9 Mayıs 2016 Pazartesi

Aydınlıların JES'lere karşı yaşam mücadelesi devam ediyor

Aydınlıların JES'lere karşı yaşam mücadelesi devam ediyor
Aydınlıların jeotermal enerji santrallerine karşı mücadelesi devam ediyor. onunun meclis gündemine taşınması için bir kampanya başlattılar.
Özer AKDEMİR
Aydınlıların jeotermal enerji santrallerine karşı mücadelesi devam ediyor. TBMM'ye Aydındaki hava kirliliği, artan kanser oranları ve jeotermal enerji santrallerinin bunlara etkilerinin araştırılması için verilen önerge AKP'li vekillerin oylarıyla reddedilen Aydınlılar TBMM'nin sorunlarına eğilmesini sağlayabilmek adına bu sefer de dilekçelerle konunun meclis gündemine taşınması için bir kampanya başlattılar. 
AYDINLI CAN DERDİNDE AKP'NİN GÜNDEMİ BAŞKA
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ve 26 milletvekilinin imzası ile TBMM'ye sunulan önergede Aydın ve çevresindeki yaşanan hava kirliliğinin nedenlerinin tespiti, jeotermal enerji santrallerinin toprak, su ve hava kirliliği üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra Türkiye ortalamasının üstünde olan kanser olaylarının araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması isteniyordu. Önerge meclisteki diğer partilerden destek bulmasına rağmen AKP'li vekilleri oylarıyla reddedildi. AKP'li vekiller önergeyi "Meclis'in çalıştırılmamasına dönük bir girişim" olarak değerlendirdiler. AKP Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, ildeki 9 jeotermal santralden ayda toplam 3 milyar kilowatt saatin üzerinde enerji üretildiğini ileri sürerek, yüzyıllardır inciriyle yaşayan Aydınlıların artık jeotermale de alışması gerektiğini söyledi. Öz'e göre Aydın'ın gerçek gündemi kanser, hava kirliliği, incirdeki sorunlar değil CHP'li Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiaları idi. 
 'PES ETMEYECEĞİZ'
Araştırma önergesinin reddedilmesinin ardından Aydınlıların sorunlarına meclis çatısı altında çözüm arama çalışmaları sürüyor. Kentteki sağlık sorunlarını en iyi bilen kurumların başında gelen Aydın Tabip Odası'nın geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerinde TTB tüzüğü gereği iki kez üst üste başkanlık yaptığı için yeniden aday olmayarak koltuğunu devreden başkanı Metin Aydın, " TBMM dilekçe komisyonuna yönelik bir kampanyanın başlatıcısı oldu. Metin Aydın aynı zamanda EGEÇEP yürütme kurulu üyesi ve Aydın Çevre Platformu'nun da yönetiminde yer alan bir isim. Aydın, TBMM'deki araştırma önergesinin reddine rağmen Aydın'da yaşanan çevre sorunlarını bunların insan, tarım ve doğal yaşama verdiği zararları gündeme getirip çözüm bulma çalışmalarının devam edeceğini söyledi. AKP'li vekillerin araştırma önergesini "meclisi çalıştırmamaya yönelik bir etkinlik" olarak değerlendirmelerine ve red oyu vermelerini eleştiren Aydın, "Sanki Meclisin bizim yaşamımızı, sağlığımızı, tarımımızı, doğamızı korumaktan başka görevi varmış gibi" sözleriyle tepki gösterdi. Yine de pes etmeyeceklerini söyleyen Aydın, TBMM çatısı altında sorunlarına çözüm arayışlarının devam etmekte kararlı olduklarını kaydetti. 


İZMİR SERMAYESİ DE JES'LERİ TARTIŞACAK
Öte yandan Aydın'daki jeotermal enerji santrallerinin tarımsal üretime ve sağlığa etkileri İzmir sermayesini de hareketlendirdi. İzmir Ticaret Borsası konuyu taraflarıyla tüm gün tartışmak için 30 Mayıs'ta "jeotermal ve tarıma" etkileri konulu bir oturum düzenliyor. İlgili bakanlıklardan yetkililerin de katılacağı toplantıya DR. Metin Aydın'da çağrılarak jeotermallerin sağlığa etkileri ve Aydında artan kanser olayları arasındaki bağlantı ile ilgili bir sunum yapacak. Aydındaki çevre kirliliği, kanunsuz işletilen JES'ler ve Aydında artan kanser olaylarının araştırılmasına yönelik TBMM'ye verilen e-dilekçe  kampanyasına "edilekçe.tbmm.gov.tr" adresinden katılınabiliyor. 

SAYILARLA AYDIN VE JEOTERMAL ENERJİ SANTRALLERİ
% 85 Aydın topraklarının jeotermal santrallerin kullanımına açılan kısmı.
% 70 Türkiyedeki tüm JES'lerin Aydın ilindeki oranı
% 70 Aydındaki tüm JES'lerin Germencik'teki oranı.
% 80 Aydında yaşayan halkın tarımla geçimini sağlayan nüfus oranı
8 Türkiye'nin havası en kirli illeri sıralamasında Aydın (2014 verileri ile)
215 Bir yılda Aydın'da hava kirliliğinin limit değerleri aştığı gün sayısı (2015)
% 63 Türkiye'de üretilen incirin Aydındaki üretim oranı
% 18 Türkiye'de 2010-2013 yılları arasında kanser hastalığındaki artış oranı
% 42 Aydın'da 2010-2013 yılları arasında kanser hastalığındaki artış oranı
% 34 Aydında kamu hastanelerine yatan kanser hastası sayısının Türkiye ortalamasına oranı.
% 75 2013-2015 döneminde Aydın Atatürk Hastanesi Onkoloji merkezine başvuran kanserli hasta sayısındaki artış
% 28 Aydında nüfusa bağlı kanserden ölümlerin Türkiye ortalamasından fazlalık oranı (2014)
% 30 Aydında nüfusa bağlı kanserden ölümlerin Türkiye ortalamasından fazlalık oranı (2015)

 05 Mayıs 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...