10 Ekim 2015 Cumartesi

Almanya enerjide çözümü çatılarda arıyor


Özer AKDEMİR
Daha çok Karadeniz yöresi yerel ekoloji mücadelesi temsilcileri ve gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen Çevre İçin Medya İletişim Ağı Çalıştayı Almanya gezisi etkinlikleri devam ediyor. Gezinin üçüncü gününde Almanya Wesfalya eyaleti Paderborn kenti yakınlarındaki RES çiftlikleri gezildi. 400 kadar irili ufaklı RES’in bulunduğu alanda elektrik üretimi yapan şirket yetkilileri tarafından sunum yapıldı. RES direği dibinde yapılan sunumda RES’in kanat seslerinin duyulmadığı görülürken, sadece direk içinden çalışan makinelerin seslerinin gelmesi dikkat çekti. Alman firma yetkilileri, Türkiye’deki RES’lerin kanatlarının dönerken çıkardığı seslerle bu sessiz RES’lerin farkını “eski/yeni teknoloji” olarak açıkladı. Tribünleri imal eden şirketin Türkiye’ye de RES direkleri sattığı öğrenilirken iki direk arasındaki bu ses ve teknoloji farkını Almanya’da yaşayan Nükleer Santral Karşıtı Hekimler Birliği Üyesi Dr. Alper Öktem, “Türkiye kapitalisti ucuz olanı alıyor” diye açıkladı.


RES’LER İÇİN KATI KURALLAR VAR
Neredeyse tamamının tarım arazilerinin ortasına kurulu olduğu gözlenen RES’lerin araziye büyük bir zarar vermediğini, sadece direklerin çapı ve çevresini oluşturan yaklaşık 100 metrekarelik bir bölgeyi etkilediğini ileri süren firma yetkilisi Kertsin Haarmann, buna karşılık arazi sahiplerine kira bedeli ödediklerini söyledi. RES direklerinin sağlığa ve canlı yaşamına etkileri konusunda son derece katı kurallara uymak zorunda olduklarını aktaran Haarmann, direk yüksekliğine ve çıkan sesin oranına göre değişmekle birlikte en yakın yerleşim yerine 600 metreden daha yakına kurulamayan RES’lerin özellikle kuş göç yolları üzerine dikimine izin verilmediğini belirtti. Haarmann, Almanya’nın yenilenebilir enerjiye geçiş programı çerçevesinde RES’lerin sayılarının her geçen gün artacağını, dolayısıyla toplam enerji üretiminde de payının yükseleceğini iddia etti. Haarmann, büyük enerji tekelleri tarafından Almanya’nın kuzeyindeki denizlere dikilen RES’leri hem maliyet, hem de burada üretilen enerjinin taşınması nedeniyle eleştirdiklerini söyledi.
RES’lerle ilgili şikayetlerin Almanya’da da olduğunu ama sıkı kurallar konulduğunu dile getiren Dr. Alper Öktem, demir çelik ve kömür yöresi olarak bilinen Wesfalen’de enerji üretiminde güneş ve RES’e öncelik verildiğini söyledi.
ENERJİDE DÖNÜŞÜMÜ HALK YAPACAK
Programın öğleden sonraki bölümünde eskiden NATO üssü olan, şimdilerde ise kültür merkezi olarak kullanılan bir hangarda Almanya ve Türkiye’nin enerji politikaları ile ilgili sunumlar yapıldı. İlk sunumu yapan güneş enerji sistemleri konusunda uzman olan Sigrid Quisbrok, Almanya’daki enerji dönüşümünü değişim rüzgarları olarak tanımladı. 2000 yılında çıkan yasanın ardından enerji üretiminde önemli bir gelişim ve değişim olduğunu ifade eden Quisbrok, özellikle yurttaşların kendi elektriğini üretmeleri ve küçük üreticilerin sayılarının çoğalması ile birlikte Almanya’da toplam elektrik üretiminin yüzde 6’sının güneşten karşılandığını aktardı. Quisbrok, Almanya ile Türkiye’yi karşılaştırırken Türkiye’nin en az güneş alan bölgesinin bile Almanya’nın en çok güneş alan yerinden daha iyi olduğu bilgisini verdi.

ÇÖZÜM ÇATILARDA
Quisbrok, enerjide dönüşümün küçük üreticiler sayesinde olacağını belirtirken, “Merkezi bir güneş santrali için çok büyük bir alan lazım. Oysa evlerin çatıları, köylerdeki ahırlar, fabrika çatıları gibi küçük üreticilerin elektrik üretimi çok daha verimli ve önemli” dedi. Kendisini “güneş gönüllüsü” olarak tanıtan Dr. Alper Öktem de sunumunda Almanya’da 1.5 milyon güneş paneli olduğunun altını çizerek, bu panellerin yüzde 87’sinin çatılarda kurulduğunu söyledi. Enerjide yerinde üretip yerinde tüketimin önemine dikkat çeken Öktem, “Çözüm çatılarda. Enerji devrimi çatılardan başlayacak” dedi.
Eklenme Tarihi: 10 Ekim 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...