20 Aralık 2023 Çarşamba

Kartal Dağı’nda RES projesi bilirkişi keşfi: Dağın her tarafında orman, incir bahçesi ve tarih var

 

 20 Aralık 2023 12:23






Kartal Dağı’nda RES projesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişi heyeti dağın her tarafında orman, incir bahçesi, tarih kalıntılar ve inanç yeri ile karşılaştı.


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

PAYLAŞ

Özer AKDEMİR

Sabancı Holding tarafından İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na dikilmek istenen rüzgar enerji santrali (RES) projesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Dağyeni köylülerinin incir bahçelerinin ortasından, tamamı ormanlık bir alandan RES direklerinden birisinin dikileceği tepeye çıkan bilirkişi heyeti burada da tarihi kalıntılar ve köylülerin “Eren mezarı” dediği taşla çevrelenmiş bir inanç yeri ile karşılaştılar.

DAĞIN ZİRVELERİNE 11 RES DİREĞİ DİKİLECEK


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Enerji SA şirketi tarafından İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında bulunan Kartal Dağı’nda 11 direkten oluşan bir RES işletmesi kurulması çalışması yaklaşık iki yıl önce başlamıştı. Kartal Dağı’nın Dağyeni ve Dampınar köyü yakınlarındaki hakim tepelere dikilmesi planlanan RES direklerine karşı Tire Belediyesi ile birlikte yörede yaşayan 150’ye yakın yurttaş dava açmıştı. Şirket proje kapsamında bir Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi de kurmak isterken köylülerin şiddetle karşı çıktığı projeye geçtiğimiz Mart ayında ÇED olumlu kararı verilmişti.

“EREN MEZARI”NIN ÜSTÜNE RES DİREĞİ

Bu ÇED olumlu kararına karşı açılan davanın bilirkişi keşfi için Dağyeni köyünde buluşup 5 numaralı direğin dikileceği Kartal Dağı Eren Tepesi’ne gidildi. Tamamı ormanlık ve köylülerin incir, sebze - meyve bahçelerinin ortasından geçen dağ yolunda arazi araçları ile alana gitmeye çalışan heyete köyüler de traktör römorku arkasında eşlik etti. Araçların ilerlemesine olanak vermeyecek kadar bozuk olan dağ yolunda araçlardan inen heyet üyeleri sarp tepeye yürüyerek çıktı. Şirketin rüzgar ölçüm direğinin tepeye adını veren ve köylülerce “Eren mezarı” denilen taşlarla çevrili bir inanç alanının hemen iki metre yanına dikilmiş olması dikkat çekti. RES’lere izin çıkarsa direklerden birisi bu “Eren Mezarı’”nın üzerine yapılacak!


KAYALIK DENEN TEPE 2000 YILLIK ROMA KALESİ ÇIKINCA DİREĞİN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

İzmir ve Aydın ovalarını kuşbakışı gören tepenin zirvesini oluşturan kaya kütlesinin Roma’lılardan kaldığı sanılan 2000 küsur yıllık bir kale kalıntısı olduğu da bilirkişi heyetine Kartaldağı Koruma Platformu sözcüsü Zeynel Aydın tarafından anlatıldı. Direklerden birisinin tam da bu kalenin bulunduğu kayların üzerine dikilmek istendiğini, kalıntıların ortaya çıkarılmasının ardından ise projede değişiklik yapılarak Eren Mezarı’nın yanına kaydırıldığını aktaran Aydın, yörede daha tescil edilmemiş birçok tarihi kalıntı olduğunu, bunların bir kısmının Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından yerinde gidilip görüldüğünü dile getirdi.

18 KM YOL AÇMAK İÇİN ONBİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK!

Şirketin RES kurmak istediği alanın İzmir ve Aydın’ın akciğerleri olan yüz binlerce kızılçamla kaplı olduğuna dikkat çeken Aydın, RES direklerinin bu tepelere çıkarılması için bağlantı yolları ile birlikte toplam 18 km’yi bulan çok geniş yollar açılacağı, bu çalışmalar sırasında binlerce ağacın ağacın kesileceğini dile getirdi. Bilirkişi keşfi sırasında söz alan Dağyeni köylülerinden Muammer Salık, RES’lerin tek geçim kaynakları olan incir ve zeytin ağaçlarının bulunduğu yaylalara çok yakın olduğunu, köyün içme suyunun da bu bölgeden sağlandığını söyledi.

