27 Şubat 2017 Pazartesi

EGEÇEP’in 11. Kurultayı: Doğa ve kent talanına #HAYIR


EGEÇEP’in 11. Kurultayı: Doğa ve kent talanına #HAYIR
  
 27 Şubat 2017 12:40
     
Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun 11. Kurultayı’nda ağırlıklı olarak anayasa değişikliği ve referandum gündeme geldi.
Özer AKDEMİR
Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun 11. Kurultayı anayasa değişikliği ve referandum ağırlıklı konuların tartışıldığı bir gündemle yapıldı. Milletvekilleri, kurum temsilcilerinin yanı sıra yerellerde ekoloji mücadelesi veren bileşenlerin katılımıyla gerçekleştirilen kurultayda EGEÇEP, yaşamı savunabilmek için Anayasa değişikliğinde "Hayır" oyu verilmesi çağrısı yaptı.
'HAYIR' DİYORUZ
Tepekule İnşaat Mühendisleri Odası Salonunda yapılan kurultayda “Doğa ve kent talanına #Hayır” başlıklı basın bildirisini okuyan EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Turgut İnel, “Ülkenin politik gündeminden bağımsız bir ekoloji mücadelesinin olamayacağını biliyoruz. 16  Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği paketindeki maddelerin, ülkemiz demokrasisinde, ekonomisinde, doğa ve kent hakkına yönelik uygulamalarda var olan engelleri katlayacağını görüyoruz, biliyoruz. Bu nedenle sözümüzü esirgemeden anayasa değişikliğine, tek adam diktatörlüğüne, parti devleti anlayışına #HAYIR diyoruz” dedi.
Hayatın Sesi’nde yayınlanan Çepeçevre Yaşam programından hazırlanan seçkinin gösteriminin ardından Yeni Kültürpark Projesi ve Basmane'ye yapılması planlanan gökdelenlerle ilgili Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ve Kültürpark Platformu üyesi Gökhan Erdem sunum yaptı.
CHP VE KOCAOĞLU'NA ELEŞTİRİLER
Kurultaya Aydın Pınardere köyünden gelen Ahmet ve Fadime Camuz, 450 kovan arılarının jeotermalden çıkan gazlardan ölümlerini anlattı. Camuz çifti hiçbir yetkilinin sorunlarına çözüm üretmediğini dile getirdi. Kurultaya katılan CHP İzmir milletvekili Musa Çam hükümetin çevre politikalarını eleştirirken, İzmir'in çevre sorunlarına da değindi. İzmir Fuarı ve Basmaneye gökdelen yapılmasına karşı olduğunu söyleyen Çam, Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından desteklenen bu projelere kendisinin ve çok sayıda CHP milletvekilinin karşı olduğunu ileri sürdü.
Çam, “Basmaneye gökdelenler yapacak olan Sancak Grubu, Erdoğan aşığı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın finansörü. Böyle bir adama İzmir'de bu kadar olanakların sunulması, selam vermeyeceğiniz insanlara böylesi bir imkanın verilmesi içimi acıtıyor” dedi. Çam, Kocaoğlu ve CHP'ye yönelik eleştirilere yanıt verirken CHP'nin bazen bir sol partiye yakışmayan tutumları olduğunu söyledi.
DÜELLO DAVETLERİ 17 NİSAN'A ERTELEYELİM
Kurultayda konuşan HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü de referandum sürecine değindi. “17 Nisan gününü bir siyasi ortaklığa taşımayabiliriz. Bunun derdinde değiliz ama bir siyasi programa birlikte karşı olmamız bizim için çok önemli” diyen Kürkçü, şöyle konuştu; “Evet'çilerin 'Hayır'ı geçmek için siyasetten daha çok şeye ihtiyaçları var. Bütün düello davetlerini 16 Nisan sonuna erteleyelim. Hiçbir düello kabul etmediğimiz belirtelim.”
EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı da anayasa değişikliğinin çevre ve yaşam savunusu mücadelesi bakımından ne anlama geldiğini anlatırken, “Kim olursa olsun bu yetkilerle ülkeye zarar vermemesi mümkün değil” dedi.
Kurultaya Aydın'dan gelen AYÇEP'liler jeotermal santrallerle ilgili mücadele süreçlerini anlatırken, Ayvalıklılar ise SİT alanlarının ortadan kaldırılmasına dönük yasal süreci aktardı. Bergama Çevre Platformu altın madenciliği ve RES'lerle ilgili yörelerinde gelişen durumlarla ilgili bilgi verdi. Karaburunluların RES ve balık çiftliklerini, Foçalıların termik santral mücadelesini aktardıkları kurultayda EGEÇEP'e bileşen olmak isteyen çevre örgütleri de vardı. Söke Çevre Platformu, Turgutlu Yaşam Der, Turgutlu Halk İmdat ve Yeni Foça Forum'un bileşen olma istemleri alkışlarla karşılandı.
Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan
EKOLOJİ MÜCADELESİ GEÇİM KAPISI YAPILAMAZ!
Kurultayın en ilginç anlarından birisi ise ekoloji mücadelesini kendilerine geçim kapısı olarak gören foncuların EGEÇEP'e bileşen olma talebi sonrası yaşandı. Kurultay divanının EGEÇEP'in “EGEÇEP hiçbir yerli-yabancı fondan bütçe ya da bağış almaz” ilkesini hatırlatmasına sinirlenen kişi başvurusunu çekerek kurultaydan ayrıldı. Kurultaya katılanlar ekoloji mücadelesinin geçim kapısı olamayacağını, bu tür unsurların EGEÇEP'e sızamayacağını dile getirdi.

Kurultay referandum sürecinde #Hayır çalışması, yerellerde çeşitli çalıştaylar düzenlenmesi, 2-3 aylık periyotlarla basılacak bir EGEÇEP bülteni çıkarılması, Aliağa'daki termik santrale karşı kazanılan dava kararının uygulatılmasına dönük çalışma yapılması gibi karar ve önerilerin ardından yeni yürütme kurulunun belirlenmesi ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)https://www.evrensel.net/haber/309979/egecepin-11-kurultayi-doga-ve-kent-talanina-hayir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...