27 Aralık 2020 14:45
Termik santral bölgesinde dün gece heyelan meydana geldi. Kaymayı fark eden işçilerin kaçması can kaybını önledi. 9 yıl önce meydana gelen göçük altında kalan 9 işçinin cenazelerine ulaşılamamıştı.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
ÖZER AKDEMİR
Afşin Elbistan termik santrallerine kömür temin edilen sahada dün gece saat 23.50 sularında heyelan meydana geldi. Vardiya değişimi saatinde meydana gelen heyelandan hemen önce şevlerdeki kaymayı fark eden işçilerin kaçması nedeniyle herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın olmadığı dile getirirken, birçok iş makinesinin toprak altında kaldığı belirtiliyor. Bölgede termik santrallerin çevresel yıkımına karşı mücadele eden Afşin ve Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Sözcüsü İbrahim Yalçın, göçükle ilgili daha önce hem devlet kurumlarını hem kömür ocağını işleten Çelikler Holdingi uyardıklarını söyledi.
SAHA ÖZEL ŞİRKETE GEÇİNCE VAHŞİCE KAZILDI
Afşin - Elbistan Termik santrali A ve B ünitelerine kömür temin edilen Kışlaköy yakınlarındaki maden ocağında dün gece yarısı meydana gelen heyelanla ilgili görüşlerini aldığımız Afşin ve Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Sözcüsü İbrahim Yalçın, kendilerine gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybının olmadığını belirtti. Yalçın, "Ancak Çelikler bilgi konusunda çok ketum. İşçiler dışında başka birileri var mıydı bölgede bilemiyoruz. Umarız yoktur" dedi. Yalçın şu bilgileri verdi; "Heyelan A termik santrali için kömür alınan yer olan Kışlaköy kömür sahasında meydana gelmiş. B santraline kömür temin edilen Çöllolar kömür sahası dokuz yıl önce göçmüştü. Dün gece heyelanın olduğu Kışla kömür sahası daha önce devlet tarafından işletiliyordu. Devlet işletirken belli ölçüde önlemler alınıyordu. Ancak özelleştirme ile burayı alan Çelikler Holding çok vahşi bir şekilde kazdı ocağı".
GÖÇÜK OLABİLECEĞİ KONUSUNDA DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK
Bölgeden sadece A ünitesi için değil B ünitesi için de kömür temin edildiğini belirten Yılmaz, "B ünitesinin kömür sahası kapatılınca buradan kömür almaya, bantlarla ve kamyonlarla santrale taşımaya başlamışlardı. Bizler Çeliklerin vahşi bir şekilde, gerekli önlemleri almadan çalışmasının yol açtığı sıkıntıları biliyoruz. Hatta beş altı ay kadar önce bu heyelanın olduğu yerde gözle görülür bir şekilde meydana gelen çatlağı işçiler bize anlattıklarında biz hem EÜAŞ'ı hem de Çelikler'i uyardık. 'Burada bir sorun var. Göçük olabilir, bir felakete yola açmasın, önlem alın' diye. EÜAŞ müfettiş gönderdi ancak üstünü örttüler" dedi.
HEMEN HER AY İŞÇİ ÖLÜMLERİ OLUYOR
Termik santraller bölgesinde hemen her ay işçi ölümlerinin yaşandığını aktaran Yılmaz, "Gerekli işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri alınmadığı için, iş kazalarında hemen her ay bir işçi canından oluyor. 9 yıl önce, Park Holdingin Çöllolar kömür sahasında daha çok kömür çıkarma, daha çok kâr etmek için tedbirsizce yaptığı kazıların ardından yaşanan göçükte kalan 9 işçinin cesetlerine hâlâ ulaşılabilmiş değil. Özel firmalar sadece daha çok kar etmeyi gözetiyorlar. Doğa, işçi sağlığı, yaşamı vs. onlar için bir anlam ifade etmiyor" dedi.
ELAZIĞ DEPREMİNİN ETKİSİ OLABİLİR
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise heyelanda dün Elazığ'da 4.1 büyüklüğünde meydana gelen depreminin de etkisinin olabileceğini söyledi. Uzmanların o yönde araştırma yaptıklarını kaydeden Öztunç, "Afşin Elbistan deprem bölgesi, Bunu uzun yıllardır söylüyoruz zaten. Bu olan olay riskin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Bölgede iki termik santral var zaten ve yenilerini yapıp bölgeyi adeta bir termik santral cehennemine çevirmeye çalışıyorlar. Kullanılan teknoloji çok eski zaten. Bütün dünyanın terk ettiği bir çöp teknolojinin peşinden koşuyor bizimkiler" diye konuştu.
ÇEPEÇEVRE YAŞAM GEÇEN YIL GÖÇÜK OLAN YERDE ÇEKİMLER YAPMIŞTI
Geçtiğimiz yıl Afşin Elbistan termik santralleri bölgesinde yaptığımız Çepeçevre Yaşam çekimlerinde göçük olan kömür sahasını da görüntülemiş, Kışla köyünden termik santralde çalışıp emekli olan Mükremin Göçer adlı emekli işçi ile söyleşi gerçekleştirmiştik. Özel şirketin işlettiği termik santralin filtre takmaması nedeniyle halkın çok şikayetçi olduğunu belirterek, "İsyan mı çıkar halk mı ayaklanır bilemiyorum. Gece 12'den sonra dumanı bırakıyorlar, kokudan durulmuyor" demişti. Göçer, bu durumları şikayet ettikleri hiçbir yetkilinin kendilerinin dertleriyle ilgilenmediğini iler sürmüştü.
GREENPEACE ÖLÇÜMLERİ: "AFŞİN-ELBİSTAN ZEHİR SOLUYOR!"
Birkaç gün önce Afşin Elbistan termik Santralleri bölgesinde yaptığı ölçümlerin sonuçlarını paylaşan Greenpeace örgütü açıklamasında, Afşin Elbistan A ve Afşin B Santralinin bölgeyi hava kirliliğinde dünya 5.si yaptığı ortaya konmuştu. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül "Ölçüm sonuçlarına baktığımızda; PM10 değerinin, Türkiye’de yasaca aşılamayacağı belirtilen limit değerin 8 katına çıktığını; bölgedeki yüksek kanser vakalarının en önemli nedeni olan PM2,5’un DSÖ’nün önerdiği değerlerin 10 katından daha yüksek değerlere ulaştığını; en tehlikeli gazlardan kükürt dioksitin, Türkiye’de yasanın müsaade ettiği değerlerin yer yer 3 katına kadar çıktığını görüyoruz" demişti.
Konu ile ilgili Çepeçevre Yaşam bölümleri şunlar: