17 Şubat 2017 Cuma

HES tehdidindeki Alakır'da yeni bitki türü: Alakır Gelinciği

HES tehdidindeki Alakır'da yeni bitki türü: Alakır Gelinciği

  
 17 Şubat 2017 12:32
     
HES tehdidi altındaki Alakır'da 'Alakır Gelinciği' adı verilen yeni bir bitki türü keşfedildi.
Özer AKDEMİR
İzmir
HES faaliyetlerinin yoğun bir biçimde sürdüğü Antalya Alakır Vadisi'nde yeni bir bitki türü keşfedildi. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından keşfedilen bitki türüne Glaucium alakirensis (Alakır Gelinciği) adı verildi. Dünyada sadece Alakır Vadisinde yayılış gösteren Alakır Gelinciği, "Kritik Olarak Tehlike Altındaki Tür" kategorisi içerisine dahil edildi. 
NESLİ TEHLİKE ALTINDA
Alakır Gelinciği, Akdeniz Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yapılan 'Dibek Tabiatı Koruma Alanı Florası' adlı arazi çalışma sırasında keşfedildi. Glaucium alakirensis (Alakır Gelinciği) adı verilen tür 773 endemik türle bitki çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin ili olarak kabul edilen Antalya'nın yeni bir endemik türe daha sahip olması anlamına geliyor. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan Alakır Vadisi ne yazık ki uzun zamandır HES çalışmaları ile kamuoyunun gündeminde. 
ALAKIR'DA GEÇEN YIL DA YENİ BİR BALIK TÜRÜ KEŞFEDİLMİŞTİ
Alakır Vadisi'nin HES'lere karşı korunması için mücadele edenler yaşam savunucuları www. alakirinsesi.org internet sitesinden yaptıkları açıklamada Alakır Vadisi'nin koruma altına alınması kararının 2 yıl önce Danıştay Mahkemesi tarafından da onaylanmasına rağmen halen uygulanmadığının altını çizdiler. Açıklamada hassas ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan bölgede şirketlerin HES faaliyetlerini sürdürdüğü aktarılırken, "Vadide geçen sene de yeni bir balık türü keşfedilmiş, bu yeni türe "Alakır Alası" adı verilmişti. Yargı kararları ve bilimsel keşifler ışığında vadideki canlılar geri dönüşü mümkün olmayan zararlar görmeden Alakır Vadisi acil koruma altına alınmalıdır" denildi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...