25 Ağustos 2015 Salı

‘Suyun önünü tıkarsanız, doğa karşılığını verir’


Özer AKDEMİR
İzmir
Artvin il genelinde ve özellikle Hopa ilçesinde meydana gelen sel felaketiyle ilgili konuşan, uzmanlar, bölgedeki ağaç kesimleriyle bitki örtüsünün kaybedildiğini, derelerin denize dökülen yerlerine de yol yapıldığını ifade ederek, “Suyun önünü tıkarsanız, bunun bir karşılığı olacaktır” dedi. Yetkililerin ise bilimin öngörülerini görmezden geldiğini ifade etti.
‘BİLE BİLE GÖZMEZDEN GELİNDİ’
Evrensel’e konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, bilimin doğal afetlerin olabileceğini eldeki verilerle öngördüğünü ifade ederek, “Bilim diyor ki; bu yolu yaparsan heyelan olacak. Siyaset buna itibar etmiyor. Bilimin yükselen politik gücü belirleyici olmalı, ama biz de maalesef böyle değil. ‘Allah’ın işi’ deniyor, tamam da bizim görevimiz de bunun önlemini almak, olacakları tahmin edip ona göre davranmak. Oysa bu öngörüler çoğu zaman bile bile görmezden geliniyor, önlem alınmıyor” dedi.
Doğa üzerine yapılan her şeyin mutlaka bir karşılığının olacağını söyleyen Kurdoğlu şöyle konuştu: “Ekosferde her şey her şeyle bağlantılı. Her şey bir yere gitmek zorunda ve suyun önünü tıkarsanız, yatağını tahrip ederseniz bunun bir karşılığı mutlaka olacaktır. Doğada hiçbir şey karşılıksız değildir. Şiddet uygularsanız doğa da bunun karşılığını verir. Bunu doğanın intikamı olarak yorumlamak da doğru değil. Doğanın egosu yoktur, intikam almaz. Doğayı ne yaparsanız karşılığını bulduğunuz bir ayna gibi görün” dedi.
YUKARIDA AĞAÇ KESİMİ, AŞAĞIDA OTOYOL
Hopa’da HES olmadığını dile getiren Kurdoğlu, “Ancak yukarı bölgelere yollar yaparak, ağaç kesimleri ile bitki örtüsünü kaybederseniz, aşağı bölgede de derenin denize döküldüğü yerlere otoyol yaparsanız, dere yataklarını, çevrelerini betonlaştırırsanız olacak olan budur işte” dedi.
BİLİM KAÇ SENEDİR SÖYLÜYORDU
Yeşil Artvin Çevre Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “İklimler değişti, küresel ısınmanın etkisi var, tamam da, sizler derelere barajlar, HES’ler, yollar yaparsanız, yaşanan felaketler kaçınılmaz olacaktır” dedi. Hopa’da daha önce yapılan ağaç kesimlerinin felakette payı olduğunu söyleyen Karahan, “Dere yatakları ıslah etme adı altında betonlaştırıldı. Toprak suyu çekemiyor. Bilim kaç senedir söylüyordu, dünyanın SOS verdiğini. Bizim yetkililer bunları duymazdan gelip, rant için HES’ler, madenler, yollar yapmaya hız verdi. Oysa para için rapor yazanların değil, gerçek bilim insanlarının dinlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
EN SON 10 GÜN ÖNCE UYARILDI
Yaklaşık 10 gün önce Artvin’de gerçekleştirilen “Yerel medya ve çevre ağı çalıştayı” na katılan yörede görev yapan bilim insanları ve ekoloji örgütü temsilcileri Doğu Karadeniz’de yaşanan çevre katliamlarını anlatıp, önemli uyarılarda bulunmuştu. Aradan 10 gün geçmeden yaşanan sel felaketi anlatılanların ve uyarıların acı faturasını gözler önüne serdi.

Eklenme Tarihi: 25 Ağustos 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...