08 Nisan 2023 07:30 Güncelleme: 08 Nisan 2023 20:38
Çimento fabrikasına karşı yaşam nöbeti başlatan Deştin köylülerine sabaha karşı jandarma müdahale etti, 11 köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
GÜNCELLENDİ
Fotoğraf: Evrensel
Özer AKDEMİR
Muğla Menteşe'ye bağlı Deştin köylülerinin çimento fabrikası inşaatına karşı başlattıkları yaşam nöbetine sabaha karşı saat 04.30 sularında jandarma ekipleri tarafından müdahale edildi.
Deştin Çevre Platformu Eş Sözcüsü Haluk Özsoy, yaklaşık 11 köylünün gözaltına alınarak Bayır Karakoluna götürüldüğünü söyledi. Köylüler ve yaşam savunucuları ile birlikte Muğla Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin gittiği Bayır Karakolunda gözaltına alınan köylülerin merkez karakoluna götürüldüğü söylendi.
Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şu şekilde:
Engin Uyan, Dilber Özdemir, Çagdas Özdemir, Seher Şener, Satike Sarı, Ferah Gümüş, Hasan Sarı.
"ÇOCUKLARIN BİLEKLERİNDE KELEPÇE İZİ VAR"
Deştin Çevre Platformu Eş Sözcüsü Haluk Özsoy, çimento firması ve jandarmanın birlikte eş zamanlı plan kurarak aynı anda müdahale ettiğini belirterek, “Jandarma arkadaşlarımızı gözaltına alırken, firma da kurdukları planın üstüne düşen kısmını yerine getirdi ve aradan kaçtı” dedi. 15-17 yaşında çocukları jandarmanın ters kelepçe yaparak gözaltına aldığını aktaran Özsoy “Bileklerinde kelepçe izleri var. Göbek mantarcılarını, çıntarcıları, arıcıları bile bölgeye almıyorlar. Bütün bir bölgeyi ablukaya almışlar ama şirket araçları ve çalışanları istediği gibi geçebiliyor” diye konuştu.
İKİ ÇOCUK SERBEST BIRAKILDI
Jandarmanın müdahalesi ve gözaltılardan sonra köylüler ve yaşam savunucuları Bayır Jandarma Karakolu önünde toplandı. Muğla Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Barış Aydın da karakolun önüne gelirken karakoldan gözaltına alınanların merkez karakoluna gönderildiği söylendi.
Bir süre sonra 18 yaşından küçük olan Deştin köylüsü iki çocuk ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar. Çocuklar jandarmanın tam sahur vakti kendilerine müdahale ettiğini ve darbedilerek gözaltına alındıklarını anlattılar.
2005’ten 2014’e kadar mücadele ettiklerini belirten Deştin Köyü Eski Muhtarı Dursun Öztürk, “Ancak Muğla büyükşehir olunca bunlar muhtarlığa ve köylüye haber vermeden bu işi yaptılar ama biz bu mücadeleyi kazanacağız” dedi.
Reklam
Reklam
SİSTEM KÖYLÜYÜ ÜLKENİN BELASI OLARAK GÖRÜYOR
Sabah 04.15’te jandarma tarafından yapılan müdahaleyi ‘taarruz’ olarak değerlendiren Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu, “Bu müdahale köylülerin toprağına, havasına, suyuna ve yaşam alanlarımıza yapılmıştır. Bu müdahale, sırf çimentocu şirketlerin devlet katında ne kadar güçlü ve hatırı sayılır olduğunu gösterdi. Kolluk kuvvetlerine bu emri verenlerin beton mafyası ve maden mafyası ile nasıl bir ilişkide olduklarını çok iyi biliyoruz. Sanırım ülkenin belası olarak kendi üretici köylüsünü gören bu sistem korkunç işlere ve müdahalelere imza atmaya devam edecektir. Aynı zamanda da ülkenin bekası olarak beton mafyası, maden mafyası ile kol kola hareket eden bu sistemi ortadan kaldıracak olan yine bizler olacağız” dedi.
"DİRENİŞ ALANIMIZI ŞİRKETE HODRİ MEYDAN YAPTILAR"
Karakol önünde bekleyen Deştin köylüsü Cemile Şener ise şunları söyledi: “Dün gece nöbet tutan gelinim gözaltına alındı. Kadınlara şiddet uygulandı. Hani kadınlara şiddet yoktu? Biz şiddet de gördük, uzaktan gelip memleketimize yerleşenleri, (Çimento fabrikasını kurmaya çalışan şirketi kastediyor) bizleri atanları da gördük. Şirketin derdi bizim topraklarımıza zehir fabrikası yapmak. Bizi değil zengini korudular. Bugün de bizi burada beklediğimiz için meydanı onlar için boşalttılar. Hodri meydan oldu onlara.
