7 Mart 2022 Pazartesi

Çanakkale'de barajların ortasına bir maden daha

 

 07 Mart 2022 08:45


Çanakkale'nin Çataltepe köyünde işletilmek istenen Kurşun, Bakır, Çinko tesisi için ÇED halkın katılımı toplantısı yarın gerçekleştirilecek.



Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi


Özer AKDEMİR

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Dumanlıdağ Çataltepe köyünde işletilmek istenen Kurşun, Bakır, Çinko tesisi için ÇED halkın katılımı toplantısı yarın gerçekleştirilecek. Yörenin içme ve tarımsal sulama suyunun sağladığı Bayramdere barajı yakınlarında işletilmek istenen maden işletmesi, Nurol Holding'in altın madenleri tesislerine de komşu olacak.

PATLATMALI MADENE ÇED GEREKLİ GÖRÜLMEDİ!

Marmotek Madencilik San. A.Ş. tarafından işletilmek istenen Çinko, Kurşun, Bakır Yeraltı Maden İşletmesi Çanakkale Madencilik A.Ş.'nin tüm haklarını satın alınması ile Marmotek'e devredildi. Marmotek madene ÇED kapsam dışı raporu ile birlikte devralırken Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 121,99 ha’lık alan için şirkete "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdi. İçme ve kullanma suyunun alındığı barajlar havzasında bulunan patlatmalı Yeraltı Maden İşletmeciliği gerçekleştirilecek olan 781,59 ha ÇED Alanı için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Gerekli görülmedi!

"ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan davayı mahkeme bölgenin Kazdağı olmadığı ve derneğin ilgi alanı dışına çıktığı gibi ilginç bir gerekçe ile yetkisizlik vererek reddetti.

YILDA 675 BİN TONLUK KAZI YAPILACAK

Şirketin madencilik faaliyeti için 10 bin dönümlük ruhsat alanın 6 bin 900 dönüm için ÇED izni istenirken, ÇED halkın katılımı toplantısını yarın (8 Mart) Çataltepe Köy kahvesinde yapacak. Maden işletmeye geçerse patlatmalı yeraltı maden işletmesinden, yıllık 500.000 ton cevher ve 175.000 ton pasa olmak üzere 675 bin ton kazı yapılacak. 10 yıl öngörülen süre içerisinde 65 milyon 750 bin ton cevher ve pasa çıkarılacak. Çanakkale il merkezine 47 km, Lapseki ilçe merkezine 22 km uzaklıkta bulunan maden işletmesi en yakın haneye ise 1,1 km uzaklıkta yer almakta. ÇED Başvuru dosyasına göre ayrıca Cevher Stok Alanı 2 ve 4 nolu Galeri Girişinin 1,3 km kuzeydoğusunda da hane bulunuyor.

YÖRENİN TEK İÇME SUYU KAYNAĞINA ZEHİR KARIŞMASI RİSKİ!

Yapılması planlanan zenginleştirme tesisi, pasa depolama alanı ve atık barajı için en az bin dönüm ormanlık alan tamamen yok olacak. Proje Nusratiye Göleti’ne yalnızca 300 metre, Gürgen Deresi'ne 1440 metre, Kozçeşme Göleti'ne ise 3,45 km mesafede yer alıyor. Bölgedeki köylüler, bu göletlerden sulama suyu alıp bölgenin en güzel meyvelerini üretiyor, hayvanlarını suluyorlar. ÇED alanına en yakın içme suyu barajı olan Bayramdere Barajı, mutlak koruma alanının 8,49 km kuzeybatısında yer alıyor. Lapseki, Çardak ve çevre köylere içme suyu sağlayan Bayramdere Barajı, Nurol Holdingin altın işletmelerine yaklaşık 2 km mesafede. Her iki maden işletmesi de barajın koruma alanı içinde yer alırken, yörenin tek içme suyu kaynağı siyanür dahil zehirli kimyasallar ve ağır metallerle zehirlenme tehdidi ile karşı karşıya.

KÖYLÜLERİN SUYUNU DA ALACAKLAR

Marmotek maden işletmesinde ÇED raporuna göre 1 ton cevherin işlenmesi için 4 ton su kullanılacağı göz önünde bulundurulursa, 500 bin ton cevher için yılda 2 milyon ton, ayda 166 bin ton, günde 5 bin 500 ton su kullanılacağı ortaya çıkıyor. Bu su muhtemelen köylülerin kullanma suyunu aldığı göletlerden sağlanacak.

1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE ATIK BARAJLARI

Maden işletmesi 1. derece deprem bölgesinde yer alırken işletmeye geçmesi durumunda madenin atık barajlarının konumu ve depremsellik gerçeği yöre halkının en önemli endişelerinden birisi haline gelecek. Ayrıca bölgede çok sayıda enerji ve maden projesi olduğunu da belirtmek gerekiyor.

ANTİK KENTLER DE TEHLİKEDE

Maden işletmesini bulunduğu bölgede ayrıca birçok tarihi yapı da yer almakta. Araba Konağı Kalesi - Kolonai Antik Kenti proje alanına yalnızca 1 km uzaklıkta. Kolonai antik kenti Büyük İskender’in ünlü Gronikos savaşına giderken uğradığı, Selçuk Efes kadar değerli antik Parion’un suyunu sağladığı kent olmasıyla ünlü.

BOZ AYININ YURDU VE ÇARDAK LAGÜNÜ

Tümad Madencilik ile birlikte Marmotek Çinko, Bakır Kurşun İşletmeleri, Bayramdere Barajını ve diğer su kaynaklarını kirletme riski taşıyor. Bayramdere ve diğer su kaynakları Çardak Lagün'nü beslerken, Bayramdere Deresi'nin milyonlarca yıl Dumanlıdağ'dan taşıdığı taş ve toprakla oluşturduğu 4 km uzunluğundaki lagün kış boyunca flamingolara ve kuğulara ev sahipliği yapıyor. Yöre halkı ve ekoloji örgütleri yıllardır Çardak Lagününün tabiat parkı ilan edilerek koruma statüsüne kavuşturmasını talep ediyorlar. Ayrıca Marmotek maden sahasında nesli tükenmekte olan ve koruma altında olan boz ayıların yaşadığı biliniyor. Bölge ve Kaz Dağı'nın derinlikleri yıllardır Avrupa’dan gelen seçkinlere tahsisli özel avlak olarak da kullandırılıyor.

 https://www.evrensel.net/haber/456516/canakkalede-barajlarin-ortasina-bir-maden-daha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...