18 Ocak 2024 Perşembe

Kapadokya ticarethanesi! | Kapadokya Alan Başkanlığının tarifesi yayımlandı

 

18 Ocak 2024 16:22


Kapadokya Alan Başkanlığı hizmet ve başvuru tarifesi yayımlandı. Eleştirilere “hiç sit alanı sınırı değiştirmedik” yanıtını veren Başkanlık, bu işe bile tarife belirlemiş.



Fotoğraf: Kapadokya Koruma Grubu


 

Özer AKDEMİR

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın Dünya Kültür Miras Listesindeki Kapadokya’yı bir ticarethane gibi değerlendirmek istediği ve bu eşsiz güzellikteki doğal ve tarihi alana rant odaklı yaklaştığı eleştirilerini haklı çıkaran bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikte Kapadokya Alan Başkanlığının vereceği hizmetlerle ilgili tarife yer aldı. “Kapadokya Alan Başkanlığı Ücrete Tabi Başvurular Ve Sunulacak Hizmetler Karşılığı Alınacak Ücretlere İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlıklı yönetmelik daha ilk maddede tartışmaları haklı çıkarıyor.

SİT DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ 30 BİN 580 LİRA

Alan Başkanlığına yapılacak başvurular ve istenen hizmetlerin fiyat tarifesine yer verilen yönetmeliğin ilk maddesinde, Sit alanı derecesi değişikliği ücreti yer alıyor. 30.580.50 lira ücret veren herkes tarihi, doğal sit alanı ile ilgili sit derecesinin düşürülmesini ya da sınırlarında değişiklik talep edebilecek. Alan Başkanlığı ile ilgili açılan davalara verilen savunmalarda “hiç Sit alanı sınırı değiştirmedik” yanıtını veren kurum bu işin tarifesini bile belirmemiş oysa! Açılan davalarda kurumun bu savunmasına karşın Sit derecesi değiştirilen ve inşaata açılan birçok örnek de mahkeme dosyalarına girmiş durumda.

BAŞVURU OLUMSUZ ÇIKSA DA PARA İADE EDİLMEYECEK

Alan Başkanlığının ücret tarifesinde taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların tescil kaydının kaldırılması talepli başvuruların tarifesi ise 16 bin 309, 61 kuruş. Taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların işlev değişikliğini talep etmek için 7.200,99 lira vermek yeterli. Eğer bu başvurularla ilgili olumsuz görüş çıkması durumunda da paralar iade edilmiyor. Yani Alan Başkanlığı’na bu minvalde gelen 10 başvuru varsa talep kabul edilmesi ya da edilmemesinden bağımsız olarak sadece on başvuru için kurumun kasasına 300 bin lira girmiş olacak.

BİR DAKİKALIK REKLAM FİLMİ İÇİN 2 MİLYON 400 BİN LİRA ÖDENECEK

Yönetmeliğe göre Kapadokya’da film, reklan filmi ya da ticari amaçlı fotoğraf çekmek de epey pahalıya patlayacak. Yönetmeliğe göre Alan Başkanlığı sınırları içerisinde Ticari Film ve Video çekmek için günlük 14.270,89 lira yatırmak gerekiyor. Çekilen film ticari bir reklam filmi ise ücret saniyesi 40.773,98 liraya kadar çıkıyor! Buna göre 1 dakikalık bir reklam filmi için Alan Başkanlığına 2 milyon 446 bin 438 lira ödenmesi gerekecek!

Ticari olarak fotoğraf çekmek aylık 12.232,19, yıllık ise 109.337,40 tl.

ATTIĞIN ADIM PARAYLA!

Yönetmelik Kapadokya Alan Başkanlığı sınırları içerisinde adeta atılan her adıma bir bedel belirlenmiş durumda. Alan içerisinde herhangi bir yerde kuyu açma, çit çekme (m2 hesabıyla), duvar yapımı gibi işler için bedeller belirlenmiş. Ayrıca bölgede madencilik taleplerine ilişkin başvurulardan da alanın hektar olarak büyüklüğüne bağlı olmak üzere 4 ila 40 bin lira arasında ücret ödenecek.

KAPADOKYA İYİCE TİCARETHANEYE DÖNDÜ

Edindiğimiz bilgilere göre şimdiye kadar bu başvurulardan ücret talep edilmiyordu. Resmi Gazetede yayımlanan bu tarifenin Kapadokyanın iyice ticarethaneye döndürülmek istendiğinin kanıtı olarak değerlendirilmiyor. Diğer taraftan Alan Başkanlığı ile ilgili açıklanan üst ölçekli planlara karşı Ankara Mimarlar Odası tarafından açılan dava devam ediyor.

Tarifenin detaylarına Resmi Gazete'deki kararın ekinden ulaşılabilir.

 https://www.evrensel.net/haber/508429/kapadokya-ticarethanesi-kapadokya-alan-baskanliginin-tarifesi-yayimlandi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...