6 Mart 2016 Pazar

Yüksek radyasyon skandalında firma, topu üniversiteye attı


Özer AKDEMİR
İzmir


Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesindeki çocukların beyin tomografi çekimlerinde yüksek dozla radyasyon verilerek çekim yapıldığı ile ilgili haberimizin yankıları devam ediyor. Hastanede görüntüleme hizmeti veren firmanın koordinatörü Vedat Arslan, kendilerinin radyoloji ana bilim dalındaki hocaların verdiği talimatlara göre çekim yaptıklarını söyledi. Arslan cihazın otomatik doz azaltım yazılımına sahip olduğunu ileri sürerken, cihazı üreten firma yetkilisinin aksi yönde açıklamaları sonrası geri adım attı. Hastane yönetimi ise haberdeki iddiaların titizlikle incelendiği açıklamasını yaptı.

‘MAKİNE DOZU OTOMATİK AZALTIR’
Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesine görüntüleme hizmeti veren Özel Adıyaman Görüntüleme Şirketi Sorumlusu Vedat Arslan, hastanedeki cihazın yeni nesil tomografi cihazı olduğunu belirterek, cihazda otomatik doz azaltım yazılımı olduğunu ileri sürdü. Arslan; “Siz istediğiniz kadar yüksek doz verin cihaz bunu vermez zaten. Son nesil tomografilerin hepsinde mevcut bu” dedi. Beyin tomografilerinde görülen yüksek doz rakamlarının ne anlama geldiği sorumuzu Arslan; “Yeni nesil tomografiler eskilere oranla neredeyse 1/3 oranında dozla çekim yapar. Otomatik sistemli cihazlarda ful doz görülmesine rağmen hastaya verilen doz o kadar değildir. Kimi görüntülerin de net olarak görülebilmesi için doz oranını yükseltirsiniz biraz. Bu radyoloji ana bilim dalına bağlı radyologların isteğine göre değişir. Düşük doz görüntü kalitesini de düşürür” diye yanıtladı.

‘TEKNİK KISMI BİLMEM’
Doz azaltma özelliğinin baş çekimleri için de geçerli olup olmadığı yönündeki sorumuza “Hepsi, baş için de diğer çekimler için de otomatik doz düşürülme yazılımı var” yanıtını veren Arslan, cihazı satan Toshiba’nın Mühendisi Vural Diler’in bu özelliğin baş kısmı çekimlerinde çalışmadığına yönelik açıklamaları üzerine geri adım attı: “İşin tam teknik konusunu bilmiyorum ben. Ben firmanın koordinatörüyüm ama o teknik kısımlarla ilgili tabii ki Toshiba’dan daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz”.
ÇEKİM PROTOKOLLERİNİ HOCALAR BELİRLER
Üniversite hastanesindeki radyoloji hocalarının kendilerine verdikleri talimat doğrultusunda çekim yaptıklarını iddia eden Arslan; “Hizmet alım firmaları radyoloji ana bilim dalına bağlı çalışır. Kendi bünyemizde radyoloji uzmanı çalışmaz bizim. Biz radyoloji ana bilim dalındaki hocaların kendi protokolleri üzerinden, işin okulunu bitirmiş teknikerlerimiz bu protokoller üzerinden çekim yapar. Tamamen radyoloji ana bilim dalına bağlı çekim yaparız yani. Radyologların cihazlar üzerinde kurduğu protokoller vardır. Hocalarla konuşur, bu protokoller üzerinden çekim yaparız. Cihaz kurulurken bütün hocalar gelir kendi okudukları raporların protokollerini kurarlar. Biz her hastayı kendi hocasına sorarız. Beyni, eklemi, farklı hocalar yorumlar. Raporları ayrı ayrıdır. Biz hocaların bize verdiği talimatlar üzerinden yürürüz” dedi.
BİR BİZ DEĞİLİZ
Adıyaman Özel Görüntüleme Şirketinin ülkenin farklı hastanelerinde de hizmet satışı yaptığını belirten Arslan; “Bir biz değiliz. Türkiye’nin her yeri hizmet alımı ile çalışıyor. Bu firmalardan birisi de biziz” dedi.
CİDDİYETLE ARAŞTIRIYORUZ
Haberle ilgili görüşlerini aldığımız Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ali Yılmaz haberdeki iddiaları titizlikle incelediklerini belirterek, “Kamu sağlığını ilgilendiren bir durum bu. Ciddiyetle ele alıyoruz. Gerekli bilgilendirmeyi o zaman yapacağız” dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ ise konunun soruşturma aşamasında olduğunu belirterek, “Dekanlık olarak soruşturma sonucunda açıklama yapmayı uygun buluyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...