"BU İŞTE BİRÇOK YANLIŞLIK VAR"


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Keşif sırasında konuşan Tire Belediyesi’nin avukatı Övünç Güler ise bölgenin ormanlık yapısı ve tarihi dokusuna dikkat çekerek, “Bu tür projelerin çevresel etkileri incelenip ondan sonra lisans ya da ihale süreci başlatılması gerekirken tam tersi oluyor. Önce Enerji Bakanlığı sahaları ihaleye çıkarıyor, sonra çevresel etkiler inceleniyor. Ayrıca proje çevre düzeni planına işlenmemiş durumda. Bu alanlar orman olarak geçiyor çevre düzeni planlarında. Bodrum’da benzer bir RES Projesi Danıştay tarafından Çevre Düzeni Planında olmadığı için iptal edildi” diye konuştu.

Şirketin hukukçuları ve mühendisleri ise RES direklerinin çevreye ve tarihi kalıntıları zarar vermemesi için azami çaba içinde olduklarını, gecikmenin de bu nedenden kaynaklandığını ileri sürdü.

Bilirkişi heyeti üyeleri köylülerin incir ve sebze bahçelerinin bulunduğu yaylaya 100 metre yakınlıkta bulunan bir başka RES direğine giden yolun orman yapısın inceledikten sonra keşfi sona erdirdi.

“BU KADARCIK TOPRAĞIMIZA GÖZ DİKMESİNLER!”


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Kartal Dağı’nda RES’lerle ilgili görüşlerini aldığımız köylüler ve onlara destek vermek için gelen çevre örgütü temsilcileri şunları söyledi;

Sadike Yıldırım (Dağyeni köylüsü): Biz bu RES direklerini istemiyoruz. Burası bizim yaşam alanımız. Çobanlarımızın hayvanlarımızı otlattığı yerler. Kurtlarımız, kuşlarımız burada yaşıyor. Kurulacak direklerden birisi benim bahçemin dibinde. Bizim gelirimiz incir zeytin. Söke Ovası’nda pamuk tarlamız yok. Konya Ovası’nda buğday tarlamız yok. Bizim geleceğimiz dağımız, ormanımız. Bu kadarcık toprağımıza göz dikmesinler. 66 yaşına girdim, köyümden toprağımdan ayrılmak istemiyorum.

Recep Özen: Küçükkale Köyü (Kartal Dağı Koruma Platformu): Kartaldağı 9-10 köyün temiz su kaynağı, oksijen deposu. Suyumuza sahip çıkacağız. Ormanımıza sahip çıkmazsak geleceğimiz olmaz. Burası zamanında sarnıçlardan elde edilen suyu Meryem Ana’ya taşıdılar.

Mehmet Vergili (AYÇEP Başkanı): Burası öyle bir yer ki dünyanın cennetlerinden birisi. Tarihte de insanlar buralara gelip buraları kutsal alanlar haline getirmiş. Çağın enerji saldırısı, doğayı çöplük haline getiriyor. Aydın, İzmir maalesef bu şirketler tarafından yok edilmeye çalışılıyor. Tüm köylülere uyanmaları, topraklarına, yaşam alanlarına sahip çıkmaları çağrısında bulunuyoruz. Yarın çok geç olacak çünkü!...

“BİR ÜLKE ŞİRKETLERLE YÖNETİLEMEZ!”

Veli Balcı (Ortaköy): Tarım bölgelerinde, ormanlarda bu RES’lerin kurulması doğru değil ancak AKP tam tersini yapıyor. Ormanları artık vatandaş devletten-şirketten koruyor. AKP iktidarı bu şirketlerin önünü açtı. Yurttaşlara bunlara oy vermemeleri çağrısında bulunuyorum. Yoksa çoluk çocuğunuzun geleceğine ihanet etmiş olursunuz. Bir ülke şirketlerle yönetilemez. Örgütlü halkın yenilemeyeceğini, bu türden saldırıları boşa çıkaracağını biz kendi bölgemizde, Dağyeni Köyünde, Başköy’de gördük daha önce.. Örgütlenelim ve bu saldırılara karşı duralım

 

 https://www.evrensel.net/haber/506123/kartal-daginda-res-projesi-bilirkisi-kesfi-dagin-her-tarafinda-orman-incir-bahcesi-ve-tarih-var

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...