31 Ocak 2024 Çarşamba

İzmir’in yaşamsal sorunu; Efemçukuru madeni - Av. Arif Ali Cangı (Yenigün Gazetesi)

 

31 Oca 2024 - 04:06


Av. Arif Ali Cangı


Yazılarımda önemsediğim konularda sorunun fikri takibine katkıda bulunmaya çalışıyorum. İzmir için fikri takibinin yapılması gereken en önemli sorunlardan birisi Efemçukuru Altın Madeni.

Yaşamı savunma mücadelesinde Efemçukuru Altın Madeni, yaklaşık 22 yıldan bu yana gündemimizde. Konudan, ilk olarak, gizli bir adresten 2002 yılı yaz başlarında “…İzmir’in su havzasında Efemçukuru köyünde, Tüprag firmasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan altın madeni işletme izni aldığı, İzmir Su Kanalizasyon İdaresi'nin (İZSU) su havzasını kirleteceğinden buna karşı çıktığı, ancak engel olamadığı, olaya müdahale edilmesi gerektiği…” şeklinde bir e-mailin gelmesiyle haberdar olduk. Kent ve Çevre Komisyonu’ndan sorumlu yönetim kurulu üyesi olduğum döneme denk gelen bu ihbar ve talebi doğal olarak İzmir Barosu Yönetim Kuruluna getirdim. Yönetim Kurulu kararı ile Baro Başkanı, yaklaşık 11 yıl önce kaybettiğimiz bizler için Kutup Yıldız olan Noyan Özkan imzası ile İZSU’ya hemen yazı yazıldı; “Baromuza ulaşan bilgilere göre; “...Tahtalı Barajına bağlanarak kentimizin içme suyuna katılması planlanan Çamlı Barajı Gölü mevkiinde, altın işletmeciliği konusunda, TÜPRAG Firması tarafından başvuruda bulunulmuştur... Bu konunun; doğal çevrenin korunması ve kentimizin içme suyunun temizliği yönlerinden son derece duyarlılığı olduğunu düşünüyoruz. Baromuzun Kent ve Çevre Komisyonu’nun çalışmalarına esas olmak üzere; bu konudaki başvuru ve yapılan  işlemler hakkında en kısa zamanda bilgi verilmesini dileriz” denildi. Sanki bu başvuru bekleniyormuş gibi; madencilik faaliyetlerinin su havzasını kirletme riski olduğuna dair İZSU ve Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanmış bilimsel raporların da yer aldığı kocaman bir dosya geldi. Bu aşamadan sonra, Bergama Ovacık Altın Madeni’ne karşı oluşturulan İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi tarafından olay takibe alındı. bilimsel çalışmalar yapıldı,davalar açıldı.

Gazetemizin başarılı genç muhabiri/yazarı sevgili Nurcan Etik’in “Enfes Üzümü İçin Felaket Sinyali! Üretici Gözyaşı Döküyor” başlıklı bir haberi üzerine 20 Eylül 2023 tarihli Efemçukuru’nda daha neyi bekliyoruz? (1) başlıklı yazımda Efemçukuru Altın Madeni’ne karşı açılan davaları, davalarda alınan raporları ayrıntılı  olarak yazmıştım.

Bu olayın başından beri  takipçisi olan Özer Akdemir bu hafta  Pazartesi ve Salı günü iki ayrı haber yaptı., önce kaçak sondajları (2), sonra da bu habere ilişkin görüşlerimi (3) haberleştirdi.

Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir, altıncı şirket, altın karlarını ve Efemçukuru’nu terk etmek istemiyor, 1 Haziran 2011’den bu yana çalışan ve bir kez artırdığı madenin kapasitesini yeniden artırma yolunda. Bu maden yüzünden İzmir için özellikle Yarımada için yaşamsal öneme sahip Çamlı Barajı yapılamıyor, oradan sağlanacak su “ahlaksız teklifler” (4)  sonucunda Gördes barajından getirilmeye çalışılıyor, İzmir’liler içmedikleri suyun parasını ödüyorlar, bu yüzden İzmir’de su çok pahalı.

Lafı uzatmaya gerek yok; su havzası için büyük tehdit, İzmirlilerin cebine zarar bu madenin kapatılması gerekiyor. İzmir için yaşamsal bir sorun olan Efemçukuru Altın Madeni için yerel yönetim adayları ne düşünüyor? AKP adayı Hamza Dağ ve CHP adayı Cemil Tugay’dan yanıt bekliyorum.

 

1 - https://www.gazeteyenigun.com.tr/makale/17091774/av-arif-ali-cangi/efemcukurunda-daha-neyi-bekliyoruz

2 - https://www.evrensel.net/haber/509261/izmirlilere-kotu-haber-efemcukuru-altin-madeni-genisliyor?a=b531b

3 - https://www.evrensel.net/haber/509366/izmirlilerin-temiz-ve-ucuz-su-icebilmesi-icin-efemcukuru-altin-madeni-mutlaka-kapatilmali

4 - Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu’nun Gördes teklifi için dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun nitelemesi

31 Oca 2024 - 04:06


https://www.gazeteyenigun.com.tr/makale/19053931/av-arif-ali-cangi/izmirin-yasamsal-sorunu-efemcukuru-madeni



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...