07 Nisan 2023 14:04
Çanakkala'de yapılmak istenen Kirazlıdere Termik Santraline ÇED Olumlu raporu verilmeden üretim lisansı verildiği ortaya çıktı. Davadaki bilirkişi raporu ise santralde "kamu yararı yok" diyor.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Çanakkale’nin Lapseki ilçesi yakınlarında yapılmak istenen Kirazlıdere Termik
Santraline ilişkin bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişi raporunda termik
santrale üretim lisansının verildiği tarihte işletme için ‘ÇED olumlu’
kararının verilmediği ortaya konulurken, projede kamu yararının olmadığının,
santralin yapılacağı yerin adının bile yanlış yazıldığının altı çizildi. Biga
Kirazlıdere Kalkındırma Güzelleştirme Derneği tarafından açılan dava için
Çanakkale 2. İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesi yapılmasına karar
vermişti.
MAHKEME BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İSTEDİ
1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine Çevre Bakanlığı tarafından verilen onayın iptali ve yürütmesinin durdurulması için açılan davada mahkeme bilirkişilerden, termik santral için yapılan imar planı değişikliğini gerektirir nesnel ve teknik sebeplerin bulunup bulunmadığı, değişikliğin plan hiyerarşisine uygun olup olmadığı, baca boyuna ilişkin yapılan düzenlemenin şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olup olmadığı gibi konuları değerlendirerek bilimsel ve teknik bir rapor hazırlamalarını istedi.
‘LİSANS VERİLDİĞİ TARİHTE ÇED RAPORU YOK!’
Bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan rapor mahkemeye sunuldu. Raporun “sonuç ve kanaat” kısmında termik santralle ilgili plan notu değişikliğinin imar planına uygun yapıldığı ancak, santrale Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından üretim lisansının verildiği 7 Mart 2013 tarihinde ‘ÇED olumlu’ kararının olmadığı belirtildi. ‘ÇED olumlu’ kararının 2015 yılında alındığına vurgu yapılan raporda, “Bu nedenle üretim lisansının, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine istinaden aykırı biçimde verilmiş olması, her iki planın da (2015 ve 2022 yılı planları) bu unsurlardan etkilenmiş olması ve orman alanlarının koruması ilkesine aykırı biçimde yapıldığı” dile getirildi.
SANTRAL YAPILACAK İLÇENİN ADI BİLE YANLIŞ!
Raporda, termik santralle ilgili yapılan 2015 ve 2022 planlarının planlama sürecinde alınması
gerekli kurum ve kuruluş görüşlerinin eksik alındığının belirtildiği raporda, üretim lisansının yönetmeliğe aykırı biçimde verildiği, tesislerden kara yoluna geçiş yolu bağlantısı yapılabilecek kesimlerin planlanmadığı, yönetmelikte tanımlandığı biçimi ile çıkmaz yol konumunda olduğu gibi eksiklikler ve hataların da altı çizildi. Santralle ilgili kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmadığına dikkat çekilen raporda, projenin kamu yararı niteliği taşımadığı, planlama alanı tanımında ilçe isminin bile yanlış yazıldığı (Biga olması gerekirken Lapseki yazılmış), projenin mekansal planlar yapım yönetmeliğinde belirlenmiş olan şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına aykırı olarak yapıldığı vurgulandı.
AV. ÖZLÜER: ÇED OLUMLU KARARININ İPTALİ İSTENMELİ
Bilirkişi raporunu değerlendiren Davanın Avukatı Fevzi Özlüer, Kirazlıdere Termik Santral projesinin hukuksuz olduğunu, dava dilekçesinde belirttiklerini aktararak, “Bilirkişi de ‘ÇED olumlu’ belgesinin geçerli olmadığını raporunda belirtti. Yöre halkı dernekleri ve odalar şimdi ‘ÇED olumlu’ belgesinin iptali için idareye bir başvuru yapmalılar. Ya da idare bu hukuksuz belgeyi bir an önce iptal ederek bölge halkına bir nefes aldırmalı” dedi.
2013 tarihli Üretim Lisansı
2015 tarihli ÇED Olumlu belgesi 1
2015 tarihli ÇED Olumlu belgesi 2
DERNEK: ÇED OLMADAN PLAN TADİLATI YAPILAMAZ
BİGA Kirazlıdere Kalkındırma Güzelleştirme Derneği dilekçesinde, Kirazlıdere Termik Santraline dayanak alınan ‘ÇED olumlu’ kararlarının işlemin tesis edildiği sırada ortadan kalkmış durumda olduğu, 2015 tarihinde verilen ÇED olumlu kararlarının 2014 tarihli ÇED Yönetmeliği kapsamında olduğu, anılan yönetmeliğe göre de 7 yıl içinde ÇED olumlu belgesine dayalı olarak faaliyete geçilmediği takdirde, bu belgenin iptal edileceğinin düzenlendiği, her geçen gün artan bir öneme sahip bölgede ‘ÇED olumlu’ kararı olmaksızın imar planı tadilatı veya plan yapılamayacağını ileri sürdü. Dilekçede ayrıca santrale ait imar planı tadilatının çevre düzeni planı planlama ilkelerine aykırılık taşıdığı, çünkü bu yükseklikte bir baca boyunun kentsel ve tarımsal alanlara da orman alanları kadar etkisi olacağı, ısı adaları oluşturarak bölgedeki diğer termik santrallerle birlikte, bölgenin aşırı iklim olayları ve halk sağlığı sorunlarının yaşanmasına yol açılacağı dile getirildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder