11 Haziran 2022 22:36
Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciği, Şair Nazım Hikmet’i anma etkinliği düzenledi.
Fotoğraf: Eda Aktaş / Evrensel
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciği, 3 Haziran 1963'te yaşamını yitiren şair Nazım Hikmet’i anma etkinliği düzenledi. Kültürpark Nazım Hikmet heykeli önünde gerçekleştirilen etkinlikte sunumunu Neval Savak yaparken, açılış konuşmasını ise TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir yaptı.
Akdemir, “Nazım Hikmet şiirinde ve tüm eserlerinde gündüzlerinde hiç sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleri için mücadele eden, beklenen güzel günleri elleriyle yaratacak olan işçi sınıfını yazdı. Ekmek, pirinç, şeker, kumaş ve kitabın herkese yeteceğini, büyük insanlığın umudu olduğunu ve umutsuz yaşanmayacağını, paranın padişahlığını, karanlığını yenecek hayatı üreten ve yaratanlara selam göndermişti. Bizlerden de büyük ustaya selam olsun” dedi.
“YAZARLARIN HAKLARININ KORUNMASI İÇİN MÜCADELE YÜRÜTÜYORUZ”
“Bizler, TYS olarak Nazım Hikmeti ve Haziran ayında kaybettiğimiz Türkiye yazınının köşe taşı olan şair, yazar-sanatçıları anmayı önümüze bir görev olarak koyduk” diyen Akdemir, yaşamını yitiren tüm şair ve yazarları saygıyla andı.
TYS’nin yapısını ve çalışmalarını anlatan Akdemir, “TYS, dünyaya egemen olan sistemin yarattığı emek sermaye çatışması/çelişkisi olgusunda kendisini emeğin saflarında tarif eden bir örgüttür. Yazarların emeğini, sermayeye karşı korumak; hukuki, sosyal, kültürel, ekonomik temel hak ve özgürlükleri savunmak ve geliştirmek; gerçek söz ve yazı özgürlüğünün sağlanması, korunması için her türlü mücadeleyi yürütmek TYS’nin amaçları arasındadır” diye konuştu.
Sanatı ve edebiyatı tüm çevrelere ulaştırmak istediklerini söyleyen Akdemir, “Bunun için İzmir’in metropol ilçelerinin yanı sıra, yoksul emekçi mahalleleri ve en ücra dağ köylerine kadar üyelerimiz olan şair-yazarları götürme, yoksul halkla onları buluşturma, çeşitli söyleşi ve imza etkinlikleri gerçekleştirme gibi düşüncelerimiz var” dedi.
“SANATIN TÜM DİSİPLİNLERİNİ ŞİİRE AKTARMIŞTIR”
Açılış konuşmasından sonra yazar Aydın Şimşek ve Bilsen Başaran’ın sunumlarına geçildi. “Nazım Hikmet şiirinin poetik yapısı” üzerine sunumunu anlatan Aydın Şimşek, “Memleketimden insan manzaraları hem bir romandır hem bir şiirdir hem bir müzikolojidir hem bir tiyatrodur hem bir resimdir. Böylelikle bir yazarın kendine ait olan bir disiplinle yola çıkarak sanatın tüm diğer disiplinlerle şiirin içeriğine aktarabilmesi istisnadır. Bunu şiirimize hediye ettiği içinde önemli bir yerde duruyordur” dedi.
Şimşek, Saman Sarısı şiirinin ise yapısal olarak ikinci yeni şiirin ip uçlarını taşıyan bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. Açların Gözbebekleri şiirinin de yapısal olarak dönenim Türk şiirine benzemediğini belirten Şimşek, Nazım Hikmet’in bu şiir ile dil yapısını evrensel dile taşıdığını anlattı.
“DÜNYA EDEBİYATINDA KENDİSİNE YER AÇMA MÜCADELESİ VERDİ”
“Nazım Hikmet’in yaşamının bilinmeyeni” başlıklı sunumunu anlatan Bilsen Başaran ise, “Nazım Hikmet tam bir vatan sever, halk sever biri olarak bütün dünya edebiyatında kendisine halkı bir yer açmanın mücadelesini verdi” diyerek Hikmet’in anne ve babasının aile yapısını anlattı.
Başaran, “Putları Yıkıyoruz olayı hem Türk edebiyatında çok önemli bir dönüm noktasıdır hem de cumhuriyetin elitleri, burjuvazi, parti içinde söz sahibi hem de Türk edebiyatının köşe taşını tutmuş birçok ismi gerçekten putunu yıkma amaçlı düzenlenmiş bir çalışmadır. Nazım Hikmet’in ilk kitabı Bakü’de yayımlanan Güneşi İçenlerin Türküsüdür ama Türkiye’de basılan ilk kitabi ise 835 satırdır” diyerek Nazım Hikmet’in hayatına dair bilgiler aktardı.
Sunumların ardından Özgür Zeybek, Fatma Aras, Dizdar Karaduman, M. Mahzun Doğan, Tuğçe Yerdelen, Mehmet Özceylan, Emel Öztürk, Dilek Özkan ve Neda Olsoy Nazım Hikmet’in şiirlerini okudu. Etkinlik şiir dinletisiyle son buldu. (İzmir/EVRENSEL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder