21 Kasım 2023 Salı

Karaburun’da, Valilik kararına rağmen üç bin zeytin ağacı şirket tarafından söküldü

 

21 Kasım 2023 13:05


Karaburun’da Lodos Enerji Şirketi valilik yazısına rağmen üç bin zeytin ağacını söktü. Zeytin kesiminin durdurulması için Valilik yazısının ise Kaymakamlık tarafından hasıraltı edildiği iddia edildi.



Fotoğraf: Mustafa Şenbahar


Özer AKDEMİR
İzmir

Karaburun’a bağlı Yaylaköy çevresinde Rüzgar Enerji Santralleri (RES) bulunan Lodos Enerji Şirketi, bu RES direklerinin yakınlarındaki arazilere de Güneş Enerji Santrali (GES) yapmak istiyor. Şirketin GES panelleri ile doldurmak istediği arazide Yaylaköylü Mustafa Şenbahar ve ortaklarına ait zeytinlikler var. Şirket, binlerce zeytin ağacının olduğu bu arazideki zeytinleri yasadışı bir şekilde sökmeye devam ediyor. Biri geçtiğimiz hafta olmak üzere üç ayrı zamanda araziye giren şirket araçları şu ana kadar 3 bine yakın zeytin ağacını söktü.

HİÇBİR KURUMDAN YARDIM GELMEDİ

Son olarak geçtiğimiz hafta 12 Kasım günü Şenbahar’ın İzmir’de olmasını fırsat bilen şirket zeytinliğe üçüncü kez girerek yaklaşık 1500 zeytini üzerinde meyveleri olduğu halde söktü. Komşularının araması ile zeytinliğine şirket araçlarının girdiğini ve zeytinleri söküldüğünü öğrenen Mustafa Şenbahar’ın 112, Karaburun Kaymakamlığı ve Jandarmayı araması bir işe yaramadı. Zeytinlerini kurtarmak için çırpınan Şenbahar’a hiçbir kurumdan bir fayda gelmezken Şenbahar şunları söyledi; “Valilik kararına rağmen 3. kez Lodos firması zeytinlerimi söktü. Kaymakamlık konuya müdahale etmediği gibi konuyu İl Tarım Müdürlüğü’ne de bildirmemiş. 25 Eylül’den beri elinde Teftiş Kurulu Raporu olan Karaburun Kaymakamlığı, Lodos Enerji firmasına onca kesilen zeytin için “siz ne yapıyorsunuz, durun bakalım” diyemedi”.

TEFTİŞ KURULU ZEYTİNLERİ TEK TEK SAYDI


Fotoğraf: Mustafa Şenbahar

Şenbahar’ın bahsettiği Teftiş Kurulu Raporu İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün talebi üzerine İzmir Zeytincilik Enstitüsü uzmanlarınca hazırlandı. Mustafa Şenbahar ve ortaklarına ait olan arazideki 5830 adet zeytinin tek tek sayıldığı raporda arazinin dikili tarım arazisi olduğu belirtiliyor. Teftiş Kurulu Raporu’nun 25 Eylül 2023 günü Karaburun Kaymakamlığı’na ulaştığını belirten Şenbahar, bu yazıya rağmen 30 Eylül 2023 tarihinde Lodos Enerji’nin iş makinelerinin GES projesi kapsamında ‘zemin etüdü yapıyoruz’ bahanesiyle zeytinliğe girerek iki gün boyunca binlerce zeytin ağacını kestiğini söyledi. Bu iki gün boyunca Karaburun Kaymakamlığı, savcılık ve jandarma arasında koşturan, kesime engel olmaya çalışan Şenbahar’a  hiçbir kamu görevlisi yardımcı olmazken, şirketin zeytin katliamına göz yumuldu.

