15 Kasım 2023 Çarşamba

Kazdağı’nın giriş kapısında altın madeni protestosu

 

15 Kasım 2023 12:51


Kısacık Altın Madeni ÇED toplantısına halkın protestoları damga vurdu. Firma yetkilisi protestolar nedeniyle sunum yapamazken yurttaşlar maden lehine konuşmak isteyen muhtarları susturdu.

 





Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

 

Özer AKDEMİR
Çanakkale

“Kazdağı’nın giriş kapısı” olarak nitelendirilen Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık ve Güzelköy yakınlarında işletilmek istenen altın madeni ile ilgili ÇED halkın katılımı toplantısında madenin bölge açısından ekolojik bir yıkım olacağı dile getirildi. Altıncı şirketin son on yılda üçüncü kez ÇED raporu almak için girişiminde bulunduğu maden, bölgenin su kaynaklarının üzerinde ve yerleşim yerlerinin dibinde…

FİRMA YETKİLİSİ PROTESTOLAR NEDENİYLE ÇED SUNUMU YAPAMADI

 

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Kısacık köyünde yapılan toplantıya köylülerin yanı sıra Çanakkale, Küçükkuyu, Ayvacık, Burhaniye ve Edremit gibi yakın yerlerden de yurttaşlar katıldı. ÇED Raporunu hazırlayan firma tarafından yapılmak istenen sunum yurttaşlar tarafından ıslıklar ve “havama suyuma toprağıma dokunma”, “Altıncı şirket Kazdağı’nı terk et” gibi sloganlarla protesto edilip dinlenmedi.

Yurttaşların yoğun protestoları üzerine sunum yarıda kesilirken sonrasında söz alan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, hazırlanan ÇED raporunun rapor sayılamayacak eksiklik ve yanlışlıklar taşıdığını dile getirdi. Mutluay, “Ormanları, su kaynakları, bitki örtüsü, endemik barajı ve 305 tane arkeolojik sit alanı bulunan bir yerde altın madenciliği yapmaya çalışıyorsunuz” dedi. Köyün hemen altında Akçin Barajı ve onun biraz daha ilerisinde Ayvacık Barajı olduğunu söyleyen Mutluay, “Bu iki baraj tarımsal sulama ve içme suyu amacıyla kullanılıyor. Bu barajların kirlenmesi tehlikesi söz konusu” diye konuştu.

“KİMİN TAŞERONUSUNUZ?​”

 

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Madencilik yapmak isteyen firmanın bir web sitesinin dahi olmadığını kaydeden Mutluay, “Anladığım kadarıyla taşeron. Kimin taşeronu olduğu da yakında ortaya çıkar” dedi. Madenin ruhsat alanının 1196 hektar olduğunu aktaran Mutluay, “Proje alanı da 1155 hektar. Bu bir kapıyı aralama harekatı. Biz bunu Kirazlı’da da gördük, Bayramiç’te de gördük, Lapseki’de, Şahinlide’de gördük. Öncelikle bu firmalar bu alanlara yerleşimler, sonra proje alanlarını yüzlerce kat arttırarak büyürler. Arkasından da siyanürlü zenginleştirme tesisi kurarlar” diye konuştu. Madencilik yapılmak istenen bölgeye çok yakın bir konumda, Ezine’de gıda organize sanayi kurulduğunu aktaran Mutluay, “Ezine peynirinin merkezi burası. Siz en başta bu bölgenin tarımına, hayvancılığına zarar veriyorsunuz” dedi. Şirketin 2015 ve 2017’de de aynı proje ile geldiğini ve mahkemelerin yürütmeyi durdurduğunu hatırlatan Mutluay, “Kimin taşeronusunuz bilmiyorum ama aynı işgal projesi ile karşımızdasınız. Şunu bilin ki bu halk sizin karşınızda tüm gücünüzle duracak” diye konuştu.

“MUHTARLARI SATIN ALMIŞ OLABİLİRSİNİZ AMA HALK BURADA!”

Toplantıyı yöneten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlilerinin birkaç kez “üç köyün muhtarı burada, onlara söz vereceğiz” anonsuna rağmen hiçbir muhtar söz alıp konuşmazken, Kısacık köylülerinden birisi bakanlık görevlisinin muhtarları konuşturmak istemesine şu sözlerle tepki gösterdi; “Burayı muhtarlar değil halk yönetecek. Belki muhtarları satın almış olabilirsiniz ama halk burada ve dedelerimizden miras aldığımız bu toprağı korumakta kararlıyız. Siz bugün varsınız yarın yoksunuz o yüzden bu halk bunu istemiyor. Kapatın dosyayı gidin buradan”.

