12 Nisan 2022 11:47
Orman Genel Müdürlüğünün yangın önleme çalışmaları başlıklı talimatı, yoğun ağaç kesimi içeriyor. Talimatı eleştiren Ormancılar Derneği, "Amacınız yangınla mücadele mi, odun üretimi mi?" diye sordu.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) orman yangınları ve aşırı odun üretimiyle ilgili yaptığı açıklamada Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) yangını önleme çalışmaları başlıklı talimatlarını eleştirdi. TOD, “Yapılan iş yangınla mücadele mi ormanla mücadele mi?” sorusunu yöneltti.
Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Orman Yangınlarıyla Mücadele
Dairesi Başkanlığı tarafından tüm merkez ve taşra birimlerine gönderilen
“Yangın önleme çalışmaları” konulu talimat yazısında “Orman içi ve bitişiğinden
geçen her türlü yolların kazı ve dolgu şevlerindeki ağaçların tamamının
kesilmesi ve bu noktalardan itibaren her iki yönde topografik şartlar göz önüne
alınarak
ORMANSIZLAŞMA VE PARÇALANMA ARTACAK
OGM tarafından gönderilen bu talimatın bu şekliyle
uygulanması durumunda ormanların daha fazla bozulacağı, ormansızlaşma ve
parçalanmanın artacağı uyarısında bulunan TOD açıklamasında; "OGM
sürdürülebilir orman yönetimi raporları ve Sayıştay raporlarına da yansıdığı
üzere, ormanlardaki parçalanma mevcut uygulamalarla zaten aşırı derecede artmışken,
bu yeni uygulama ile orman içi yolların çevreleri yaklaşık
“KUŞKU UYANDIRMAKTADIR”
Bu mücadele yönteminin binlerce kilometre yol ağı olan başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere yangına hassas denilen blok orman alanlarında çok ciddi bir orman tahribatı ve parçalanması anlamına geleceğinin ifade edildiği TOD açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
Reklam
“OGM tarafından verilen bu talimat, orman ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığı açısından yanlış bir uygulamadır. 2021 yılında yaşanan ve en çok da yangına müdahale konusunda tartışmaların yaşandığı yangınların önemli zararlar verdiği Akdeniz ekosistemlerinde, bu denli geniş bir hat boyunca parçalanmanın yangınlara karşı bir mücadele yöntemi olarak açıklanması kuşku uyandırmaktadır.”
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
AKLA TAKILAN SORULAR
TOD “Akla takılan ve cevap verilmesi gereken sorular şunlardır” diyerek şu soruları ortaya attı:
Bu uygulama ile ne kadarlık bir orman alanı daha parçalanacak ve daha kaç milyon metreküp odun üretimi yapılacaktır? Bu hesap yapılmış mıdır?
Bu uygulamanın amacı yangına karşı mücadele midir? Yoksa odun üretimini arttırmak mıdır? Bilindiği gibi orman endüstrisi sektörü ve biyokütle enerji santrallerine ucuz hammadde sağlamak için, ülkedeki odun üretimi sadece son dört yıl içinde %69,5 oranında arttırılmış ve bu artışın devamını sağlamak için burada yapılmak istenene benzer şekilde ormancılık tekniğine aykırı uygulamalar icat edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle bu uygulama da yangına karşı önlem almaktan çok, aşırı odun üretimine kılıf uydurma girişimi olarak değerlendirilmektedir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder