Ilgın Çavuşçugöl'de halkın verimli tarım arazilerinin termik santrale kömür temin etmek için kamulaştırılmasına tepki sürüyor. Jandarma eşliğinde başlatılan kazı çalışmaları şimdilik durduruldu.
Özer AKDEMİR
Konya Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl'de tarlalarının kömür ocağı yapılmak istenmesine karşı direnen köylülerin mücadelesi sonuç vermeye başladı. Üzerlerine gönderilen yüzlerce jandarmaya rağmen direnen köylüler, kazı çalışmalarının şimdilik durdurulduğunu paylaştı.
JANDARMA ABLUKASIYLA İŞ MAKİNELERİNİ SOKTULAR
Sabah saatlerinde Evrensel'e ulaşan Çavuşçugöl mahallesinden Sıtkı Mavuş, köyün 1500-2000 jandarma tarafından ablukaya alındığını belirterek, “Köyü yüzlerce askerle çevirip iş makinelerinin çalışmasını sağladılar. Kişi başına neredeyse 2 asker düşüyor. Köylüler toplu olarak köyü terk etme kararı aldık ve şu anda yürüyoruz” dedi.
"TOPRAĞINI KORUMAK HAİNLİKSE BEN VATAN HAİNİYİM"
Torunlarını ellerinden tutarak yürüyen bir köylü kadın, "Vatana, devlete bağışladık. Motorumu, katırımı, çapada tarladan kazandığımız malların hepsini. Torunlarımı aldım köyden çıkıyorum" diye konuştu.
Yürüyen köylülerin önü köy çıkışında jandarma tarafından kesilirken köylüler bu durumu İstiklal Marşı okuyarak protesto ettiler. Burada konuşan Orhan Şahin adlı köylü şunları söyledi:
“Ekmeğinin peşinde koşan Çavuşçugöl halkına yapılan muamele bu işte! Biz hakkımızı, ekmeğimizi savunuyoruz. Dün bu jandarmalarla bizim evladımız, kardeşimiz, bacımızdı. Bizi bunlara karşı kışkırtıyorlar. Sesimizi devletimiz duysun, Cumhurbaşkanı, Enerji Bakanı duysun. Üç kuruşluk kömür için 10 bin dekar arazi gidiyor. Sularımızı kurutuyorlar. Ne yapalım? Ekmek verin, ekmeğimizin peşindeyiz biz. Yazıklar olsun!.. Toprağını korumak vatan hainliğiyse ben vatan hainiyim. Benim vergimle aylık alan adamları benim karşıma çıkarıyorlar. ben bu memlekette alnımın teriyle 5 çocuk okuttum. Çobanım ben çoban! Yazıklar olsun!... Ne yapalım biz, ne yapalım?”
"KÖYÜ TERK EDECEĞİZ!"
Belediye Meclis Üyesi Mustafa Hulusi Fidan da Çavuşçugöllülerin "devlet tarlaları rahat rahat kazsın diye(!)" toplu olarak göçe başladıklarını belirterek; "Köyü terk edeceğiz. Göç başladı Çavuşçugöl'den. Çavuşçugöl'e 1200 metre uzaklıkta kömür ocağı çalışmalarını devlet başlattı. Devlet bütün uğraşlarımıza rağmen sesimizi duymadı. Her vatandaş için iki polis-jandarma, istihbarat görevlisi gönderen devletin hakkını arayan bu halka herhangi bir müdahalesi yok” dedi.
JANDARMA TARAFINDAN ENGELLENEN KÖYLÜLER YÜRÜYÜŞE ARA VERDİ
Daha sonra köyün dışına doğru yürümeye başlayan köylülerin önün jandarma tarafından kesildi. Engelleme üzerine Evrensel'e konuşan Orhan Şahin; "Göç ediyorduk, köyü terk ediyorduk. Yürüyüşümüzün önünü kesti jandarma. Çalışma yapılan yere yaklaştırmamak için yığdılar 300-400 jandarmayı. İki üç saat oturma eylemi yaptık. İş makineleri şu an harıl harıl çalışıyor. Devlet yetkilileri gelsin baksınlar, bu halkın sıkıntısı ne diye. 3-5 ton kömür için ekmeğimiz elden gidecek, taban suyumuz yok olacak, arazilerimiz çoraklaşacak. Sıkıntımız bu bizim. Şimdi ara verdik ama mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi.
KÖYLÜNÜN TARLASINI BİÇMESİ BİLE ENGELLENDİ
Jandarma, köylülerin ürünlerini hasat etmek için gelen biçerdöver ve traktörleri de yoldan geçirmedi. Biçerdöver ve traktör kaldırımdan geçerek yola devam etmek zorunda kaldı. Tarlasına gitmek isteyen köylüler de yine jandarma engeli yüzünden tarlasına gidemedi.
Jandarmanın köy çıkışına barikat kurması ve yürümelerine izin vermememsi üzerine köylüler köy meydanında toplandı. Meydanda toplanan köylüleri İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ile Gelecek Partisinden bir heyet de ziyaret etti.
KAZI ÇALIŞMASI DURDURULDU
Evrensel'e gönderilen videoda Çavuşlugöl'lü yurttaş son durumu aktardı ve kazı çalışmalarının şimdilik durduğunu belirtti.
TEHDİT GERÇEK OLDU
Konya Ilgın'a bağlı Çavuşçugöl mahallesinin yakınlarındaki tarlaların termik santrale kömür temini için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırılmasına karşı köylüler haftalardır direniyor. Arazilerinin elinden alınmasına karşı dava açan köylüler geçtiğimiz günlerde iş makinelerinin önüne çıkarak karayolunu trafiğe kapatmışlardı. Oturma eylemi yapan köylülere jandarmanın müdahalesi sonrası aralarında parmağı kırılan bir köylünün de olduğu dört köylü gözaltına alınmış, bir köylünün de kolu kırılmıştı. Bu olaydan sonra Konya Büyükşehir belediyesi Meclis üyesi olan Mustafa Hulusi Fidan Alay Komutanı tarafından makamına çağrılarak köylülerin üzerine komandolar gönderilmekle tehdit edilmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder