4 Kasım 2021 Perşembe

"Madran Dağı tam göğsünden vurulacak"

 

04 Kasım 2021 00:32


 Türkiye'nin en kaliteli kaynak sularının çıktığı Madran Dağı’nda süren madencilik yetmezmiş gibi yeni bir patlatmalı maden açılacak. Ahmet Uslu, bu madenle 'Madran'ı tam göğsünden vuracaklar" dedi.

Fotoğraf: Murat Yüksel

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın Çine yakınlarındaki Madran Dağı’nda yeni bir madencilik faaliyeti için süreç başlatıldı. Yörenin su deposu olarak nitelenen ve Türkiye'nin en kaliteli kaynak sularının çıktığı Madran Dağı'nın dört bir yanında yıllardır madencilik yapılıyor. Çine'ye kuş uçuşu 4 km uzaklıktaki Mutaflar köyü yakınlarında yapılmak istenen madencilik hakkında görüşlerini aldığımız Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Eş Sözcüsü Ahmet Uslu, madenin faaliyete geçmesi durumunda başta sular olmak üzere geri dönüşümü olanaksız zararları olacağını belirterek, "Madran Dağı'nı tam göğsünden vuracaklar" dedi.

"AKP MİLLETVEKİLİ ŞİRKETİN İŞ TAKİPÇİSİ"

Mutaflar’da kurulacak madenin Çine'ye kuş uçuşu 4 km, Mutaflar köyüne ise 2 km'den daha yakın olduğunu dile getiren Uslu, "Bu bölge tam Mutaflar’ın yaylalıklarına denk geliyor. Çine'nin de en zengin su kaynaklarının olduğu bölge. Maden şirketi olarak taşeron Aktaş Madencilik görünüyor ama arkasında Bien Seramik var. AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da bunların iş takipçiliğini yapıyor" dedi. Madencilerin süslü yalanlarla insanları kandırmaya çalıştığını, toprağından koparıp, yaylalarına el koymak istediğini anlatan Uslu, köylülere iş vaadinde bulunulduğunu aktardı. Uslu, "Madran Dağı’nın tam böğründen patlatmalı, açık ocak usulü bir madencilik yapılacak. Halk bunu düşünmek bile istemiyor. Darbe vurulacak yer Madran dağının en yeşil ve canlı kalan bölgesiydi. Diğer bölgelerde tahribatlar, talanlar yıllar öncesinde başlamıştı ama bu bölgeye dokunulmamıştı. Şimdi bu bölgede de başlayacak. Su kaynaklarını çok kötü vuracak maden. Çok fazla orman katliamı olacak. Kızılçamlar gidecek. Geri gelmeyecek biçimde yok olacak. Madran'ın göğsünden vuracaklar, su kaynakları yok olacak. Patlatmalı madencilik yapacaklar. Zaten sular yetersizleşmeye başladı, bu madenlerin de etkisiyle. Burada köylüler, domates, patates, barbunya, salatalık ve çiçekçilik gibi işlerle uğraşıyorlar. Kestane ve ceviz ağaçları var bölgede. Bölge de bir de tarih var. Belirli dönemlerden kalan tarihi kalıntılar var" diye konuştu.

"KÖYLÜLER TOPRAKLARINDAN KOPARILIP MADENLERDE KÖLE YAPILMAK İSTENİYOR"

Yörede yapılacak madencilik faaliyeti sonrası yaşam alanlarının yok olacağını ifade eden Uslu, "İnsanlar topraktan koparılıp madenlerde köle yapılmak istenecek. Tarihi kalıntılar ve verimli topraklar yok olacak. Bunun telafisi, geri dönüşü asla olmayacak. Buna bir an önce Çine halkı, Çine Belediyesi ve milletvekillerinin, herkesin sahip çıkması lazım" dedi.

ÇİNE BELEDİYESİ BAŞINI KUMA SOKUYOR

Çine belediyesinin bu konulardaki sessizliğini eleştiren Uslu, "Belediyeye defalarca uyarılarımızı yaptık ama belediye başını kuma gömüyor. Şimdiye kadar da 30-40 yıldır hep başını kuma gömdü! Olan biteni sessiz seyrediyor. Zararı olduğunu bildiği halde sessiz kalıyor" dedi.

Mutaflar köylülerinin 2019 yılında madenci şirkete ÇED toplantısı yaptırmadığını belirten Uslu, "Biz ÇİYAP olarak o dönem köylülerle toplantılar yaptık. ÇED heyeti kaçmak, gizlenmek zorunda kalmışlardı, halkın öfkesinden. Köy hala istemiyor. Dava sürecini konuşuyorlar hala. Süresi içinde açmak istiyorlar.

 

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

KÖYLÜLER NE DİYOR?

Şeref Sever, (Muhtar): Daha önce bir maden vardı zaten, o madenin genişletilmesi isteniyor sanırım. Tam nereye kadar genişleyecek biz de bilmiyoruz. Maden ormanlık alanda, köyümüzün üst tarafında. Yeni bir ÇED toplantısı yapılmak isteniyor sanırım. Geldiklerinde soracağız ne yapmak istediklerin. Normalde bizim yaylalarımıza, evlerimize yakın bir yer maden. Ama tam olarak nasıl genişleyecek bilgimiz yok. Köylü 2019 yılında ÇED toplantısını yaptırmamıştı. Karşı çıkmıştı. Şimdi ne derler, karşı mı çıkarlar bilmiyorum".