Reklam

Reklam

VALİLİK YAZISI KAYMAKAMLIKTA SÜMENALTI EDİLDİ İDDİASI

Kesim İzmir Valiliği’nin emriyle durdurulurken Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın imzasını taşıyan İzmir Valiliğinin 04.10.2023 tarihli yazısında Tarım ve Orman Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 18.09.2023 tarihli raporuyla Yaylaköydeki zeytinlik arazideki GES çalışmalarına uygun görüş yazısının ivedilikle iptal edilmesinin gerektiği belirtildi. Yazıda; “Bu nedenle, 03.10.2023 tarihi itibariyle söz konusu uygun görüş yazısının geçersiz kabul edilmesi; Arazi üzerinde GES kurulmasına yönelik herhangi bir faaliyet olması halinde Karaburun Kaymakamlığı tarafından işin ivedilikle durdurularak Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda; Gereğini rica ederim” deniliyor. Zeytinlik arazideki çalışmaların derhal durdurulması ve yapılan çalışmaların önlenmesini açık bir dille talep eden İzmir Valiliği’nin bu yazısının da Karaburun Kaymakamlığı tarafından görmezden gelindiğini söyleyen Şehbahar’ın avukatı Cem Altıparmak, “toplam 3 bine yakın zeytin ağacının firma tarafından söküldüğünü tespit ettirdik. Bu kesimlerle ilgili olarak firma hakkında Karaburun C.Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Soruşturma devam ediyor. Yine önümüzdeki günlerde Valiliğin yazılı kararı olmasına karşın kesime engel olmayan Karaburun'daki kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

VERİMLİ ZEYTİNLİĞE MARJİNAL TARIM ARAZİSİ RAPORU


Fotoğraf: Mustafa Şenbahar

Yaylaköylülerin mera ve zeytin bahçelerine -toplam 118.9 hektarlık bir alana- Lodos Karaburun Elektrik A.Ş tarafından yapılmak istenen Karaburun Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali projenin ÇED raporu 12 Nisan 2023’te onaylandı. Şirketin GES panellerini koymak istediği alan Yaylaköylülere Hazine tarafından zeytinlik yapmak şartıyla 150 yıllığına kiralanan bir arazi. 2007 yılında 150 yıllığına kiraladığı 473 dönüm araziye zeytin diken Yaylaköy’lü Mustafa Şenbahar ve ortakları GES şirketine EPDK tarafından verilen enerji üretim lisansına karşı dava açmışlardı. Karaburun İlçe Tarım Müdürlüğü’nün alandaki zeytinliğin bakımlı ve verimli olduğuna yönelik raporuna rağmen İl Tarım Müdürlüğü’nün zeytinleri yok sayarak arazinin “marjinal tarım arazisi” olduğu yönündeki görüşü sonrası şirkete ÇED olumlu kararı çıkmıştı.

İL TARIM MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Zeytinlik alanlarda GES projesinin önünü açan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri hakkında şikâyet üzerine başlatılan soruşturma sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı Teftiş Kurulu yapılan hukuksuzlukları ortaya koyan bir rapor hazırladı. Bu raporun ardından raporda adı geçen ve hakkında disiplin soruşturması açılan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü 15.09.2023 tarihinde görevden alınmıştı. Teftiş Kurulu’nun yazısı sonrası İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “tarım dışı” kullanım kararı iptal ederken zeytinliklerin sökümünün önlenmesi için Karaburun Kaymakamlığı’na yazı göndermişti. Yaylaköylü Mustafa Şenbahar ve ortakları tarafından Maliye Hazinesinden kiraladığı alan için kira sözleşmesini revize eden Karaburun Kaymakamlığı’na yönelik Karaburun Sulh Hukuk Mahkemesine, Revizeye onay veren Çevre Şehircilik Bakanlığına karşı İdare Mahkemesine,  Lodos Enerji’nin GES projesi için verilen "Çed Olumlu" kararının iptali için İdare Mahkemesine, EPDK'nın irtifak tahsisine karşı İdare Mahkemesine karşı açılan 4 dava hala devam ediyor

 https://www.evrensel.net/haber/503979/karaburunda-valilik-kararina-ragmen-uc-bin-zeytin-agaci-sirket-tarafindan-sokuldu

https://www.evrensel.net/haber/503979/karaburunda-valilik-kararina-ragmen-uc-bin-zeytin-agaci-sirket-tarafindan-sokuldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...