eden Sinpaş resort otel ve devre mülk projesine karşı açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Raporda "ÇED gerekli değildir" kararının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.
Fotolar: Marmaris Kent Konseyi
Özer AKDEMİR
Muğla
Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük mevkiinde yapımı devam eden Sinpaş resort otel ve devre mülk projesine karşı açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada, bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda oy birliğiyle "ÇED gerekli değildir" kararının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.
"DOĞAYA GERİ DÖNÜŞÜ OLANAKSIZ ZARARLAR VERECEK"
Sinpaş Kızılbük GYO tarafından içinde 205 otel odası, 1407 devre mülk, yat yanaşma yeri, alışveriş merkezi, kaplıca, aqua park gibi tesislerin bulunduğu projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Marmaris Kent Konseyi ve yurttaşlar, Muğla 3. İdare Mahkemesinde dava açmıştı.
Davada, Kızılkum mevkiinde devam eden inşaatın, ekosistem üzerinde yarattığı geri döndürülemez ve telafi edilemez zararın önlenmesi için yürütmeyi durdurma talebi de yer aldı.
Dava sürecinde mahkeme tarafından 30 Aralık 2021 günü inşaat alanında bilirkişi keşfi yaptırıldı. Akademisyen ve uzmanlardan oluşan 7 kişilik heyetin hazırladığı 53 sayfalık raporda “ÇED gerekli değildir” kararının hukuka uygun olmadığı görüşü oy birliğiyle mahkemeye sunuldu.
"CANLI TÜRLERİNİN KORUNMASINA DÖNÜK ÖNLEMLER YOK"
İnşaat projesinin ayrıntılı şekilde değerlendirildiği raporun sonuç kısmında, projenin çevreye verebileceği zararlara dair alınacak önlemlerin kesinleşmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Bölgede korunması gereken endemik türlerin olduğunun altının çizildiği raporda, buna rağmen proje tanıtım dosyasının alanda yaşayan canlı tür ve çeşitliliği bakımından yeterli bilimsel araştırmayı içermediği, proje sahibi şirketin verdiği taahhütlere rağmen alanda yaşayan canlıların korunmasına ilişkin herhangi bir önlemin alınmadığı belirtildi.
ARAZİNİN TOPOĞRAFYASI DEĞİŞTİRİLMİŞ
Raporda, bu gerekçelerle projenin biyolojik ve çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına ve yok olmasına neden olacağı dile getirildi.
Proje için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden "Uygundur" görüşünün alınmadığının altının çizildiği raporda, yapıların bitki örtüsüne en az zarar verecek şekilde yapılması hükmüne uyulmayarak, arazinin topografyasının değiştirildiği belirtildi.
Ayrıca proje için yapılması zorunlu olan yol, kanalizasyon, su isale hattı, enerji nakil hattı gibi alt yap tesislerinin Marmaris Milli Park sınırları içinde yapılamayacağına dikkat çekilen raporda, bunarla ilgili Marmaris Milli Park Müdürlüğünden de görüş alınmadığı ifade edildi.
ÇED YAPILMASI ZORUNLU
Bilirkişi raporunda ayrıca proje sonucunda oluşacak kanalizasyon atığının mevcut hatla taşınmasının mümkün olmadığı, projenin kıyılara olan etkisinin belirlenmesi, kıyı morfolojisi ve bütüncül kıyı yönetimi göz önüne alınarak ÇED sürecinin işletilmesi gerektiği belirtildi.
Raporda projedeki turistik amaçlı oda sayısının toplam 1612 olduğu aktarılarak, 500 oda ve üzeri turistik tesisler için ÇED yapılmasının zorunlu olduğunun altı çizildi.
Bilirkişiler oybirliği ile "ÇED gerekli değildir" kararının uygun olmadığını belirttiler.
"YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI BEKLİYORUZ"
Marmaris Kent Konseyi, bilirkişi raporuyla ilgili açıklamasında, bu rapor ışığında, Muğla 3. İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararı vermesini beklediklerini dile getirdi.
Kent Konseyi, açıklamada "Bilirkişi raporunca da tespit edilen ekolojik yıkımı bir an önce durdurup geri döndürülemez zararın daha fazla büyümesini önlemiş olacağız" ifadelerine yer verildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder