30 Mayıs 2015 Cumartesi

‘Acele’ altın, hukuk duvarına tosladı

Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki, kentin tek yüzeysel temiz su toplama havzasında bulunan Efemçukuru Altın madeni için yapılan acele kamulaştırmanın hukuka aykırılığı kesinleşti. 
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) Başbakanlık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının karar düzeltme istemini de reddetti.
HUKUKA AYKIRILIK KESİNLEŞTİ
Konu ile ilgili bilgi veren davanın Avukatı Arif Ali Cangı DİDDK’nin bozma kararında  “…Efemçukuru Altın Madeni işletmesinin bir an önce faaliyete geçmesi için acele kamulaştırma kararı verilemeyeceği, acele kamulaştırma yoluna gidilmezse kamunun uğraması muhtemel zararların da ortaya konması gerektiği…”ne vurgu yaptığını aktardı. Cangı, kurulun “Efemçukuru’nda acelecilik koşullunun gerçekleşmediği” sonucuna varıp, davayı reddeden Danıştay 6. Dairesi kararının bozulmasına karar verdiğini belirterek, “DİDDK kararları bağlayıcı olduğundan, davayı gören Danıştay 6. Dairesi bozma kararı doğrultusunda acele kamulaştırma kararlarının iptaline karar verecektir. 
Dolayısıyla Efemçukuru acele kamulaştırmasının da hukuka aykırı olduğu kesinleşti” diye konuştu.
DAHA NE BEKLENİYOR?
Efemçukuru Altın Madeninin  kapasite artırımı ÇED davasında yapılan bilirkişi incelemesinde, işletmenin dört yıl içinde yörede yarattığı ağır metal kirliliğinin tehlikeli boyuta ulaştığının tespit edildiğini hatırlatan Cangı, bunun üzerine mahkemece iptal kararı verildiği ve geçtiğimiz hafta Elele Hareketi tarafından konuyla ilgili basın toplantısı yapıldığını kaydetti. Cangı, “Efemçukuru Altın Madeni’nin hukuka aykırı olduğu, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için büyük risk yarattığı ortaya çıkmıştır. Daha ne kadar beklenecek? Çevre Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir B.Ş.Belediyesi görevinizi yapın. Kendi çıkarı yerine köyünü, yöresinin yaşamını korumak için direnen müvekkilim Ahmet Karaçam’ı kamuoyu önünde bir kez daha kutluyorum” dedi. 
İZMİR İÇİN YAŞAMSAL
İzmir'in içme sularının önemli bir kısmı yer altı kuyularından sağlandığı için ağır metal ve arsenik oranı yüksek. Bu nedenle kente içme suyu milyon dolarlık arıtmaların ardından verilebiliyor. Kentin  sularının ağır metal ve arsenik içermesi nedeniyle İzmir’in suyu arıtma tesisinden geçirildikten sonra kente verilebiliyor. Efemçukuru köyü 700 metre yükseklikte ormanların içinde bulunuyor ve bu bölge kentin tek temiz yüzeysel su toplama havzası. Bu özellikleri nedeniyle bölge “İzmir için yaşamsal” bir konumda bulunuyor. Alfons tipi üzümleri ile ünlü olan köyün yakınlarına, İzmirli 300 bin kişinin içme suyunu sağlamak üzere planlanan Çamlı Barajı’na AKP hükümeti altın madeninin işletilebilmesi için izin vermiyor. Buna karşın TÜPRAG Şirketi 3 yıldır, içme sularını, toprağı  ve havayı kirletme pahasına yörede altın üretimi yaparak bu konsantre altını yurt dışına gönderiyor. 
Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2015



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...