01 Eylül 2022 15:20
Marmara Gölü'nün kurumasına aldırmayan Tarım ve Orman Bakanlığı balıkçı kooperatifinden yıllık balıkçılık kirası istemişti. Gölün kuruduğuna dikkat çeken mahkeme yürütmeyi durdurdu.
Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Hatalı su ve tarım politikaları nedeniyle tamamen kuruma noktasına gelen Manisa Marmara Gölü’ndeki balıkçılara Tarım ve Orman bakanlığı tarafından istenen göl kirasına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme kararında kuruyan göl nedeniyle balıkçılık faaliyetinin yapılamadığının altı çizildi.
TÜRKİYE’NİN İLK İKLİM DAVASI
Geçtiğimiz yıl tamamen kuruma noktasına gelen Marmara Gölü’nde balıkçılık yapan ailelere bir şok da Tarım ve Orman Bakanlığından gelmişti. Bakanlık gölün tamamen kuruma noktasına gelmesi nedeniyle balıkçılık yapılamadığına aldırmadan her sene olduğu gibi geçen sene de balıkçılık kooperatifine göl kirası ile ilgili ödeme emri göndermişti. Yanlış su politikaları yüzünden geçim kaynakları tamamen kuruyan balıkçılar bu ödeme emrine karşı hem yürütmenin durdurulması hem de gölün kurumasından sorumlu tuttukları idareye karşı Türkiye’nin ilk iklim davasını açmışlardı.
GÖL GÖZ GÖRE GÖRE KURUTULDU
Manisa 1.İdare Mahkemesi’nde görülen davada bir yandan kooperatife gönderilen ödeme emrinin iptalini istenirken, diğer yandan da idarenin Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele taahhütlerine, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne ve Paris İklim Anlaşması’na aykırı davranışları sorgulanıyordu. İdarenin bu politikaları nedeniyle hem Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilli, hem de karbon yutak alanı olarak koruma altında olan Marmara Gölü’nün, kamu idarelerince göz göre göre kurutulduğu iddiaları mahkemeye sunulmuştu.
USUL HATASI BULAN MAHKEME ESASA GİRMEDİ
Manisa 1.İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde yürütmenin durdurulması kararı vererek balıkçı kooperatifine gönderilen ödeme emrinin uygulanmasını durdurdu. Mahkeme, durdurma gerekçesinde idarenin yasada yer almayan bir yöntemle kooperatiften borcu tahsile kalkıştığını belirterek bu durumun hukuka ve usule aykırı olduğuna karar verdi. Usule aykırılık nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme davanın esasına girmezken, idarenin iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerine aykırı davrandığı iddiaları ile ilgili de bir incelemede bulunmadı. Mahkeme kararında, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu ödeme emri nedeniyle, söz konusu alanın kuruması nedeniyle ekonomik faaliyetine devam edemeyen davacı Kooperatifin mallarına ve hesaplarına haciz konulabileceğinden, davacı açısından telafisi güç ve imkânsız zararlar doğabileceği”ne dikkat çekti.
Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel
AV. ALTIPARMAK: “DAVAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Davacı balıkçı kooperatifinin avukatlarından Cem Altıparmak, “Bu karar, kooperatif ve balıkçıları icra tehdidinden kurtarmış olduğu için elbette sevindiricidir. Ancak nihai bir karar değildir ve Marmara Gölü’nün kurumasında idarenin hukuka aykırı işlem ve eyleminin tespiti için yeterli değildir. Bu nedenle, davamıza devam edeceğiz. Davalı idarenin iklim karşıtı davranışlarını adli yargıda bizzat kendilerinin açacağı bir davada da konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. İklim değişikliğiyle mücadele ve ‘net sıfır emisyon’ hedefine ulaşmak için yutak alanların önemini hatırlatıyor; sulak alanların da karbon yutak alanı olduğunun altını tekrar çiziyoruz” dedi.
BALIKÇILIK TAMAMEN BİTTİ
S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi, kayıtlı 35 kayık ve toplam 163 üyeyle balıkçılık yapmaktayken, kuruma nedeniyle gölde balıkçılık tamamen bitti. Sadece balıkçılıkla geçinen 5 aile göç etmek zorunda kalmıştır. Diğer balıkçı aileleri tarım işçisi olarak hayatlarını sürdürmeye çalışmakta Tahribatın devam etmesi halinde, yaşanan hak ihlalleri sadece bölgedeki nüfus ve göl çevresiyle sınırlı kalmayacak, biyo-çeşitlilik ve ekosistem telafisi olmayan şekilde yok olacağı dile getiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder