18 Kasım 2023 04:49
Öksüt Altın Madeninde civa zehirlenmesi skandalı, altın döküm odasının güvenliğinde çalışan 8 işçinin kanında ve idrarında yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metaller tespit edilmesiyle ortaya çıktı.
Öksüt Altın Madencilik’in internet sitesinde yer alan fotoğrafta işçilerin çalıştığı altın madeninin bulunduğu alan gözüküyor.
Özer AKDEMİR
Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Madencilik’te çalışan işçilerin civadan zehirlenmeleriyle ilgili açılan davanın iddianamesi belli oldu. Savcı, maden yöneticilerinin bile bile önlem almadığını, işçilerin zehirlenmesine ve yaralanmasına neden olduklarını belirterek yöneticilerin yaralama suçundan cezalandırılmalarını istedi.
CİVA ZEHİRLENMESİ İŞÇİLERDEN UZUN SÜRE GİZLENDİ
Kanadalı Centerra Gold’a ait Öksüt Altın Madeninde civa zehirlenmesi skandalı, şubat 2022 tarihinde altın döküm odasının güvenliğinde çalışan 8 işçinin kanında ve idrarında yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metaller tespit edilmesiyle ortaya çıktı. İşçilerin kan ve idrarlarında yapılan tahlillerle ortaya çıkan bu bilgi uzun zaman işçilerden gizlenirken Şirketin Genel Müdürü Davit Bickford, Proses Müdürü Ömür Yandım ve diğer yöneticiler zehirlenme olayını işçilerden gizledi. Madenin Üretim Danışmanı Metin Demir’in bu olayı öğrenmesinin ardından işçileri meslek hastalıkları hastanesine sevk ettirmesi sonrası işçilerin dördünde kemik erimesi tespit edildi. Zehirlenme skandalının ortaya çıkmasının ardından yapılan incelemelerde civa sızıntısından en az 70 işçinin etkilendiği tespit edilirken, yapılan bilirkişi keşfinde de şirket yöneticilerinin ihmalleri ve olayı gizleme yoluna gitmeleri raporlandı.
İŞÇİLER EN AZ 12 GÜN CİVALI ODADA ÇALIŞTIRILDI
Develi Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan kamu davasında Şirket Yöneticileri David Alan Bickford, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Olgun Otyakmaz, Ömür Yandım, Pelin Neriman, Usta Özkayhan, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ın basit yaralama suçundan cezalandırılmaları istendi. Öksüt Madencilik AŞ’nin işlettiği altın madeninin, ADR olarak tabir edilen altın üretim tesisi içerisinde bulunan altın döküm odasında 28 Şubat 2022 tarihinde civa tespit edildiğine dikkat çekilen iddianamede, civayı tespit eden Maden Çalışanı Hami Öztürk’ün bunu sorumlusu olan Süleyman Çağrı Cengiz’e bildirdiği, Cengiz’in de durumu Madenin Proses Sorumlusu Ömür Yandım’a ve Şirketin CEO’su David Alan Bickford’a bildirdiği belirtildi. Bu bildirimden sonra 28 Şubat 2022 tarihinden başlayarak Şirket Üretim Danışmanı Metin Demir’in altın döküm odasına girip civa toplarının varlığını öğrenmesine, yani 10 Mart 2022 tarihine kadar odadaki faaliyetin devam ettiğine dikkat çekilen iddianamede “Dolayısıyla tespit edilen civanın buharlaşması sonucu en az on iki gün burada çalışan ya da bu odanın güvenliğini sağlayan güvenlikçilerin yalıtımın ve havalandırmanın yetersiz kalması ve kendilerinde gerekli ekipmanın bulunmaması nedeni ile civaya maruz kaldıkları…” tespit edildi.
MİLYAR DOLARLIK MADENDE DÖNÜŞÜMLÜ KULLANILAN KORUYUCU MASKE!
İddianamede şüphelilerin savunmalarında civa tespit edildikten sonra faaliyetlerin hemen durdurulduğu yönünde beyanda bulundukları ancak olayın tespit edildiği 28 Şubat 2022 tarihinden, tespit edilen civa toplarının konulduğu kapların tutanak ile 28 Nisan 2022 tarihinde altın döküm odasından çıkarıldığı tarihe kadar orada görevli olan kişilerin altın döküm odası ve proses (üretim) tesisi olarak adlandırılan yerde bir süre koruyucu maske olmadan (23 Nisan 2022 tarihine kadar) çalıştıkları kaydedildi. Savcı ayrıca şirketin temin edemediği için işçilerin bir koruyucu maskeyi dönüşümlü olarak takıp çalıştıkları ayrıntısına da yer verdi.
"İŞÇİLERİN CİVAYA MARUZ BIKARILDIKLARI AÇIK"
İşçilerin civaya maruz bırakıldıklarının açık olduğu kaydedilen iddianamede, şirket yöneticilerinin zehirlenme olayını en geç 18 Nisan 2022 tarihinde şirketin iş sağlığı ve güvenliği toplantısında öğrenmelerine rağmen ADR tesisinin ve altın döküm odasının, resmi makamların gelip denetim ve tespit yapacağı tarihe 13 Mayıs 2022’ye kadar tamamen kapatılmadığı ve işçilerin bu şekilde çalışarak civaya maruz kalmaya devam ettiklerinin altı çizildi.
"OLAY İHMAL VE TAKSİR BOYUTUNU AŞMIŞTIR"
Savcılık iddianamesinde, olayın ihmal ve taksir boyutunu aştığı belirtildi. Şirket yöneticilerinin, işçilerin civadan dolayı zarar görebileceklerini öngörebildikleri tespitinin yapıldığı iddianamede, “Buna rağmen tabiri caiz ise çok geç önlem alarak ya da hemen önlem almayarak müştekilerin yaralanması ile sonuçlanan neticeyi kabullendikleri, dolayısıyla şüphelilerin olası kast ile hareket ettiklerinin kabulü gerektiği” ifadelerine yer verildi. Savcı bu gerekçelerle müştekilerden Murat Gazioğlu ve Osman Özyurt’a yönelik olası kast ile yaralama, Arife Gül Kanlıöz, Emrah Belkıran, Hasan Özsan, Şeyma Erdoğan ve Yahya Kemal Telci’ye yönelik olası kast ile basit yaralama suçlarını ayrı ayrı işlediğini tespit etti. İddianamede, “şüphelilerin, müştekilere yönelik üzerine atılı suçu işlediği hususunda kamu davası açmaya yeterli delil ve şüphenin bulunduğu ve tarafların uzlaşamadıkları anlaşıldığından, şüphelilerin TCK 86/ 1 ve 2. maddelerinden ayrı ayrı cezalandırılmalarına ve kasten işlemiş olduğu suç nedeniyle haklarında TCK’nin 53/1. maddesi uyarınca belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verilmesi…” istendi.
EK KARARLA KASTEN YARALAMA SUÇLAMASI DÜŞÜRÜLDÜ
İddianamede olayın ihmal ve taksir boyutunu aştığı ve şüphelilerin olası kast ile hareket ettiklerinin kabulü gerektiği yönünde görüş belirten savcının daha sonra ek bir kararla David Alan Bickford, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Olgun Otyakmaz, Ömür Yandım, Pelin Neriman Usta Özkayhan, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ hakkında kasten yaralama suçundan kovuşturulmasına yer olmadığına karar vermesi dikkat çekti. Davanın duruşması 30 Nisan 2024 tarihinde görülecek.
TCK 86/1 ve 2. MADDESİ
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
https://www.evrensel.net/haber/503748/altin-madeninde-patron-iscileri-bile-bile-zehirlemis
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder