21 Ocak 2015 Çarşamba

Sanki termik yetiştirecekler!


İÇDAŞ’tan tarım cennetine 4. termik santral

Çanakkale Biga ve çevresinde demirçelik, termik santral, liman gibi yatırımları olan İÇDAŞ şirketi, 4. termik santralini Lapseki Kocadalyan’da yapıyor.

Özer Akdemir

Çevre ödülleri almasına rağmen deniz, hava ve toprak kirliliğine yol açtığı iddialarının hedefi olan şirketin son termik santral kuracağı yer şirketin ÇED raporunda bile tarım cenneti olarak tarif ediliyor.

TARIM CENNETİ

İÇDAŞ Şirketinin hazırladığı ÇED raporunda tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Lapseki’de polikültür tarım yapıldığı bilgisi veriliyor. Aynı raporda ilçedeki tarımla ilgili şu ifadelere yer veriliyor; “Türkiye’de üretimi yapılan Tarım ürünlerinden çay, muz ve narenciye hariç tüm meyve ve sebze çeşitleri ilçede yetiştirilmektedir. Özellikle meyve yetiştiriciliği konusunda ilçe önemli bir potansiyele sahip olup, Çanakkale’de yetiştirilen kirazın yüzde 70’i, şeftali ve nektarinin yüzde 73’ü ve eriğin yüzde 61’i Lapseki’de yetiştirilmektedir.” Lapseki’den ihraç edilen kiraz, şeftali ve nektarinin büyük kısmının, farklı ülkelere ihraç edildiğinin belirtildiği ÇED raporunda, sebzecilik konusunda da ilçenin yüksek üretim potansiyeline sahip olduğu dile getirilirken özellikle açık alanda sırık domates yetiştiriciliğinde elde edilen ürün miktarının Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı olduğunun altı çiziliyor.

KORUMA ALTINDA 71 KUŞ TÜRÜ VAR
Manyas Kuş Cenneti Milli Parkına 73 kilometre, Kaz Dağı göknarı tabiatı koruma alanına mesafesi 68 kilometre uzaklığa sahip temrin santral alanında tespit edilen 71 kuş türünden Bern sözleşmesine göre korunması gereken çok sayıda tür bulunduğu dile getiriliyor.

Ayrıca bölgede Çanakkale’nin biyolojik envanteri tamamlanmadığı için henüz koruma statüsü bulunmayan Çardak lagünü de yer alıyor.

24 KİLOMETREDE 11 TERMİK SANTRAL

Raporda ayrıca alanın Gökçeada Özel Çevre Koruma Alanına (ÖKA) 92, Saros Körfezi ÖKA’sına 17 ve Kaz Dağları özel koruma alanlarına da kuş uçumu 54 kilometre uzaklıkta olduğu bilgisi yer alıyor.

İÇDAŞ’ın yaptığı bu termik santral de dahil, kuş uçuşu 24 kilometrelik mesafede bir kısmı çalışan bir kısmı proje aşamasında tam 11 termik santral bulunuyor.

FAY HATLARINA KOMŞU

Proje alanına en yakın diri fay henüz niteliği belirlenmiş olan Karabiga fayı santral alanının yaklaşık 2.8 kilometre doğusunda yer alıyor. Ayrıca santralin 32 kilometre güneydoğusunda Sinekçi fayı ve 23 kilometre uzakta Ganos fayı bulunmakta.

ÇÖZEBİLEN BERİ GELSİN!

İÇDAŞ’ın bu yeni termik santralinin şöyle bir özelliği de var; santralin ilk ÇED başvurusu İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’in aile şirketi olduğu söylenen BEC Danışmanlık Ltd. Şti.ne ait. Şirketin 2013 haziranında Bekirli köyünde yaptığı termik santral ÇED toplantısı, yöre vatandaşlarının yanı sıra bir başka kişinin eleştirileri o zamanki yerel gazetelere haber olmuştu. “Bu kadar termik santral bölgeye fazla. Çevre kirliliği olacağı kaçınılmazdır. Halkın zehir solumasını kimse istemez” diyen kişi İÇDAŞ’ın Çevre Müdürü Barış Bora’dan başkası değildi! Yani aynı şirketin müdürü kendi genel müdürünün projesine ciddi eleştiriler yöneltiyordu. Aradan aylar geçtikten sonra 27 Ocak’ta yapılacağı duyurulan Çevre Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Toplantısı duyurusunda şirketin genel müdürünün aradan çekildiği, proje sahibinin İÇDAŞ olduğu görülüyor. 3 termik santrali, demirçelik fabrikaları, limanları olan büyük bir şirketin genel müdürünün aile şirketi tarafından projelendirilen, bu büyük şirketin çevre müdürü tarafından “Çevreye zararı olur” diye yerden yere vurulan, sonrasında da büyük şirket tarafından alınan bir termik santral girişiminden bahsediyoruz! Size de ortada bir gariplik var gibi gelmiyor mu? Çevre müdürü tarafından bile eleştiri konusu edilen bir termik santralin yörede çevresel bir soruna yol açmayacağını söylemek olanaklı mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...