19 Nisan 2022 Salı

Madran Dağı’nda ‘orman yakma’ mevsimi erken başladı!

 

19 Nisan 2022 10:37


Madran Dağı'nda aynı anda çıkan üç yangın büyümeden söndürüldü. Yangınların olduğu yerlerin bölgede madencilik faaliyeti yürüten Eysim şirketinin ruhsat alanında olduğu ileri sürülüyor.





Özer AKDEMİR
Aydın

Geçtiğimiz cumartesi günü akşam saatlerinde Aydın Çine yakınlarındaki Madran Dağı’nın Topçam köyü civarında, birbirine yakın üç farklı yerde aynı zamanda orman yangını çıktı. Görüştüğümüz köylüler yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ileri sürerken yanan yerlerin bölgedeki faaliyetleri nedeniyle sık sık gündeme gelen Eysim şirketinin ruhsat alanında olduğunu iddia ediyorlar.

İddiaları sormak için telefonla görüştüğümüz Eysim Madencilik Genel Müdürü Olgun Balcı "Bu konuda görüş vermeye yetkili değilim" dedi.

Topçam köyünün kuzey yamaçlarında köyden kuş uçuşu 7-8 km uzaklıkta bulunan, köylülerin “Karışık” dedikleri yerde 16 Nisan Cumartesi akşam saatlerinde başlayan yangınlar köylülerin ve orman işletme şefliği ekiplerinin müdahalesi sonrası büyümeden söndürüldü. Dün, Topçam köylülerinden 3 kişi ve Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu ille yangın bölgesine gittik. Köylülerin yaylalarının, tarla ve meyve bahçelerinin bulunduğu, keçilerini otlattığı Tekir bölgesi yakınlarındaki yangın alanına giderken yol üzerinde Eysim Madencilik firmasının tartışmalı maden alanlarından geçtik. Şirket köylülerin tüm tepkisine rağmen Topçam köy evlerine ve köy camisine 50-100 metre uzaklıkta patlatmalı kuvars madenciliği yapıyor. Madenin açık ocağının her geçen gün daha da derinleştiğini söyleyen köylüler, taşeron firma eliyle yürütülen madencilik nedeniyle fıstık çamlarının, zeytinlerinin verimsizleştiğini, sularının kesilme tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirttiler.

YOLA PARALEL 2-3 YÜZ METRE ARALIKLARLA ÜÇ YANGIN!

Buradan arazi aracıyla hafif bir eğimle tırmandığımız yolun iki yanı da tamamen ormanlık ve karaçam, kızılçam, fıstık çamları ile kaplıydı. Yangınlarda köylülerin Topçam’ın ünlü kaynak sularının kaynağı olarak tarif ettikleri bölgeye giden bu yola paralel güzergahta, yoldan 20’şer 30’ar metre kadar ormanın içinde ve birbirinden 200-300 metre uzaklıkta çıkmıştı. Mevsim ve son dönemlerde yağan yağışlar nedeniyle nemli olan ormanlık alanda köylülerin ve orman işletme şefliği görevlilerinin müdahalesi sonrası üç yangın da çok fazla büyümeden söndürülmüştü.

YANAN YERLERDE KUVARS MADENLERİ YÜZEYDEN BİLE GÖRÜNÜYOR

Akşam hava karardıktan sonra yangının haberini aldıklarını ve söndürme çalışmalarına yardım için köylüleriyle birlikte bölgeye gittiklerini söyleyen Özgür Aslan, biz geldiğimizde Orman İşletme Şefliğinin yanı sıra Eysim şirketinin de elemanları vardı. Eysim şirketinin çalışanlarının “Yangın nerede, müdürümüz araç yansa da girin yangını söndürmeye” sözlerine orman şefi “Buraya şov yapmaya mı geldiniz?” diye tepki gösterdi. Bereket rüzgar yoktu yoksa yangını söndürmek çok zor olurdu” dedi. Yanan üç alanı da bize gösteren Özgür Aslan, “Bakın yanan alanların üçünde de kuvars madenleri yüzeyden görünecek kadar belirgin. Buraları maden ruhsat alanında kalıyor bildiğim kadarıyla. Şirket ileride buradaki ormanları ağaç bedellerini ödeyerek kesecek ve alttaki madeni alacak. Orman işletme şefi yangınlarda kesinlikle kasıt var dedi bize. Yangını şirket çıkardı diyemem, elimizde kanıt yok ama bu yangın eğer ormanı yaksaydı bundan en fazla kârlı çıkacak olan şirketti” dedi. Özgür, daha yangın duyulur duyulmaz şirket çalışanlarının bölgede olmasının da kendilerini şüphelendirdiğini söyledi.

