3 Ocak 2024 Çarşamba

Hablemitoğlu suikastı sanığı Bozkır bilmecesi

 

03 Ocak 2024 14:39

 Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2024 16:15



İtirafları ile suikast davasının açılmasına yol açan eski ÖKK askeri Bozkır tutuklandı. Bozkır’ın nerede saklandığı, o tarihten bu yana Ankara’da mı olduğu gibi sorular ise yanıt bulmadı.

 GÜNCELLENDİ



Özer AKDEMİR

18 Aralık 2001 tarihinde Ankara'da ki evinin önünde öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu suikasti sanıklarından firari Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) eski yüzbaşısı Nuri Gökhan Bozkır Ankara’da tutuklandı. Ukrayna’da kaçakken verdiği ifadeler ve basına yaptığı açıklamalarla cinayetten 20 yıl sonra Hablemitoğlu suikastı davasının açılmasında birinci derecede rolü olan Bozkır, bu davadan tahliye edilmesinin hemen ardından yargılandığı başka bir davadan 21 yıl 9 ay hapis cezası alınca adli kontrol şartlarına uymayarak kaçmıştı.

HABLEMİTOĞLU DAVASININ AÇILMASINA YOL AÇAN İTİRAFLAR

N. G. Bozkır, Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) yüzbaşı rütbesinde iken 2006 yılında "Sauna Çetesi" olarak adlandırılan mafya grubu ile ilişkisi olduğu gerekçesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmişti. 2015 yılı Eylül ayında kamuoyunda “Soğan Tır’ları Davası” olarak bilinen IŞİD’e silah satışı ile ilgili Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce  9 şüpheli hakkında örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması suçlarıyla açılan davadan sonra Ukrayna’ya kaçan Bozkır, burada Necip Hablemitoğlu suikastı ile ilgili gazeteci Zihni Çakır aracılığı ile savcılığa itiraflarda bulunmuştu. Suikastta gözcülük yaptığını ileri süren, emri ÖKK Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Alay Komutanı Albay Levent Göktaş’ın verdiğini, tetiği ise yüzbaşı Tarkan Mumcuoğlu’nun çektiğine yönelik Bozkır'ın bu itiraflarının ardından Hablemitoğlu suikastı ile ilgili aralarında ÖKK’da görev yapmış askerlerin ve Fethullah Gülen Cemaati yöneticilerinin de olduğu 10 kişi hakkında “tasarlayarak adam öldürme”, Örgüt üyeliği”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

BOZKIR: “UKRAYNA’DAN TABUTLA GETİRİLDİM, MİT’TE 20 GÜN İŞKENCE GÖRDÜM”

Dava açılmasının ardından önce suikast talimatını verdiği ileri sürülen emekli albay Levent Göktaş firar ettiği Bulgaristan’dan, hakkında kırmızı bülten çıkarılan N. G. Bozkır ise bulunduğu Ukrayna tarafından yakalanarak teslim edilmişlerdi. Bozkır’ın MİT tarafından tabut içerisinde Türkiye’ye getirildiği ve Ankara’da 20 gün çok ağır işkence gördüğü ile ilgili Baroya yaptığı başvurusu sonrası Ankara Barosu bu iddiaları inceleyerek işkence bulgularına dair rapor hazırlamıştı. Baro, işkence yapan kişi/kişilerin tespiti ve cezalandırılmaları ile ilgili de suç duyurusunda bulunmuştu. Bozkır, MİT’te kendisine yapılan işkenceleri davanın ilk duruşmasında sinir krizleri geçirerek anlatmış, tüm itiraflarını geri almıştı. Bozkır, Ukrayna’da iken Hablemitoğlu suikastına dair itirafları Gazeteci Zihni Çakır’ın telkinleri ve yönlendirmesi ile yaptığını ileri sürmüştü.

HTS KAYITLARI İDDİANAMENİN TEMELİNİ OLUŞTURDU

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar ÖKK eski subayları Albay Levent Göktaş, Yüzbaşı Tarkan Mumcuoğlu, Binbaşı Fikret Emek, “FETÖ” üyeliğinden ceza alan Enver Altaylı gibi sanıklar suçlamaları reddederken, savcı iddianamesinin temeline suikastın işlendiği dönemde sanıklar arasında yapıldığını ileri sürdüğü HTS kayıtlarını almıştı. HTS kayıtları üzerinde yapılan bilirkişi incelmesinde kayıtlarda birçok maddi hatanın olduğu, kayıtları sonradan müdahale edildiği gibi tutarsızlıklar tespit edilmişti.

TETİKÇİ DENİLEN MUMCUOĞLU SUİKAST TARİHİNDE KAZAKİSTANDA MIYDI?

Suikastta tetiği çektiği ileri sürülen tutuklu ÖKK yüzbaşısı T. Mumcuoğlu’nun cinayetin işlendiği tarihte Kazakistan’da askeri bir eğitimde görevli olduğuna dair mahkemeye sunduğu delillerden sonra mahkeme heyeti 19 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu tüm tanıkları tahliye etmişti. Mahkeme heyeti Mumcuoğlu’nun mahkemeye sunduğu Kazakistan’a birlikte gittiği askeri personel, eğitim verdikleri Kazak askerlerinin tanıklıkları ve birlikte çekilen fotoğrafların kendisinin tetiği çeken kişi olmayabileceği kanaatini doğurduğu gerekçesiyle tüm sanıkları tahliye ederken “Olayda tetiği çeken asıl failin kim olduğunun tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda” da bulunmuştu. Tüm sanıkların tahliyesi sonrası Hablemitoğlu ailesinin avukatı tarafından yapılan reddi hakim talebi de bir üst mahkemece reddedilmişti. Mahkeme kararından sonra FETÖ hükümlüsü Enver Altaylı dışında tüm sanıklar adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

TAHLİYEDEN HEMEN SONRA 21 YILLIK CEZA ALAN BOZKIR FİRAR ETTİ

G. Bozkır’a Hablemitoğlu suikastı davasından tahliye edildikten birkaç gün sonra IŞİD’e satılan silahlarla ilgili açılan “soğan tır’ları davası” olarak bilinen davadan 21 yıl 9 ay hapis cezası verilirken Bozkır’ın tekrar tutuklanması gündeme gelmişti. Bozkır’ın tahliyesinden bir süre sonra “ayda bir adli kontrol” hükümlerine uymadığı, karakola gidip imza atmadığı ve bu durumun mahkemeye 25 gün sonra bildirildiği ortaya çıkarken, Bozkır ise kayıplara karışmıştı. 27 Kasım 2023’te yeniden görülmeye başlanan Hablemitoğlu suikastı davasında Bozkır’ın avukatı tutuklanmama garantisi verilirse müvekkilinin duruşmalara katılacağını söylemiş, mahkeme bu talebi reddetmişti.

BOZKIR NEREDE SAKLANIYORDU?

Önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü’nce basına gönderilen görüntüler eşliğinde N. G. Bozkır’ın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalandığı açıkladı. Hablemitoğlu davasından tahliye edildikten sonra kaçan Bozkır’ın nerede saklandığı, o tarihten bu yana Ankara’da mı olduğu gibi soru işaretleri ise yanıt bulmadı. 14 Şubat 2023’de başlayan Hablemitoğlu Davası duruşmaları ise ileri bir tarihe ertelenmişti.

 https://www.evrensel.net/haber/507231/hablemitoglu-suikasti-sanigi-bozkir-bilmecesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...