MÜCADELE BİTMEDİ, ÇİMENTOCULAR TOPRAKLARIMIZI İŞGAL EDEMEYECEK
Fotoğraf: Evrensel
Muğla adliyesi önünde açıklama yapan köylüler mücadalenin süreceğini belirterek; “Çimentocular topraklarımızı işgal edemeyecek” dedi.
Bayır mahallesinde Bayır Baraj yolu üzerinde kurulmuş olan direniş çadırına sabah erken saatlerinde jandarma tarafından baskına yapıldığı ve 11 kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada; “Sabah 04:30 sıralarında köylüler sahur yemeğini yerken yapılan baskında 4’ü kadın, biri 17 diğeri 15 yaşında iki genç kardeşimizle birlikte 7 erkek arkadaşımız baskında darp edilmiş, yerlerde sürüklenerek göz altına alınmış ve çimentocu şirketin bir haftadır direniş nedeniyle yoldan geçiremediği TIR’ları jandarma ve şirketin ortak operasyonuyla “başarıyla” yoldan geçirilmiştir. 10’u Deştin köylüsü, 1’i Menteşe Belediye Meclis üyesi olan arkadaşlarımızın tek suçu yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniş çadırında nöbet tutmaktır” denildi
Reklam
Reklam
Deştin köylülerinin çimentocu firmaya 2006 yılından bu yana direndiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Çimentocu şirketin ÇED raporu 2015 yılında, imar planları da 2017 yılında mahkeme kararıyla iptal ettirilmişti. Çimentocu firma bu davalar sürerken ikinci bir firma kurarak aynı yer için ikinci bir ÇED raporu hazırlatmış ve 2014 yılında halktan gizleyerek ÇED oluru almıştır. 2020 yılında Kent Çimento’ya satılan Muğla Çimento bu sahte ÇED raporununu kullanarak imar planlarını onaylatmış, Menteşe Belediyesi’nden de yapı ruhsat belgesini almıştır. Bu sahte ÇED raporu ve belediye ruhsatına dayanarak 2022 yılında inşaata başlayan çimentocu firmaya karşı 27 Ocak 2022 yılında Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve Deştin köylüleri tarafından ÇED ve ruhsat iptal davaları açılmıştır. Davalar sürerken mahkemenin yürütmeyi durdurma vermemesini fırsat bilen Çimentocu şirket yıkım projesini bitirmek için var gücüyle çalışmaktadır. Fabrika alanında bir tane ağaç bırakmayan ve inşaata devam eden şirket fabrika makina ekipmanını da TIR’larla getirmektedir. Mahkeme sonucunu beklemeden, büyük bir fırsatçılıkla yıkım projesine devam eden şirketi durdurmanın tek yolu gelen tırları durdurmaktan geçiyordu, köylüler de bunu yaptı.”
3 nisan pazartesi günü saat 15:00 ‘te Bayır’da daha önceden kurulmuş direniş çadırı önündeki yolda çimentocu firmanın makina ekipmanlarını taşıyan tırların durdurulduğu belirtilen açıklamada; “5 gündür gece gündüz nöbetlerle süren engelleme bugün sabah yapılan müdahale ile dağıtılmış oldu. Şimdilk çimentocu şirket kazanmış gibi görünebilir ama bu mücadele bitmedi. Çimentocu şirket Muğla’dan kovulana kadar mücadelemiz sürecek. Tırları geçirmiş olabilirler ama o baca tütmeyecek. Çimentocular topraklarımızı işgal edemeyecek Deştin çayı özgür akacak” denildi.
GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI
Direniş çadırına sabah erken saatlerinde yapılan baskında jandarma tarafından gözaaltına Hasan Sarı, Sadike Sarı, Seher Şener, Dilber Özdemir, Engin Uyan, Selahattin Tilkioğlu,Sevla Tilkioğlu, Ferah Gümüş, Hüsamettin Kaya, İl Jandarma Karakolu'nda ifadelerinin alınmasının ardından Muğla Adliyesine sevk edildi. Savcılık ifadeleri tamamlanan köylüler adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, köylüleri ayda 1 imza ve yurt dışı yasağı şekilde adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Adliye önünde bekleyen kitle, serbest bırakılan köylüleri, "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı.
"HAKSIZLIĞA KARŞI DİK DURUN"
Serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde açıklama yapan Ferah Gümüş, "ÇED raporu olmasına rağmen tekrar farklı bir isimle 'ÇED olumlu kararı var' diye ruhsat verenler, ruhsat verdikten sonra ÇED iptal davasına müdahil olanlar, haksızlık neredeyse biz oradayız. Senin bastığın toprağın, içtiğin suyun solduğun havayı da korumaya devam edeceğiz. Ayna da yüzünüze, evladınızın fotoğrafına bakın. Bizim gibi dik, onurlu, cesur olabilecekseniz haksızların yanında olmaktan vazgeçin" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder