Özer AKDEMİR
HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, gazetemizin gündeme getirdiği Çanakkale Biga ve çevresinde demir çelik, termik santral, liman gibi birçok işletmesi bulunan İÇDAŞ şirketinin bölgeye saçtığı kirlilikle ilgili İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergeleri verdi. Haberlerimize tekzip gönderen şirket ise, video görüntülere yansıyan kirlilik görüntülerine açıklama getirmek yerine, aldıkları ödülleri ve kağıt üzerindeki çevresel önlemleri aktarmakla yetindi.
KİRLİLİK VİDEOLARLA BELGELENDİ
Tüzel’in İçişleri bakanlı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde yöredeki balıkçıların, İÇDAŞ tesislerinden kaynaklı kirliliği çektikleri videolarla belgelediklerine dikkat çekilerek, bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Sahil Koruma Kurumlarına tesislerdeki kirliliği şikayet eden dilekçelerin yazıldığı aktarıldı. Yöre halkının tüm girişimlerine karşın İÇDAŞ’la kamu idarelerince her hangi bir önlem alınmadığının bildirildiğine dikkat çeken Tüzel Ala’ya şu soruları yöneltti;
* İÇDAŞ tesislerinin neden olduğu kirlilikle ilgili yöre halkı tarafından belgelerle birlikte Şarköy Sahil Güvenlik Komutanlığına yapılan başvuru hakkında ne işlem yapılmıştır?
* İÇDAŞ demir çelik tesisinin liman içerisinde denize ve çevreye çok miktarda hidrolik yağı boşalttığı, bu işlemin iskele üzerindeki vinçlerden kaynaklandığı iddiaları araştırılmış mıdır?
* Balıkçılar tarafından ‘asit’ olarak nitelenen tabakanın, şirketin römorkları tarafından kirliliğin üzerinden geçilerek dağıtılmaya çalışıldığına dair görüntüler üzerine bir inceleme yapılmış mıdır?
*Değirmencik demir çelik fabrikasında bulunan iki adet termik santralin denizden su alıp, tekrar sistemi soğutarak denize boşalttığı, sıcak suyun aktığı bölgelerde zaman zaman balık ölümleri gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?
* Doğru ise, Bakanlığınızca denizin ve balıkçılığın korunması için ne tür girişimlerde bulunulmuştur.
NE GİBİ BİR İŞLEM YAPTINIZ?
Tüzel Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediği soru önergesinde de, İÇDAŞ tesislerinden kaynaklandığı balıkçıların video görüntüleri ile tespit edilen deniz kirliliği ve yasadışı deniz dolgusunu sordu:
1.İÇDAŞ tesislerinin neden olduğu kirlilikle ilgili belgelerle birlikte Karabiga Liman Başkanlığına yapılan başvuru hakkında ne işlem yapılmıştır?
2. İÇDAŞ Termik santral iskele sahalarında bulunan hurda, demir ve kömür stoklarının pisliğini, tozunu ve zehrinin yağan yağmurlarla denize döküldüğü ancak, “İÇDAŞ AŞ tarafından hiçbir önlem alınmadığı iddiaları araştırılmış mıdır?
3.Anılan termik santralin liman mendireğinden denize, toprak hafriyat veya benzeri maddelerin boşaltıldığına dair belgelerin Liman Başkanlığına sunulması üzerine firma nezdinde ne işlem yapılmıştır?
4. İÇDAŞ termik santralde kullanılan suyun 30-35 derece sıcaklıkta denize boşaltıldığı, bu işlemler sırasında İÇDAŞ’ın termik boru ve soğutma kolektörlerinin temizliği için çok miktarda amonyak ve asit kullandığı, bunların da denize boşaltıldığı iddiaları, denizin üzerinde bembeyaz köpüğe benzeyen, ama köpük olmayan kimyasal görüntüleri araştırılmış mıdır? Firma nezdinde idari ve cezai bir işlem yapılmış mıdır?
5.Anılan termik santralin mendireğinin, kıyıdan
6. Söz konusu atıkların, bölge balıkçılığını ve denizi tehdit etmesine karşı Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır? İÇDAŞ şirketi nezdinde idari ve cezai işlem yapılmış mıdır?
VERDİĞİNİZ ÖDÜLÜ GERİ ALACAK MISINIZ?
Tüzel Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ye ise İÇDAŞ tesisleri ile ilgili balıkçılar ve köylüler tarafından Çanakkale İl Çevre Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların akıbetini sordu.
1. İÇDAŞ tesislerinin neden olduğu kirlilikle ilgili belgelerle birlikte Çanakkale Çevre İl Müdürlüğüne yapılan başvuru hakkında idari ve cezai bir işlem yapılmış mıdır?
2. Çanakkale Biga, Kemer köyü Ayıt Adası mevkiinde bulunan İÇDAŞ Termik Santralinin kömür depolama ve kül depolama sahasındaki yağmur sularının bir boru ile alenen denize boşaltıldığı iddiaları araştırılmış mıdır?
3. Biga yarımadasındaki Kemer, Bekirli ve Değirmencik köyleri sınırları içerisinde bulunan İÇDAŞ Termik ve Çelikhane tesislerinin genelde geceleri ve sabah erken saatlerde bacalarının açık, filtresiz çalıştığı iddiaları doğru mudur?
4. İÇDAŞ demir çelik tesisinin liman içerisinde denize ve çevreye çok miktarda hidrolik yağı boşalttığı, bu işlemin iskele üzerindeki vinçlerden kaynaklandığı iddiaları araştırılmış mıdır?
5. Değirmencik demir çelik fabrikasında bulunan iki adet termik santralin denizden su alıp, tekrar sistemi soğutarak denize boşalttığı, sıcak suyun aktığı bölgelerde zaman zaman balık ölümleri gerçekleştiği iddiaları araştırılmış mıdır?
6. Balıkçılar tarafından ‘asit’ olarak nitelenen tabakanın, şirketin römorkları tarafından kirliliğin üzerinden geçilerek dağıtılmaya çalışıldığına dair görüntüler üzerine bir inceleme yapılmış mıdır?
7. Tüm iddialar ve yöre halkının belgelediği şikayetler karşısında halk sağlığını ve ekolojik yaşamı tehdit eden çevre kirliliğine neden olan İÇDAŞ firmasına Bakanlığınızca “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü”nü geri almayı düşünüyor musunuz?
İDDİALARA YANIT YOK
Şirketin gazetemizde “Bol Ödüllü çevre kirliliği” başlığıyla çıkan manşet haberimize gönderdiği tekzip dilekçesinde, balıkçılar tarafından çekilen kirlilik görüntülerine hiç değinilmemesi dikkat çekti. Şirket aldığı ödüller ve kağıt üzerindeki çevresel önlemleri aktardığı tekzip metninde, yeni tesisleri için yaptığı ÇED toplantısı öncesi bu haberin çıkmasını “manidar bulunduğu” gibi ilginç bir yorum yer aldı. Son haberimizi ÇED toplantısı ile ilişkilendiren şirketin, gazetemizde, tesislerin yörede yarattığı çevresel sorunlar, yakınlardaki Parion antik kentine olan olumsuz etkisi ve tesislerde çalışan işçilerin emek mücadelesi ile ilgili haberlerimize nasıl bir yorum getireceği ise merak konusu oldu.
Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2014
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder