16 Aralık 2021 Perşembe

Ayvalık'taki demir madeninin çökmesinin üzerinden 5 gün geçti bakanlıktan 'tık' yok!

 



Ayvalık'ta çöken demir madeninden sızan metallerin ve zehirli kimyasalların içme ve sulama suyunu sağlayan Madra Barajına karıştığı ileri sürülürken, maden firması ise iddiaları reddediyor.

 

Özer AKDEMİR

Balıkesir Ayvalık Karaayıt köyü yakınlarında işletilen demir madeninin atıklarını depoladığı pasa sahasının bir yılda ikinci kez çökmesine yönelik tepkiler sürüyor. Köyün altından geçen dereye karışan atıkların içindeki ağır metallerin ve zehirli kimyasalların Ayvalık ve çevresinin içme ve sulama suyunu sağlayan Madra Barajına karıştığı ileri sürülürken, maden firması ise iddiaları reddediyor. Sosyal medyada ve ülke kamuoyunda günlerdir tartışılan konuya dair ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmış değil. Ekoloji örgütleri 17 Aralık Cuma günü maden sahası önünde, geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacak.

ATIK SAHASI BU YIL İKİNCİ KEZ ÇÖKTÜ

Bilfer Madencilik Şirketi tarafından yaklaşık 12 yıldır işletilen Ayazmant Demir Madeninin zenginleştirme tesisi atık döküm sahasında 12 Aralık Pazar günü meydana gelen göçük, bu yılın başında bir kez daha yaşanmıştı. Yağışların etkisi sonucu kayganlaşan atıklar 2021 Ocak ayında meydana gelen çökmenin ardından önlerine konuşan beton blokları devirerek atık sahasına 5 metre uzaklıkta akan Bektaş deresine ve Karaayıt Köyünün mera alanına karışmıştı. Ayvalık Tabiat Platformu çökmenin ardından derenin sularının hala çamurlu aktığını ve doğrudan Madra Barajına karıştığını aktarırken, Bilfer şirketi müdürü ise akan suyun yağmur suyu olduğunu ve hiçbir tehlike bulunmadığını ileri sürdü. Tabiat platformu birkaç gündür yağan yağmurlarla pasaların sularının dereye akışının hızlandığını dile getirdi.

 

Fotoğraf: Ayvalık Belediyesi

ALANI TEMİZLEME ÇALIŞMASI İŞE YARAMIYOR

Şirket çökmenin ardından bölgede yaptığı çalışmada, iş makineleri ile alanı temizlemeye ve çevreye yayılan atıkları toparlamaya çalışsa da Ayvalık Tabiat Platformu bunun pek başarılı olamadığı görüşünde. Olayla ilgili güncel gelişmeleri sorduğumuz platform üyeleri, göçükle yerinden kayan beton blokların tekrar yerlerine çekilmeye çalışıldığını, ancak bazıları kırılan, bazıları çatlayan blokların bu nedenle bir set oluşturacak şekilde düzenli sıralanamadığını aktardılar. Öte yandan hem madenin, hem de zenginleştirme tesisinin çalışmalarına ara verilmeden devam ettiği de dile getiriliyor.

ŞİRKET YETKİLİLERİNE GÖRE HİÇBİR SIKINTI YOK!

Atık deposundaki çökmeyle ilgili şirket yetkilileri ise başka türlü açıklamalar yapıyorlar. Şirket yetkilileri olayın göçük değil, bölgede biriken suyu tahliye etmeye çalışan iş makinelerinin beton blokları kaydırması yüzünden olduğunu ileri sürerek, dereye herhangi bir atık karışmadığını, dereden numune alındığını söylüyorlar. Yaşam savunucularının kendilerine karşı sosyal medyada olumsuz çalışma yaptıklarını ileri sürerken, "Bu bir felakettir. Yaşamımız tehlike altında. Numuneler aldık, gerekli şikayetleri yaptık. Sözün bittiği yerdeyiz" diye açıklama yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin'i de 'yalancılıkla' suçluyorlar. Atık sahasındaki çökmenin hemen ardından Ayvalık Belediyesi Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü'ne ihbarda bulunmuş, ayrıca sahadan numuneler alarak incelemeye gönderdiğini açıklamıştı. Belediyenin açıklamasına "yalan söylüyorsunuz" diye karşılık veren işletme müdürü Veli Demir ise belediyeye analiz sonuçlarının açıklanmasını istedi.

 

MADENİN ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri olayın duyulmasının ardından ülke kamuoyunda ve ekoloji örgütleri içerisinde geniş yankı bulmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Ekoloji örgütlerinin öncülüğünde birkaç gündür sosyal medyada yapılan ve yüz binlerce kişiye ulaşan kampanya ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan konuya dair açıklama yapılması isteniyor. Üç gündür Twitter'de en çok tartışılan konular arasında ilk onda yer alan bu kampanyaya rağmen Bakanlıktan şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Öte yandan bölgedeki ekoloji örgütleri olayın takipçisi olacaklarını belirterek, 17 Aralık Cuma günü (yarın) maden sahası önünde, geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

BALIKESİR BAROSU: OLAY ÇEVRE FEKALETİNİN HABERCİSİ OLABİLİR

Balıkesir Barosu da olayla ilgili yazılı bir açıklamada yaparak yaşanılan durumun bölgemizdeki tarımsal faaliyeti, karadaki tatlı sular ile denizdeki canlı yaşamını, aynı zamanda çevredeki faunayı derinden etkileyecek bir çevre felaketinin habercisi olabileceğini dile getirdi. Baro açıklamasında, tehlikenin bir an önce önünün alınması için yetkili kişi ve kurumları derhal göreve çağırdı.

https://www.evrensel.net/haber/450372/ayvaliktaki-demir-madeninin-cokmesinin-uzerinden-5-gun-gecti-bakanliktan-tik-yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...