‘YÜZ KİŞİ MADENDEN EKMEK YİYOR DİYE 1400 KİŞİNİN GEÇİM KAPISI YOK OLUYOR’

Ramazan Madran: Madeni istemiyoruz. Hayır diyeceğiz. Halkın onayına sunulur diyor ÇED dosyasında, biz onaylamıyoruz. Bahçe sularımıza epey etki eder diye düşünüyoruz. Köyde 50-60 kişi madenden gelir sağlıyor.. Belki bir 50 kişi daha çalışır ama bizim köy 1500 kişilik bir yer. 100 kişi madenden ekmek yiyecek diye 1400 kişinin geçim kapısının tehlikeye atılması doğru değil tabii. Bu maden projesi kabul edilirse ileride ciddi sorunlar yaşanacağını, köylülerin büyük bir karşı çıkış gerçekleştireceğini söyleyebilirim. Çok konuşulacak bir köy oluruz ileride. Daha önce yatırmadık bu ÇED toplantısını madene, püskürttük, gene yaptırmayız. Milletin ekonomik durumu kötü bir taraftan da. Maden gelsin de yerlerimizi satalım diyenler de var maalesef!

"DAĞIN HER TARAFI ÇOK DEĞERLİ"

Madran Dağı’nın Türkiye'nin en kaliteli su kaynaklarına sahip bir bölgede olduğuna dikkat çeken Uslu, "Bu nedenle dağın her tarafı değerli. Çine de başka içme su kaynağımız da yok. Ova suları içilemez durumda. Ağır metalli ve arsenikli sular. Daha önceki yıllarda da yaklaşık 10 gün il hıfzısıhha tarafından, valilik tarafından ova suları kapatıldı. Çine'nin 5 köyü mecburiyetten ovadan alıyor, sağlıksız su içiyorlar mecburen" dedi. Madran'daki suya halkın erişiminin her geçen zorlaştığını ifade eden Uslu, "Türkiye'nin en kaliteli 11. suyu olarak bilinen Topçam köyünde su kaynağı madenci şirketler tarafından köylülerin elinden alınmış durumda. Köyün mahallelerine sırayla su veriliyor. Su kaynağının üzerinde maden ocağı var çünkü" dedi.

PATLATMALI AÇIK OCAK ÜRETİMİ YAPILACAK

Aktaş Maden Ltd. Şti. tarafından işletilmek istenen madenin ÇED Dosyasına göre maden Aydın İl merkezine yaklaşık 34 km, Çine İlçe merkezine yaklaşık 4,1 km, Mutaflar Mahalle merkezine ise yaklaşık 1,9 km mesafede bulunmakta. Daha önce feldispat ve kuvars ocağında açık işletme yöntemi ile üretim planlanan sahada üretim faaliyeti gerçekleştirilmemişti. 2019 yılındaki ÇED Gerekli Değildir kararı sonrası bazı sahalarda üretim faaliyetleri gerçekleştirilirken, son proje kapsamında feldispat ocağında patlatmalı üretim yöntemi ile kapasitesinin 600.000 ton/yıl’a çıkarılması planlanıyor. ÇED Dosyasına göre maden işletmesinde 30 kişinin çalışacağı dile getiriliyor.

KAMYONLAR GÜNDE 60 SEFER YAPACAK

Bölgede bulunan tarihi sit alanları ÇED dosyasından çıkarılarak Kültür Varlıkları Kurulundan izin alınırken, bu alanlara 30 metrelik sağlık koruma bandı bırakılacağı ifade edilmiş. Günde 1.800 ton üretim yapılması ve bunların 30 tonluk kamyonlarla 60 seferde taşınması planlanırken, nakliye güzergahının yaklaşık 2 km’lik kesimi Çine İlçe merkezinden geçecek.

159,89 hektarlık ÇED alanında maden işletmelerine en yakın yapıların Mutaflar Mahallesinde 630-750-870 metre olarak görünüyor. Yine proje sahası içinde ve yakınlarında birçok dere ve gölet bulunmakta.

47 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Proje alanı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında tarım, mera ve orman arazisi olarak belirlenen sahalardan oluşmakta. Ruhsat alanına en yakın

Reklam

koruma alanı ise kuş uçuşu 5,19 km kuzeydoğusunda yer alan Şarlan Tabiatı Parkı ve 4,435 km güneydoğusunda yer alan doğal sit alanı. Maden işletmesi yapılırsa kesilecek ağaç türleri ev sayısı da ÇED dosyasına göre şöyle:

Kayın 80-150

Meşe 80-150

Sarıçam 200-250

Karaçam 150-200

Ladin 200-250

Sedir 200-250

Göknar (Aynı Yaşlı) 200-250

Kızılçam (İyi Bonitet) 200-250

Ağaç Sayısı = 46.668 adet


https://www.evrensel.net/haber/446829/madran-dagi-tam-gogsunden-vurulacak

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...