15 Kasım 2018 Perşembe

17 kurum ve bilim insanından yerel tohum yönetmeliğine karşı açıklama



 14 Kasım 2018 16:10
   
Yerel Tohum Yönetmeliğine karşı açıklama: Yerel çeşitler ortak varlıklarımızdır, şirketlere devredilemez. 

Ankara'da TMMOB Ziraat Mühendisleri Genel Merkezinde bir araya gelen TMMOB'a bağlı bazı odalar, Ekoloji Birliği, üretici köylü sendikaları, TEMA Ankara Şubesi, Tüketici Hakları Derneği gibi kurumlar ve bilim insanları yerel tohum çeşitleri ile ilgili yönetmeliğe dair yazılı açıklama yaptı. “Yerel çeşitler ortak varlıklarımızdır, şirketlere devredilemez!" başlıklı açıklamada kurumlar yerel tohumları şirketlerin kontrolüne veren "bu yönetmeliğe karşı sessiz kalmayacağız dedi. 
17 kurum ve bilim insanından yerel tohum yönetmeliğine karşı açıklama
ANAYASAYA AYKIRI
Önceki gün Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen kurumların yaptığı ortak açıklamada yerel çeşitlerin tescil ya da kayıt altına alınarak özel mülkiyete konu edilemeyeceğinin altı çizildi. "Yerel çeşitlerin kayıt ve koruma altına alınması Anayasal anlamda da bir zorunluluk ve bir ödevdir" denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi, "Yıllardır bu alanda yerel çeşitlerin koruma altına alınmasına ilişkin bir kayıt ve koruma sistemi bilinçli olarak hayata geçirilmemiştir. Bu yönetmelik yerel çeşitlerimizin orijinini koruma altına alan değil ticarete konu eden bir kayıt ve tescil sistemidir. Kamu adına yerel çeşitleri kayıt altına alarak koruyan bir düzenleme ve uygulamaya ihtiyaç vardır. Ancak getirilen bu ticari sistem yerel çeşitleri Anayasaya aykırı bir biçimde ticarete ve özel mülkiyete konu etmektedir".
YÖNETMELİK TEKELLEŞMİŞ ŞİRKETLERİ KORUYOR
Bu yönetmelikle getirilen kayıt ve tescil sisteminin, sertifikasyona tabi, üretici belgesine bağımlı ve tohumluk üretimi sınırlandırılmış bir sistem kurulduğunun aktarıldığı açıklamada, "Bu sitem, adil ve eşit olmayan bir tarımsal ticari sistem kurmakta ve tekelleşmiş şirketleri korumaktadır. Bu düzenleme ile tarımsal üretimde küçük çiftçiyi korumayan, tarımsal üretimde fiyat mekanizmalarına dahil olamayan, gıda üretiminde tüm üretimi ve denetimi tekelleştiren ve gıda kontrolünü şirketlere veren bir üretim sistemi ortaya çıkartmaktadır. Bunun sonucunda, çiftçilerin binlerce yıldır yerel çeşitlere dayalı gerçekleştirdiği üretimi gerçekleştiremeyecek, aile işletmeleri dağıtılacaktır. Tohum takas etkinliklerinde değiş tokuş edilen tohumları değiş tokuş eden sivil toplum kuruluşları da, tescil sahipleri tarafından dava tehdidiyle karşı karşıya bırakılacaktır. Bu nedenle,  servetin yönetmelik yoluyla elden çıkarılmasına toplumun sessiz kalmayacağını düşünüyoruz" denildi.
AÇIKLAMANIN ALTINDA İMZASI BULUNAN KURUMLAR VE BİLİM İNSANLARI: 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TÜRK Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği
Tarım Orkam Sen 
Türkiye Ziraatçılar Derneği 
Ekoloji Birliği
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu
Tüm Köy Sen
Tema Ankara Temsilciliği
Ekoloji Kolektifi Derneği
Tükoder
Tüdef Federasyonu
Tüketici Hakları Derneği
Artvin Çevre Platformu (Arçep)
GDO'ya Hayır Platformu
Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ (A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü)
Prof. Dr. Melahat AVCI BİRSİN (A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü) (HABER MERKEZİ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...