24 Haziran 2015 Çarşamba

Taşın altından doğa katliamı çıktı

Özer AKDEMİR
Kazdağlarının ortasına, baraj gölü havzasına yeni bir termik santral geliyor. Altın madencileri ile başı beladan kurtulmayan Kaz Dağları, çevresinde yapılan ve yapımı planlanan termik santrallerle de iyice kuşatılmış durumda. Dünyanın oksijeni en bol ikinci bölgesi bu gidişle çok yakında toprak, su ve hava kirliliği ile anılacak.
kapya_biber.jpg görüntüleniyor
HER TAŞIN ALTINDA TAŞYAPI
AKP hükümetinin uzun zamandır İstanbul ve civarındaki sanayi yoğunluğunu güneye, Çanakkale tarafına kaydırma düşüncesi uzun zamandır biliniyordu. Büyük tartışmalara, eleştirilere, hukuksal girişimlere rağmen açıklanan 1/ 100 binlik Çevre Düzeni Planında bu düşüncenin yasal altyapısı hazırlandı. Turizm ve tarım cenneti olan alanlar enerji, maden ve imar rantına açılmasının planıydı bu. Planın açıklanmasının ardından bölgede uzun zamandır zemin yoklayan şirketler ardı ardına özellikle termik santral için girişimlerini hızlandırdılar. Bunlardan birisi de Yenice Çırpılar Köyü yakınlarında yapılmak istenen termik santral projesi. Türkiyenin en önemli rüzgar koridoru olarak da bilinen bölgeye yapımı planlanan 7-8 santralden birisi olacak. Termik santral AKP'nin iktidar olmasının ardından "hangi taşı kaldırsan altından çıkan" sermaye gruplarından birisi olan Taşyapı'nın şirketi Taşzemin tarafından yapılacak. Termik santral Kaz  Dağları'nın ortası denilecek bir konumda ve koruma altındaki Kaz Dağları Mille Parkı'na sınır komşusu. Santralin kurulacağı yer ayrıca Yenice-Gönen Baraj Gölü havzasında. Tüm Gönen Ovasını sulayan baraj gölü aynı zamanda Bandırmaya içme suyu da sağlıyor.
maden_atikhavu3.jpg görüntüleniyor
AGONYA OVASINA BİR DARBE DAHA
Tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgede üreticiler uzun zamandır Kalkım Karaaydın köyünde bulunan Cvk ve Oreks madenciliğin yarattığı kirlilikten şikayetçiydiler.  Bölgede bulunan iki adet çinko kurşun madeni zenginleştirme tesisinin kirlettiği Döşemedere ve Handere’nin sularının bu baraja karışmasının sıkıntısını yaşayan köylüler şimdi de termik santral kabusu ile karşı karşıyalar. Tarihi Agonya Ovasında yapılan hayvancılık ile özellikle ovaya özgü Kapya biberi ve çilek üreticiliği şimdi iyice çıkmaza girmiş durumda.  Öte yandan yıllardır yöredeki susuzluk nedeniyle göç veren köylerde özellikle gençlerin termik santrale yeni bir iş kapısı olarak baktığı dile getiriliyor. Santral önemli turizm bölgelerinden olan Edremit körfezine kuş uçuşu 20 km uzaklıkta.
2013 DE İZİN VERİLMEMİŞTİ
Aslında yıllardır devam eden termik santral ve altın madenciliği girişimleri yörenin hem tarımsal, hem biyoçeşitlilik hem de yoğun biçimde yayılmış bulunan tarihsel kültürel değerleri nedeniyle yapılamıyordu. Çanakkale İl Mahalli Çevre Kurulunun 03. 12. 2013 tarihli 3 nolu kararında yöredeki arkeolojik sit alanları, su kaynakları. koruma altındaki endemik türler vs'lerin dökümü yapıldıktan sonra "Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Faaliyetler Listesinde yer alan (Atık ara depolama, geri kazanım ve bertaraf tesisleri hariç) faaliyetlerin kurulumuna izin verilmemesine" karar verilmiş ve termik santral başvurusu reddedilmişti. Termik santrallerin önünü tıkayan bu karar 8 Nisan 2016'de alınan 7 No'lu kararla kaldırıldı. 
ERDOĞANLARIN KOMŞUSU
Her taşın altından çıkan Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı AKP'ye yakınlığı ile bilinen bir isim. Hatta Emine Erdoğan'la iş ortaklığı olduğu da uzun zaman dillendirilen iddialar arasında bulunuyor. 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarında Kısıklı'daki ofisi aranan ve gözaltına alınan Turanlı'nın ofisi Erdoğanların malikanesine de komşu. (İzmir/EVRENSEL)
maden_atikhavuz.jpg görüntüleniyor 
Kutu: ÇED TOPLANTISI BUGÜN
Termik santralin ÇED halkın katılımı toplantısı bugün Yenice Çırpılar köyünde yapılacak. Şirketin ÇED Dosyasından;
"Söz konusu proje; Termik santral, Kül Depolama Sahası ile Kömür Ocağından oluşmaktadır. Termik Santral Sahasının yaklaşık 510 m kuzeybatısında Çırpılar Köyü, 740 m Kuzeybatısında Kovancı Köyü, 3200 m doğusunda Boynanlar Köyü yer alırken...

Termik santral sahasının 500 m doğusunda gölet, 3138 m kuzeydoğusunda Korukköy göleti, 3300 m kuzeybatısında Kocaçay Akarsuyu bulunmaktadır.

Kül Depolama Sahasının kuşuçuşu yaklaşık 1600 m güneydoğusunda Suuçtu Köyü, 1400 m güneybatısında Öğmen Köyü bulunmaktadır. Kül Depolama Sahasının içinden mevsimsel akış gösteren Dikenli Kuru Deresi geçmektedir ve alan içerisinde kuyular yer almaktadır.


Tesiste yıllık linyit tüketiminin yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı öngörülmekte olup ocak alanındaki üretim miktarı da yaklaşık 2,6 milyon ton/yıl (650 ton/saat) olacaktır. Tesisin 25 yıl ekonomik ömrü boyunca toplam 65 milyon ton kömür tüketimi gerçekleşecektir."
Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...