19 Haziran 2015 Cuma

Artvinli Ali Cengiz oyununa karşı ayakta

Şirket harekete geçince 20 yıldır süren altın madeni karşıtı mücadele yeniden canlandı.


Özer AKDEMİR

Artvin kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya Dağında altın madeni girişimi yeniden hortladı. 20 yılı aşkın bir zamandır yörede altın madenine geçit vermeyen Artvinliler son girişimi de püskürtmekte kararlı.

ŞİRKETİN YENİ ÇED OYUNU
Kanadalı Cominco şirketi tarafından 20 yıl önce başlatılan Cerattepe'de altırn madeni işletme girişimi halkın kararlı tepkisi ve yargı kararları sonucu sondaj aşamasından öte gidememişti. Maden karşıtı direnişi aşamayan Teck Cominco şirketi 2009  yılında bölgedeki faaliyetlerine son verdiğini açıklamıştı. AKP hükümeti kente su sağlayan Cerattepe'de, Kafkasör Yaylasına 8 kilometre uzaklıkta, tamamı ormanlık bir alan olan bölgede altın madeni işletilmesi için 2012 yılında yeni bir ihaleye çıktı. Altın madenine karşı verilen hukuk mücadelesinin önde gelen isimlerinden Av. Bedrettin Kalın'ın ifadesine göre "adrese teslim" yapılan bu ihalede maden ruhsatı Cengiz Holdinge verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  bakır-altın madeni için ÇED olumlu raporu vermesinin ardından, tekrar bir hukuki ve fiili mücadele sürecine giren Artvinliler, özellikle Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bu ÇED kararına karşı dava açtı. Rize İdare Mahkemesi geçtiğimiz ocak ayında 283 yurttaş tarafından açılan davada önce ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurmuş, ardından da iptal etmişti. Artvinliler tarafından kent merkezinde horonlarla kutlanan bu gelişmeye rağmen, şirketin maden işletmeye dönük hamleleri devam ediyordu.
YARGI KARARINI AŞMA GENELGESİ
Yerel Mahkeme kararının Danıştay aşaması devam ederken, Özaltın Şirketi maden iptal ettikleri ÇED'i revize ettikleri iddiası ile yeni bir ÇED süreci başlattı. Av. Bedrettin Kalın, 2007/7 sayılı genelgeye göre ÇED süreci mahkeme kararıyla iptal edilen projelerin buradaki eksiklikleri giderdik diye yeni bir ÇED Raporu hazırlayabildiğine dikkat çekerek, "Üstelik bu yeni ÇED Raporunu doğrudan bakanlığa sundukları için halkın katılımı toplantısı gibi bazı süreçlerden de muaf oluyorlar. Tamamen şirketlerin önünü açmaya yönelik bir uygulama bu. Bir aylık itiraz süremiz var. 1500 sayfalık bir ÇED raporu hazırlamışlar. Okuması bile 1 ay sürer. Biz bu yeni rapora da itirazımızı yapacağız. Yeşil Artvin Derneği olarak mücadelemize devam ediyoruz" diye konuştu.
NOYAN ÖZKAN ONUR ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTI
Geçtiğimiz hafta Ankara da yapılan Türkiye Barolar Birliği 3. Çevre ve Kent Hukuku Kurultayında 2 yıl önce yaşamını yitiren Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülüne yirmi yıldır mücadele veren Yeşil Artvin Derneğinin layık görülmüştü. Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Göksel Öztürk'de Hayat Televizyonu Çepeçevre yaşam çekimleri sırasında geçtiğimiz yıl maden alanında yapılan bilirkişi keşfi sırasında 3000 kişinin bölgede zincir oluşturduğunu belirterek, "bilirkişi raporu da çok olumlu çıktı bizim açımızdan. Rapor açıkça ya Artvin ya maden diyordu" dedi. Geçtiğimiz yıl Cerattepedeki altın-bakır madeni ile ilgili bir rapor hazırlayan TMMOB ÇED Raporunun önemli eksiklikler ve belirsizlikler içerdiğini açıklamıştı. 


Eklenme Tarihi: 19 Haziran 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...