21 Ekim 2023 Cumartesi

Şirkete özel imar planı iddiası: Yangından mal mı kaçırılıyor?

 

21 Ekim 2023 04:30


Karaburun-Ildır Körfezi özel çevre koruma bölgesine ilişkin 1/25000 ölçekli nazım imar planına halkın itirazları devam ederken belediyenin bir şirkete özel uygulama yürüttüğü iddia ediliyor.



Fotoğraf:Evrensel


Özer AKDEMİR
İzmir

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile onaylanan Karaburun-Ildır Körfezi özel çevre koruma (öçk) bölgesi’e ilişkin 1/25000 ölçekli nazım imar planına halkın itirazları devam ediyor. Bölge halkının itirazlarına rağmen belediye, Bakanlıktan onay gelir gelmez 1/1000’lik planların uygulanmasına başlanacağını “müjde” olarak açıkladı. Bakanlıktan gelen onayın ardından imara açılan bölgeler içerisinde yer alan Merkez Mahallesi Kuyucak planının kapsama alanı içinde parselasyon sürecinin başlaması gerekiyordu. Yörede yaşayan yurttaşlar bu sürecin başlaması için gerekli olan “düzenleme sınırının” çıkarılması talebiyle belediyeye başvurdu ancak iddiaya göre belediye bir yıl boyunca başvuruya yanıt vermedi. İmar planına karşı mücadele eden Karaburunlular, itirazlar sonuçlanmadan alelacele yapılan 1/1000’lik planlarda bir yapı şirketinin kayırıldığını ileri sürüyor.

ŞİRKETE İMTİYAZ İDDİASI

Projenin gündeme geldiği süreçten itibaren Kuyucak bölgesindeki bazı parseller el değiştirdi. İddiaya göre son dönemde bir inşaat firması tarafından alınan parseller Kuyucak planından ayrılarak ayrı bir uygulamaya tabi tutuluyor. Firma, satın aldığı bu arazilerde yapmayı planladığı konut projesini, henüz kağıt üzerinde iken ve daha ortada düzenleme alan sınırları belirlenmemişken 80 kişiye sattı. “Kooperatif modeli” ile yapımı planlanan konutlar için üyelik giriş ödemesi 1 milyon lira artı 45 bin dolar. Şirketin ödeme planına göre üyeler ilk 6 ay 20 bin lira, sonrası 17 ay ise 80 bin lira ödeyecekler.

Şirketin kooperatif planı ile sattığı bu parsellerin Kuyucak planından ayrıştırılarak ayrı bir parselasyon dosyasına çevrildiğini belirten Karaburunlular, ayrımcılık ve usulsüzlük yapıldığını söylüyor. Karaburun Belediyesinin encümen toplantısı tutanağına göre de alanın 2 üyenin şerhine rağmen oy çokluğu ile onaylandığı görülüyor.

YASALARA AYKIRI

Konuya ilişkin gazetemize ulaşan Karaburunlular, yapılacak her türlü planın, üst ölçekli plan kararlarına bağlı olması gerektiğini vurguluyor. Karaburunlu yurttaşlar “korunan alan” sayılan “özel çevre koruma bölgeleri”nin bütüncül bir şekilde ve etkileşim geçiş sahaları ile düşünülmesi gerektiğinin de yasalarla belirlendiğine dikkat çekiyor.

Reklam

Reklam

Karaburunlular, “Yasa ve yönetmeliklere göre bir yerde parselasyon yapılması için imar planı içerisinde düzenleme sınırı belirlenip parselasyon planı yapılmadan önce ilgili uygulama imar planının kesinleşmesi gerekiyor. Ayrıca 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar için, özellikle deprem bölgeleri ve yerleşim yerlerinde jeolojik-jeoteknik etüt ve mikro bölgeleme etüt raporlarının da olması gerekiyor. Yangından mal mı kaçırılmak isteniyor?” diye soruyor. Diğer yandan Karaburunluların 1/25000’lik planlarla ilgili açtıkları davada da idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve halkın haklılığı yargıda da kanıtlandı.

GİRGİN: KARAR HİÇBİR KİŞİ-KURUMA ÖZEL DEĞİLDİR

İddialarla ilgili ulaştığımız Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, hiçbir kurum ya da kişiye özel bir uygulama yapmadıklarını ileri sürdü. Kuyucak planına yönelik imar uygulaması başvurularının plan ÖÇK nedeniyle yerel seçimlerden önce 15 Mart 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi tarafından kapatıldığını belirten Erdoğan, “Kuyucak planına ait birçok alanda daha önce uygulamalar gerçekleştirilmiş. 22.10.2022’de bu bölgenin planı sit alanı ve mahkeme kararı olan yerler hariç tutularak uygulamalara açılmıştır” dedi.

‘SADECE DÜZENLEME SINIRI ALINDI’

Bölgenin jeolojik ve topografik yapısı itibarıyla Karaburun Yarımadası’ndaki problemli yerlerden birinde, hatta Karaburun bölgesindeki farklı zemin iyileştirmelerinin yapıldığı tek bölgede olduğunu kaydeden Girgin, “Dediğiniz alandaki uygulama çalışmasının tamamı Çetken harita tarafından gerçekleştirilmektedir. Harita bu alanı da önce bütüncül sarı çizgili alanla birlikte vermiş sonra bu alanı kamusal düzenleme ortaklık payı (DOP) oranı yüksek olduğu için ayırmıştır. Belediyeden sadece düzenleme sınırı alınmış, parselasyon çalışması ilgili haritacı tarafından devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

‘KARARI ENCÜMEN ALIR’

Şu anda belediyenin düzenleme alanı ile ilgili verdiği karardan başka bir karar olmadığını ileri süren Erdoğan, kanunen bu kararın encümence alındığını ifade etti. Erdoğan ortada proje dosyası olmadığını çünkü daha düzenleme alanında 18 uygulama çalışması yapılıp tamamlanmadığını ileri sürerek, “Söz konusu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22.10.2002 tarihinde onay alan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı içerisindedir. Bunun gibi Bakanlıkça açılan diğer planların bulunduğu alanlarda da belediyemizce aynı şekilde düzenleme alanı verilmiş ve uygulamalar yapılmıştır. Bu alınan karar hiçbir kişiye ya da kuruma özel değildir” açıklamasında bulundu.

 https://www.evrensel.net/haber/501685/sirkete-ozel-imar-plani-iddiasi-yangindan-mal-mi-kaciriliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...