15 Nisan 2016 Cuma

Ankara’nın gördüğü zeytinleri dört profesör hoca göremedi!


“Bu raporu verenler yargılansın!”
Özer AKDEMİR
Bergama Çevre Platformu Zeytindağı Mahallesine 800 metre uzaklıkta, çevresi zeytinliklerle kaplı arazi için “tarım arazisi değil” diyerek çimento fabrikası açılmasına yeşil ışık yakan üniversite hocaları hakkında idari soruşturma açılmasını istedi. Öte yandan, üniversite öğretim üyelerinin tepki çeken raporlarına rağmen çimento Fabrikasının ÇED başvurusu Bergama Belediyesinin itirazları üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geri döndü.
BAKANLIK ZEYTİNLERİ GÖRDÜ
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel çimento fabrikasına olur veren raporu hazırlayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat İsfendiyaroğlu, Prof. Dr. Önder Çaylak, Prof. Dr. Elmas Özeker, Prof. Dr. Ömer Lütfü Elmacı hakkında idari soruşturma açılmasını isterken, Bakanlığın çimento fabrikası projesini durdurma gerekçesine dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü fabrika ile ilgili, “ÇED yönetmeliğinin 12’inci maddesi (6) bendi gereği ÇED süreci durdurulmuştur” açıklaması yaparken şu gerekçeleri ortaya koymuştu; “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan incelemede, söz konusu alanın çevresinde 3 km mesafe içinde yoğun olarak zeytin tarımı yapılan araziler bulunduğu, bu nedenle söz konusu tesisin kurulmasının 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanunun 20’inci maddesi açısından uygun bulunmadığı”.
TARIMA DARBE VURACAKTI
Bergama’nın Zeytindağ Mahallesi’ne 1 çimento fabrikası ile 11 ayrı taş ocağı kurmak isteyen Karbeyaz Çimento Madenciliğin ÇED başvurusuna Bergama Belediye başkanlığı itiraz etmişti. Bergama Belediyesi yöre halkının geçimini çoğunlukla tarım ve zeytincilikten sağladığını belirterek çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı çıkarken, fabrikanın bölgeyi olumsuz etkileyeceği ve tarıma darbe vuracağı gerekçesiyle Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç duruma tepki göstermişti. Bergama Belediyesi de fabrikanın ÇED raporu karşısında bir ÇED değerlendirme raporu hazırlatırken, ÇED raporunun eksikliklerine de dikkat çekilmişti. Belediyenin hazırlattığı raporda fabrika başvuru dosyasında Jeolojik Etüt Raporu bulunmadığı, Dere yataklarına hafriyat atılmayacağına dair bilgi verilmediği, ÇED toplantısında halkın proje hakkındaki görüşlerinin yer almadığı gibi bilgilere yer verildi. Ayrıca fabrikanın yerinin Zeytincilik Yasasına da aykırı olduğu ileri sürülmüştü.  
GÖNENÇ; “İZİN VERMEYİZ”
Fabrika projesinin iptali ile ilgili açıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç “Bizler her zaman tarıma, halk sağlığına zarar verecek, çocuklarımıza bırakacağımız temiz yaşam alanlarını riske sokacak girişimlere karşıyız. Bu proje insan sağlığına büyük zarar verecek, dere ve yeraltı sularını da kirletecek bir projeydi. Halkımızın sağlığını, doğamızı, geleceğimizi karartacak ve riske atacak girişimlere asla müsaade etmeyiz, etmemeliyiz” dedi.
Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2016



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...