24 Eylül 2020 18:49
Balaban'daki yaşam nöbetinin Bayramiç’e taşınmasına da pandemi gerekçesiyle izin verilmeyince yaşam savunucuları yeni taktik geliştirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Özer AKDEMİR
Kaz Dağı'nda altın madencisi Kanadalı Alamos Gold şirketinin 400 bin ağacı kestiği Kirazlı Balaban’da bir yılı aşkın bir süredir devam eden Su ve Vicdan nöbeti pandemi gerekçesiyle jandarma tarafından tahliye edilirken, nöbetin Bayramiç Halilağa köyü yakınlarındaki Cengiz Holding'in ruhsat alanına taşınmasına da aynı gerekçelerle engel olundu. Yaşam savunucuları maden alanının ortasındaki bir özel mülkte organik tarım yapmayı tartışıyor.
YAŞAM NÖBETİ BAYRAMİÇ’E TAŞINACAKTI
Kirazlı Balaban’daki nöbet alanının jandarma tarafından zorla boşaltılmasının ardından bir toplantı yapan yaşam savunucuları, kamp alanının dağıtılmasının mücadeleyi engellemeyeceği kararını aldılar. Bu arada nöbet alanının Cengiz Holdingin Bayramiç Halilağa ve Hacıbekirler köyleri yakınlarındaki bakır-altın madeni ruhsat alanına taşınması gündeme geldi. Maden ruhsat alanının ortasında kalan 32 dönümlük özel mülk olan bir arazinin yeni nöbet alanı olarak kullanılmasına arazi sahibi tarafından izin verilirken, önceki gün bölgeye giden yaşam savunucuları ise yine jandarma engeli ile karşılaştılar.
BÖLGEDE ÇADIR KURMAYA YASAK GETİRİLDİ
Bayramiç'ten itibaren adım adım takip edildiklerini söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kazdağları Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, nöbet alanını taşımayı düşündükleri tarlaya giderken jandarmanın önlerini kestiğini aktardı. Doğan, "Bize GBT yapacaklarını söylediler. Bizler de keyfi olarak böyle bir işlemi yapamayacaklarını, Bayramiç'ten bu yana bizi adım adım takip ederek taciz ve terörize etmeye haklarının olmadığını söyledik. Jandarma ise kaçak kazı ihbarı aldığını ileri sürdü. Alana çadır kuramayacağımızı, pandemi gerekçesiyle bunun yasaklandığını söylediler. Biz de yasak kararını istedik, gösteremediler" dedi.
Bir saatin ardından jandarmanın yeniden geldiğini ve İl Hıfzısıhha Kurulu ve Bayramiç Kaymakamlığının yasak kararını kendilerine okuduğunu belirten Doğan, "Okudukları metinde Ayazma dışında bölgede çadır kurmanın yasaklandığı ifade ediliyor. Kararı tarla sahibine tebliğ ederek çadır kurulması durumunda müdahale edeceklerini söylediler. Bizler de buna karşı bulunduğumuz arazinin özel mülk olduğunu belirterek çadır kurma hakkımızın bulunduğunu ve bu karara itiraz edeceğimizi söyledik" dedi.
MADEN SAHASININ ORTASINDA ORGANİK TARIM
Jandarmanın bu engellemesinin ardından 20-30 kişinin katılımı ile bir forum gerçekleştirdiklerini aktaran Doğan, "Toplantıda altın madenine karşı mücadele eden bir arkadaşımıza ait olan bu 32 dönümlük arazinin sadece nöbet tutulan bir çadır alanı olarak değil organik tarım, çeşitli ekolojik ve üretime dönük atölyeler vs olarak değerlendirilebileceği, köylülerle üretim ve kooperatifçilik üzerinden yeni bir ilişkinin geliştirilebileceği görüşleri ortaya çıktı. Çadır kurma da dahil her türlü görüşü değerlendireceğiz. Kaz Dağlarında altın madenine karşı her sonuna kadar direnmekte kararlıyız” dedi.
AKP MİLLETVEKİLİ TURAN, BAKIR MADENİNİ SAVUNDU
Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapılan Bayramiç AKP İlçe kongresinde konuşan AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Hacıbekirler köyünde köylüler tarafından protesto edilerek yaptırılmayan ÇED Halkı bilgilendirme toplantısını değerlendirdi. Toplantının CHP’li milletvekilleri tarafından sabote edildiğini ve köylülerin bilgi edinilmesinin önüne geçildiğini ileri süren Turan, Cengiz Holdingin bakır altın madenini savunarak şu iddiaları dile getirdi. Maden 2000 kişiye istihdam sağlayacak. Bölgedeki işsizliği bitirecek. Üstelik burada bir gram dahi siyanür kullanılmayacak. Cevher Karabiga'ya taşınarak oradaki limandan gemilere yüklenip aynı şirketin Samsun’daki tesislerinde ayrıştırılacak.
“TURAN GERÇEKLERİ SÖYLEMİYOR”
Bu iddiaları sorduğumuz Süheyla Doğan, Turan’ın doğru söylemediğini belirterek “Maden projesinde bakır flatasyon tesisi, atık havuzu ve zenginleştirme tesisi var. Madeni bakır olarak gösterdikleri için burada kullanacakları kimyasallar da siyanür değil başka kimyasallar. Projede şimdilik gündeme getirmedikleri üçüncü poligon altın madeni ve işletmeye geçtikten kısa bir süre sonra burayı da faaliyete geçireceklerdir” dedi.
BALABAN’DAKİ NÖBETE ŞAFAK BASKINI
Kirazlı Balaban tepesinde bir yılı aşkın bir süredir devam eden yaşam nöbeti geçtiğimiz günlerde daha önce yayınlanan Çanakkale Valiliği'nin pandemi genelgesine dayanılarak 300'e yakın jandarmanın katıldığı şafak baskını ile kaldırılmıştı. Nöbet alanında iki çadırda kalan dört yaşam savunucusu eşyalarını almalarına izin verilmeden, telefon ve iletişim yapmaları engellenerek gözaltına alınmış, kamp alanı jandarma tarafından boşaltılmıştı. Kamp alanında nöbet tutanlar tarafından kullanılan metruk bina kepçe ile yıkılırken alanda bulunan yaşam savunucularına ait eşyalar traktörlere yüklenerek Orman Genel Müdürlüğüne ait bir depoya kaldırıldı. Gözaltına alınan 4 kişi Çanakkale Jandarma Komutanlığındaki işlemlerin ardından serbest bırakılmıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder