11 Eylül 2015 Cuma

‘RES’men elektrik rüşveti


Özer AKDEMİR
İzmir
Rüzgar enerji santrali (RES) şirketi Lodos AŞ’nin köylülerin elektrik faturalarını ödemesine Yayla köyünden köylüler tepki gösterdi. Bazı köylüler şirketin elektrik faturalarını ödemesini “rüşvet” olarak nitelerken, köy muhtarı tam tersi düşüncede.
Karaburun’da her geçen gün sayıları artan RES’lerden en çok mağdur olan yerlerin başında Yayla köyü geliyor. RES’ler hayvancılık ve zeytin üreticiliğiyle geçimini sağlayan köyün neredeyse içine kadar girdi.
Köylülerden Suzan Şişman her ay düzenli olarak köy kahvesinden aldığı elektrik faturasını bu ay bulamamış. Faturaların köy Muhtarı Mehmet Balaban tarafından RES şirketine ödenmesi için topluca götürüldüğünü öğrenen Şişman, buna karşı çıkarak muhtardan faturasını getirmesini istemiş. Suzan Şişman “‘Şirketten elektrik istiyoruz’ diye imza toplamışlar. 40-50 lira fatura geliyor bana en çok. Bu para için şirkete teslim mi olacağım?” dedi. Köyün yanı başındaki RES direğinin çıkardığı sesten rahatsız olduklarını söyleyen Şişman’ın şikayeti sadece bununla da sınırlı değil. “Asmalarımızı görün. Yeşil yaprak yok asmada. Tarladaki kavun, karpuzlarımıza bir bakın. Hep hastalık.”
RES’lere karşı mücadelenin önde gelen isimlerinden Mustafa Şenbahar da elektrik faturalarının Lodos AŞ tarafından ödenmesini “resmen rüşvet” olarak değerlendirdi. Şenbahar şunları söyledi; “Geçtiğimiz aylarda şirket bu köyde ÇED toplantısını yapamadı. Bunun üzerine köylülerin ağzını kapatmak için imza karşılığı böyle bir şey yapıyorlar”

MUHTAR: EZİYETİ ÇEKİYORSAK, VERSİNLER
Konuyla ilgili görüştüğümüz Köy Muhtarı Mehmet Balaban iddiaları doğruladı. Elektrik faturalarını ödemesini şirketten muhtarlık olarak kendisinin istediğini aktaran Balaban, “40’a yakın hanenin faturalarını götürdüm şirkete. Muhalifler istemediler ödenmesini ki; onlar her şeye karşılar zaten. ‘Madem bizim dağlarımızda elektrik üretiyorsunuz, elektrik verin bize o zaman’ dedik.” Muhtar Balaban, “RES şirketinin köylülerin elektrik faturasını ödemesinin etik olarak doğru olup olmadığı” sorumuza da; “Niye doğru olmasın? Bize eziyet ediyorlarsa bize elektriği de vermelerinin nesi var?” Köye çok yakın olan bir direğin sesi nedeniyle köylünün sıkıntı yaşadığını belirten Balaban, bu direğin kaldırılması ile ilgili şirkete yaptıkları başvurunun bir sonuç vermediğini söyledi. Balaban, “Devletten iznini, tapusunu almışlar. Biz ne yapabiliriz ki? Bu direk gibi yakınımızda olmadığı sürece de bir şikayetimiz yok RES’lerden” dedi.

YARIMADANIN YÜZDE 61’İ RES
Çevre Bakanlığı’nın 2005 yılında verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı ile  Karaburun Yarımadasının yüzde 61’i 166 adet türbin kurulumu için Lodos AŞ şirketine tahsis edildi. Şirket Yayla köyü çevreleyip, Bozköy/Tepeboz sırtlarına 50 tribün kurdu. Yaşam alanları işgal edilen Yayla köylülerin açtığı davada mahkeme oy birliğiyle üretim lisansının iptaline karar verdi. RES şirketi köylülere ihtarname göndererek, 15 milyon TL zarar ettiklerini bu ve bundan sonraki zararı davacılara ve kent konseyine ödeteceği tehdidinde bulundu. Köylüler bu tehdide rağmen hukuki ve fiili mücadeleye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda şirketin Yayla köyde yapmak istediği ÇED toplantısı köylüler tarafından yaptırılmadı.

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...