5 Haziran 2023 Pazartesi

5 Haziran Dünya Çevre Günü: Sermaye için günah çıkarma değil halk için mücadele günü!

 05 Haziran 2023 04:30



5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Selahattin Beyaz ile Türkiye'deki çevre olabileceğini düşünüyor musunuz?

14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde ülkemizde yapılan seçimlerde iktidar değişmedi, Gerici blok iktidarı süresince sermayenin bitmez tükenmez ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir. Bu durumdan elbette en çok Ekolojik yaşam alanları etkilenecek, yıkımın boyutları artacaktır. İnşaat, Maden, Enerji, Havalimanı, gibi birçok yıkım projeleri ile geri dönüşü olmayan tahribatlar meydana gelecek, Ekolojik alanlar yok edilerek, insan ve diğer canlılara yaşam alanları sınırlandırılacaktır. Önümüzdeki günlerde İktidarın çevre politikalarının dahada yıkım anlayışı ile devam edeceği, yarım kalan veya henüz başlamamış projelere hızlıca başlayarak krizinden çıkmaya çalışacak, krizin bedelini emekçilere ve ekolojik yaşam alanlarına yükleyecektir.

RANT ODAKLI MEGA PROJELERE DEVAM EDECEKLER

“Çılgın projeler” denilen "Kanal İstanbul" ve Çeşme Turizm Projesi" gibi projelerde de yeni gelişmeler var. İktidar seçimlerin ardından bunlar için düğmeye basacak mı ve bunların sonuçları ne olacak?

Bu projeler; İktidarın var olma projeleri olarak hep gündemdeydi ve hiçbir zaman raflardan inmedi. Özellikle” Kanal İstanbul “olarak bilinen “Su Yolu” projesi çevresindeki hızlı yapılaşma devam etmektedir. İnşaat maliyetlerinin belirsizliği nedeni ile Kanal İstanbul çevresinde planlanan konut ve diğer inşaat yapım ihalelerine katılım sağlanamadığı için süreç uzamıştı. Ancak iktidar ve sermaye ne olursa olsun varlığını sürdürmek için “Mega Projeler “olarak bilinen Rant projelerine devam edecektir.

https://www.evrensel.net/haber/491577/5-haziran-dunya-cevre-gunu-sermaye-icin-gunah-cikarma-degil-halk-icin-mucadele-gunu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...