30 Eylül 2020 08:12
Tokat'ta açılmak istenen taş kalker ocağı iki köyün içme sularının geldiği bölgede bulunurken, bölge çok sayıda endemik bitki türünün ve koruma altında olan kınalı kekliklerin yaşam alanı.
Fotoğraf: Doruk Erdoğan, Keklik fotoğrafı: Pixabay
Özer AKDEMİR
Tokat’a bağlı Yağmurlu ve Mercimekdüzü köylerine birkaç yüz metre uzaklıkta Akhel İnşaat, Nakliyat ve turizm Ltd. adlı şirket tarafından işletilmek istenen taş kalker ocağına verilen “ÇED Gerekli değildir” kararına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Açılmak istenen taş kalker ocağı iki köyün içme sularının geldiği bölgede bulunurken, bölge çok sayıda endemik bitki türünün ve koruma altında olan kınalı kekliklerin yaşam alanı. Bölge Türkiye’de kırım Kongo kanamalı hastalıktan ilk ölüm olayının yaşandığı yer olarak da bilinirken, kalker ocağını yapılmak istenen alan ise bu hastalığa neden olan kenelerle beslenen kınalı kekliğin yaşam alanı!...
HALKIN YAŞAM ALANI ELDEN ALINACAK
Kalker ocağına verilen ÇED Gerekli değildir kararına karşı Yağmurlu köyü muhtarlığı tarafından Tokat İdare mahkemesine açılan ÇED Gerekli Değildir kararının iptali davasında dün bilirkişi keşfi yapıldı. 300’ün üzerinde köylünün de izlediği keşif sırasında köyün avukatları kalker ocağına verilen ÇED Gerekli değildir kararının hukuka uygun olmadığını ileri sürdü. Proje ruhsat alanı içerisinde gösterilen taşınmazlarda köylüler tarafından kadimden beri tarımsal faaliyet yürütüldüğüne dikkat çekilen dava dilekçesinde “Taş ocağının faaliyete geçmesi ile köy halkı mağdur edilecek, tarımsal üretim yapamayarak ekonomik olarak zorlanacak ve yöre halkının yaşam hakkı elinden alınacaktır” denildi.
GÜNDE 22 TONLUK 302 KAMYON GEÇECEK
Taş ocağının faaliyete geçmesi durumunda yapılacak patlatmalar sonrası savrulacak taşlar nedeniyle köyde hayatın duracağının belirtildiği dilekçede, 22 ton kapasiteli kamyonların gün boyunca 302 defa köy içerisinde sefer yapacağı ve bu durumun köyde sürekli bir toz ve gürültüye neden olacağının altı çizildi. Dilekçede, “Köylünü tamamı 16 saat boyunca gürültü ve toza maruz kalacak, köy yolu ise yatımcı firmanın tekeline geçecektir” denildi. Tesis ve depolama alanı olarak gösterilen yerlerin etrafından kanunen olması gereken sağlık koruma bandının bulunmadığına da vurgu yapıldı.
"YOK" DENİLEN YERDE BİR GÜNDE 5 ENDEMİK BİTKİ BULUNDU
PTD’de yer verilen flora ve fauna çalışmalarının yetersiz ve yetkisiz kişilerce verildiğinin ileri sürüldüğü dava dilekçesinde, PTD’de yöre florasında 46 türün varlığından bahsedildiği ve endemik türün bulunmadığının iddia edildiği vurgulanarak, Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kemal Yıldız tarafından sahada yapılan 1 günlük çalışmada dahi en az 27 aileye ait 108 çiçekli bitki türün yetiştiği ve bunlardan 5 tanesinin endemik tür olduğunun tespit edildiğinin altı çizildi.
KINALI KEKLİKLERİN YAŞAMA ALANI
Flora fauna türleri ile ilgili raporun usulüne uygun hazırlanmadığı, halkla bu konuya dair herhangi bir görüşme yapılmadığının belirtildiği dilekçede bölgenin ülkemizde son yıllarda önemli bir artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı ateşine karşı biyolojik mücadelede önemli bir rolü olan kınalı kekliğin yaşam alanı olduğu belirtildi. Dilekçede “Yöre halkının tarım ve hayvancılıkla geçindiği gözetildiğinde her an keneye maruz kalabileceği, kene ile mücadelede etkin bir kuş türü olan kekliğin, hayata geçirilecek proje nedeniyle tehlikeye düşmesi sonucunda bölge halkının kene ile karşı karşıya geleceği ve ciddi sağlık sorunlarının yaşanacağı da ayrı bir gerçektir” ifadelerine yer verildi.
İŞLETME KÖYÜN İÇME SUYU KAYNAĞININ ÜZERİNDE
Projede poligon 2 olarak belirtilen alanın yaklaşık 50 metre doğusunda köyün içme suyu ihtiyacının karşılandığı bir su kaynağının bulunduğunun altının çizildiği dilekçede, “Ocağın faaliyete geçmesi ile birlikte köyün yıllardır içme suyu olarak kullandığı su, patlatmadan kaynaklı yok olacak ve köy bu anlamda susuz kalacaktır” denildi. Dilekçede taş kalker ocağına verilen ÇED Gerekli değildir kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.
YİNE AYNI NUMARA: İŞLETME ALANI TAM ÇED SINIRINDA
Patlatmalı kalker ocağına Tokat Valiliği tarafından Nisan 2020 tarihinde ÇED Gerekli değildir kararı verildi. Projeyle göre; 10 yıl boyunca 1 milyon ton/yıl üretilecek kalkerin 604 bin ton/yıllık kısmı hiçbir işleme tabii tutulmadan altyapı dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere satışa sunulacak. Kalan 396.000 Ton/Yıllık kısmı ise kurulacak kırma-eleme tesisi ile boyutlandırılarak mıcır alanında depolanacak. Şirketin, çeşitli poligonlardan ve kırma eleme tesisinden oluşacak işletme alanı olarak ÇED Raporu hazırlanması için sınır değer olan 25 hektarın biraz altında, 23,92 hektar göstermesi ise dikkat çekiyor.
https://www.evrensel.net/haber/415290/kinali-kekliklerin-yasam-alanina-tas-ocagi