“TARIM VE HAYVANCILIK BİTER!”

İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Koruma Derneği, Ekoloji Birliği yöneticileri de yaptıkları konuşmalarda altın madeni projesini eleştirirken, projenin Kısacık Köyü’ne 150-200 metre, Güzelköy Mahallesine yalnızca bir buçuk kilometre uzaklıkta olduğunu ifade etti. Konuşmalarda madenin ayrıca yöredeki Baharlar, Akçin, Misvak, Küçükhusun, Süleymanköy, Karagömlek, Dağahmetçe, Alakeçili, Koşuburnu, Tartışık köylerini de olumsuz etkileyeceği dile getirildi. Bahçeli ve Sapanca gibi çevredeki diğer köylerin de işledikleri tarım arazilerinin Akçin Göleti'den sağlanan su ile sulandığın belirtildiği toplantıda söz alan Güzelköy Mahallesinden Ünzile Şen, Mehmet Ürer ve Mehmet Şen adlı yurttaşlar da, geçim kaynaklarının hayvancılık ve tarım olduğunu belirterek patlatmalarla yapılacak madenin tarımı ve hayvancılığı bitireceği endişesini dile getirdi

“ALTIN MADENİNİN YANINDA EKO TURİZM YAPILIR MI?​”

Dağahmetçe’den Özgür Sapmaz projeye bir buçuk   kilometre mesafede ekoturizm ruhsatı aldıklarını ve altın madenciliğinin olduğu yerde ekoturizm yapılamayacağını söyledi. Tartışık köyünden Erkut Ertürk projenin yer altı sularını etkileyeceğini ve susuzluğun artacağını söylerken, Büyükhusun köyünden Cem Tüzün ise projenin Ayvacık’ın içme suyu kaynağı olan Ayvacık Barajı ve 15 köyün içme suyunu sağlayan grup suyu için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. 

“BU DAĞLARI BOŞ MU SANIYORSUNUZ?​”

Süleyman Köyünden Mustafa Alper Ülgen: “Ben tarımla uğraşıyorum. Yerel buğdayları ekiyorum. Köyde bir taş değirmenimiz de var. Bu maden şirketlerinin yapmak istediklerini bizim aklımız almıyor. Sizin 12 bin dönümlük ruhsat alanınız kaç köyü içine alıyor biliyor musunuz? Bu dağlar, köyler boş mu sanıyorsunuz? Buradan gelen sularla Ayvacıklılar içme suyu olarak kullanıyor. Ayvacıklılar daha durumun vahametinin farkında deillir. Suları ellerinden gidiyor. Muhtarları da suçlamamak lazım. Onlar da devletin yoğun baskısı altındalar. Biz altın madenini istemiyoruz. Burası Kazdağının kapısı. Bu maden sadece Kısacık köyünü ilgilendirmiyor.”

TOPLANTIDAN NOTLAR

 

  • Köylüler madenci şirketin yöredeki köy muhtarlarını para ve maddi olanaklar sağlayarak kendi yanlarına çektiklerini iddia ettiler. Toplantıda olmalarına rağmen köy muhtarlarının söz almaması halkın tepkisinden çekindikleri şeklinde değerlendirildi.
  • Yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği görevlilerinin şirket yanlısı olduklarını ileri sürerek sık sık protesto ettiler.
  • Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı, köye girişlerde herkese GBT yaptığı toplantıya ayrıca jandarmanın özel eğitimli köpeklerin bile getirildiği dikkat çekti. Jandarmanın şirket ve kamu görevlileri ile halkın arasına bariyerler koyması tepki çekti.
  • Toplantıya Küçükkuyu’dan katılan genç bir müzisyen grup maden karşıtı şarkılarla halkın protestosuna destek verdi.
  • 2015 yılından bu yana yörede madencilik yapmak isteyen altın madeninin köylüleri böldüğü, kendilerinin madeni istediklerini söyleyen köylülerin protesto için gelenleri “para ile buraya geldiler” diye itham ettiğini gözlemledik.
  • Maden yanlısı olduklarını söyleyen 6-7 kişilik bir grubun toplantıyı uzaktan, bir evin balkonundan izlediği görülürken, bu grubun fotoğraflarının çekilmesine izin vermemesi dikkat çekti. Grup üyeleri “madeni neden savunuyorsunuz? Firma ile bir ekonomik ilişkiniz var mı?​” sorularımızı da yanıtsız bıraktı.

 https://www.evrensel.net/haber/503552/kazdaginin-giris-kapisinda-altin-madeni-protestosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...