19 Eylül 2021 Pazar

Zengin ülkeler harekete geçmezse dünya yüzyılın sonunda 2,4 °C daha sıcak olacak!


Yapılan araştırma, sera gazlarınının yüzde 75'inden sorumlu G20 ülkeleri çözüm için derhal harekete geçmezse bu yüzyılın sonunda dünyanın 2,4 derece daha sıcak olacağını ortaya koydu

 Özer AKDEMİR

İZMİR

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni bir araştırma dünyanın en büyük ekonomilerini oluşturan G20 ülkelerinin iklim krizi ve küresel sıcaklık artışını üzerindeki etkilerinin yanı sıra sıcaklığın 1,5°C ile sınırlanması planındaki önemli rollerini de ortaya koydu.




SERA GAZLARININ YÜZDE 75'İNDEN G20 ÜLKELERİ SORUMLU!

İki uluslararası araştırma kuruluşu, World Resources Institute (WRI) ve Climate Analytics tarafından yayınlanan yeni araştırmaya göre küresel sera gazı emisyonlarının %75'ine sebep olan G20 ülkeleri, mevcut iklim hedefleri ile devam ederlerse yüzyılın sonuna kadar dünyada 2,4°C'lik bir sıcaklık artışına sebep olacaklar. Araştırma raporunda G20 ülkelerinin 2030 yılı için 1,5°C hedefi ile uyumlu emisyon azaltım hedefleri belirlemeleri ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaları durumunda, yüzyılın sonundaki küresel sıcaklık artışının 1,7°C sınırında kalabileceği öngörülüyor.

EN KÖTÜDEN BİRAZ DAHA İYİ! 

“Farkı kapatmak: G20 iklim taahhütlerinin küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlama üzerindeki etkisi” başlıklı rapora göre G20 ülkeleri açıklanmış ancak uygulamaya geçmemiş ek hedeflerini tam olarak yürürlüğe koyarlarsa, sıcaklık artışı 2,1°C ile sınırlandırılabilir. Paris Anlaşması'nda kabul edilen 1,5°C sıcaklık hedefinin çok üzerindeki bu sıcaklık artışı bile raporda "önemli bir ilerleme" olarak değerlendiriliyor. Rapor aradaki bu farkın nasıl daha da daraltılabileceği konusunda tüm G20 ülkelerinin 2030 emisyon azaltım hedeflerini 1,5°C'lik hedefi ile uyumlu hale getirmesi ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılmaları gerektiğine vurgu yapıyor. Rapora göre yalnızca bu büyük ekonomilerin etkili adımları ile küresel sıcaklık artışını 2,4°C'den 1,7°C'ye düşürülebilir. Bu, G20 ülkelerinin ısınmanın durdurulabilmesi ya da daha az seviyelere çekilebilmesi için taşın altına ellerini koymaları ile küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlanmasına giden yolun dörtte üçünü karşılayabilecekleri gerçeğine işaret ediyor.

GELİŞMEMİŞ ÜLKELERİN BU YÖNDEKİ ÇABALARINA MALİ DESTEK SAĞLANMALI

G20 ülkelerinin sebep oldukları bu küresel felaketi durdurabilmek için uluslararası havacılık ve denizcilikten kaynaklanan emisyonlarını dizginleyebileceklerine işaret edilen raporda, bununla birlikte G20 üyesi olmayan ülkelerde de iddialı eylemlere ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Bunun için de gelişmiş ülkelerin emisyonları azaltmak ve iklim etkilerine karşı direnç oluşturmak için gelişmemiş ekonomilerin politika ve projeleri finanse etmeye yönelik mali destekleri önemli ölçüde arttırmaları gerektiğine vurgu yapılıyor.

"ZENGİN ÜLKELERİN ORTAK EYLEMİNE İHTİYAÇ VAR"

"G20, küresel emisyonların büyük çoğunluğundan sorumludur ve bu rapor, ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için dünyanın en zengin uluslarının ortak eylemine ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor" diyen Climate Analytics CEO’su Bill Hare, Glasgow’da gerçekleşecek İklim Zirvesi öncesinde, G20 hükümetleri, 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmek için çok daha güçlü adımlar atmayı ve iklim finansmanı için masaya para koymayı taahhüt etmeleri gerektiğini ileri sürüyor.  

DURUM HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL!

Öte yandan ülkelerin iklim hedefleri ile ilgili politikaları pek de iç açıcı görünmüyor. Küresel sera gazlarının %33'ünden sorumlu olan Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye henüz güncellenmiş iklim hedeflerini sunmazken, Avustralya ve Endonezya, 2015 yılında sundukları sera gazı emisyon azaltım hedeflerinin aynısını iklim hedefi olarak açıkladılar. Brezilya, Rusya ve Meksika, ise önceki hedeflerine kıyasla daha yüksek emisyonlara izin verecek planlar sundular. Oysa açıklanan son rapora göre, küresel emisyonları 1,5°C hedefi ile uyumlu bir şekilde hızla azaltmak için tüm hükümetlerin iklim taahhütlerini artırması gerekirken, G20 ülkelerinin bu sıcaklık eşiğinden kaçınmada kritik bir rol oynadığını gösteriyor.


https://www.evrensel.net/haber/443048/zengin-ulkeler-harekete-gecmezse-dunya-yuzyilin-sonunda-2-4-c-daha-sicak-olacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...