19 Ekim 2023 Perşembe

Akbelen ormanının katledilmesi iznine karşı açılan davaya “Kamu yararı var” gerekçesiyle ret

 

19 Ekim 2023 12:36


Muğla 1. İdare Mahkemesi, Akbelen ormanında işletme izni verilmesine karşı açılan davayı “Ormanlık alanın maden olarak işletilmesinde açık ve önemli kamu yararı bulunduğu” gerekçesiyle reddetti.



YK Enerji kömür madeni | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel


Özer AKDEMİR

Muğla 1. İdare Mahkemesi Yeniköy Kemerköy Termik santraline Akbelen ormanında işletme izni verilmesine karşı açılan davayı reddetti. Mahkeme heyeti karara gerekçe olarak orman katliamına zemin hazırlayan bilirkişi raporundaki “kamu yararı var” tespitini gerekçe gösterirken, bilirkişi raporuna ve kendilerine yönelik redd-hakim itirazlarını ise reddetti.

ORMAN KESİM İZNİNE DAVA AÇILMIŞTI

Muğla Milas ilçesi, İkizköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan orman sahası için YK Enerji termik şirketi adına maden açık işletme (orman) izni verilmesine ilişkin Milas Orman İşletme Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı işlemlerine karşı İkizköylüler tarafından dava açılmıştı. İkizköylülerin Derneği olan Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzeleştirme Ve Dayanışma Derneği tarafından açılan ve Muğla Barosu, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi, Tarım Ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu

Emekçileri Sendikası, Türkiye Ormancılar Derneği gibi kurumlarda müdahil oldu.

“İZİN ANAYASAYA VE KAMU YARARINA AYKIRI”

Davada termikçi şirkete verilen orman kesim izninin Anayasaya aykırı olduğu, izin nedeniyle çok sayıda ağacın kesileceği, bu durumun Covid-19 salgınını artırıcı etkilerinin olabileceği, halk sağlığı açısından tehlikeli olduğu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararlarına göre hem termik santrallerin çalıştırılması ve hem de termikler için açılacak maden ocakları - ormanların kesilmesinin kümülatif etki değerlendirmesi yapılması gerektiği, iklim krizi ve iklim krizinin neden olduğu şiddeti ve yoğunluğu giderek artan - artacak iklim göçleri nedeniyle ormanların, su kaynaklarının, tarım alanlarının, meraların korunmasının hayati önem arz ettiği gibi birçok gerekçe dile getirilmişti. Davada yapılan ilk bilirkişi raporuna bilirkişilere yönelik itirazlar sonucu yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak mahkemeye yeni bir bilirkişi raporu sunulmuştu. Duruşmalar sırasında davacı köylüler vekili tarafından redd-i hakim talebinde de bulunulurken heyet bu talebi de reddetti.

Reklam

Reklam

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORUNU KARARINA ESAS ALDI

Termikçi şirketin ve bakanlığın usule ilişkin itirazlarını da reddeden mahkeme heyeti dosyanın esası üzerinde yaptığı incelemede bilirkişi raporunun kararına esas aldı.

Mahkeme heyeti bilirkişi raporunda yazan Akbelen ormanının özel alanlar kapsamında kalmadığı, dolayısıyla orman sahasına isabet eden maden işletmesi için orman izni verilmesinde yasalara aykırı bir yan bulunmadığını ileri sürdü. Orman izninde kamu yararı bulunmadığı ve orman alanındaki işletmenin genel olarak çevreye/doğaya/orman ekosistemine/tarım alanlarına yönelik olumsuz etkileri olduğu yönündeki itirazları da bilirkişi raporu kapsamında değerlendiren mahkeme heyeti, bu iddiaların da maden işletmesinin ormanı keserek altındaki kömürü almasını engeller bir yönü olmadığını ileri sürdü.

"TERMİK SANTRALİN ÇALIŞMASINDA KAMU YARARI VAR!"

Orman yakınında bulunan zeytin ağaçlarının maden işletmesi sırasında çıkacak tozdan etkilenmeyeceğini iddia eden mahkeme heyeti, maden ocağının Zeytin kanununa aykırı olduğu iddialarını da reddetti. Mahkeme heyeti madencilik faaliyetinin yeraltı sularına bir etkisi olmayacağı yönündeki bilirkişi raporuna da vurgu yaptı. Mahkeme heyeti kararında termik santrali ormana tercih gerekçelerini de şu sözlerle ortaya koydu; “enerji tedariki ve güvenliği açısından bu alandaki madenin/kömürün çıkarılmasının zorunluluk ve büyük önem arz ettiği, bu alanın maden olarak işletilmesinde açık ve önemli kamu yararı bulunduğu hususlarının bilirkişi raporunda ayrıntılı olarak izah edildiği…” Mahkeme heyeti oy birliği ile verdiği kararında termikçi şirkete “açık işletme (orman) izni verilmesi dair

işlemde mevzuata ve kamu yararına aykırı bir durum bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi. Heyet bilirkişi raporu ve bilirkişi heyeti ile ilgili itirazları da reddetti.

 https://www.evrensel.net/haber/501572/akbelen-ormaninin-katledilmesi-iznine-karsi-acilan-davaya-kamu-yarari-var-gerekcesiyle-ret

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...