KATİL CİNAYET MAHALLİNE GERİ DÖNERMİŞ!

Öte yandan yangınla ilgili açıklama yapan Köy Muhtarı Eyüp Yıldız da yangında kasıt olduğunu ve savcılığın gerekli soruşturmayı başlattığını söyledi. Yangın çıktığı gece Çine’nin yerel bir gazetesinde yangını Eysim şirketinin çalışanlarının ihbar ettiği ve söndürme çalışmalarına şirketin üç su tankeri ile müdahale ederek yangının söndürülmesinde önemli rol oynadıkları yönünde haberin çıkması da dikkat çekti. Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, maden şirketlerinin Mardan Dağı’nı delik deşik ettiklerini belirterek, “Eysim şirketi Topçam’ın su kaynaklarının üstünde, fıstık çamlarını yok ederek, köylerin geçim kaynaklarını kirleterek çok vahşi bir madencilik faaliyeti sürdürüyor. Yangın alanına ilk önce şirket çalışanlarının gitmesi “Katil eninde sonunda cinayet mahalline döner” sözünü aklıma getirdi. Kimlerin bu yanan yerlerden menfaat sağladığını görmemiz gerekir” dedi. 

“DEVLET BİZİ SAHİPSİZ BIRAKTI”

Evi maden işletmesine sadece 60 m uzaklıkta olan Topçam Köylüsü Ali Coşkun, geçtiğimiz günlerde şirketin elemanları tarafından silahlı saldırıya uğramıştı. Jandarmanın görevi ilham ve delilleri toplamamakla suçlandığı saldırı dosyası kısa sürece takipsizlikle sonuçlanırken, Ali Coşkun devletin kendilerine sahip çıkmadığını dile getiriyor.

ASIRLIK ÇAMLAR KESİLİYOR

Yangın bölgesine yaklaşık 5-6 km uzaklıktaki madenin yeni açtığı alanda geçtiğimiz gün yapılmak istenen ağaç kesimini kesimcilerin önüne geçerek önlediklerini söyleyen Topçam köyü gençlerinden Özgür Aslan, “Biz yetişene kadar 8-10 çamı kesmişler. Her biri 200-300 yıllık çamlar bunlar. Yazık değil mi?” dedi. Eskiden köylülerin yaylaya çıkmak için kullandıkları yol 30-40 tonluk kamyonların vızır vızık işlediği bir alan haline getirilmiş. Şirket kepçeleri asırlık çam ağaçları ile kaplı tepeleri oyarak kuvars madenini çıkarırken, kamyonlar da iki karış tozun içerisinde birbiri ardında bu cevheri madenin kırma, işleme tesislerine taşıyorlardı.

TARLA DA YAREN MEZARI DA MADEN TEHDİDİ ALTINDA

Bu maden ocağının 30-40 metre üst tarafında, tepenin daha yukarısında yaklaşık 30-40 dönümlük bir araziyi 10-15 yıl kadar önce tarla haline getirdiklerini “O zamanlar beşi bir yerde bozdurarak düzleştirdik” diye anlatan Topçam Köylüsü Mehmet Aslan, şirketin maden ocağının çıkardığı toz yüzünden tarlaya ektikleri buğday ve arpadan verim alamadıklarını söyledi. Aslan, “Tarlanın çevresindeki fıstık çamlarımızı da işaretlemişler. Hepsini kesecekler. Ocak da zaten alttan alta tarlaya doğru genişliyor. Ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.

Hemen tarlasının üst yamacında bulunan taşlarla çevrelenmiş yaklaşık 2 m’ye 4 m. boyutlarındaki mezarın köylüler tarafından “yaren mezarı” olarak kutsal sayıldığını söyleyen Mehmet Aslan, bu mezar da yok olacak böyle giderse” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/459699/madran-daginda-orman-yakma-mevsimi-erken-basladi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...