2 Şubat 2017 Perşembe

450 kovan arı JES'lerin saldığı gazdan zehirlenerek öldü

450 kovan arı JES'lerin saldığı gazdan zehirlenerek öldü

  
 02 Şubat 2017 04:08
     
Aydın Pınardere'de arıcılık yapan Ahmet Camuz’un 450 kovan arısı jeotermal enerji santrallerinin saldığı gazlardan zehirlenerek öldü.
Özer AKDEMİR
İzmir
Jeotermal enerji santralleri (JES) Aydın ve yöresinde halkın yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını elerinden almaya devam ediyor. Bir zamanlar “Dağından yağ, ovasından bal akan kent” olarak bilinen Aydın artık bu JES’ler nedeniyle “çürük yumurta kokan kent” olarak anılmaya başladı. JES’lerin yöre halkının geçim kaynakları üzerindeki yıkıcı etkilerine son örnek ise Pınardere köyünde arıcılık yapan Ahmet Camuz’un başına gelenler oldu. 
‘450 KOVAN ARIM KOKUDAN ÖLDÜ’
Yıllardır gezgin arıcılık yapan Pınardere Köylüsü Ahmet Camuz’un geçtiğimiz yıl mart ayında yaklaşık 500 kovan arısından 450 kovanı jeotermallerin saldığı gazlardan zehirlenerek öldü. Camuz, arıların ölümünü ve sonrasında yaşananları şöyle anlattı; “Geçen yıl mart ayıydı. Evimin bir kaç yüz metre ötesindeki arıların bulunduğu tarlaya gittiğimde müthiş bir koku duydum önce. Yakınlara sıcak sularını boşaltan JES’in sularından çıkan kokuydu bu. Nefes alamaz hale geldim, neredeyse kusacaktım. Arıların kovanına baktığımda birkaç kovan dışında hepsinin öldüğünü gördüm. 450 kovan arım telef oldu o gün” 

‘JEOTERMALDEN ÖLDÜĞÜ İÇİN BİR ŞEY YAPMADIK’ 
Arı ölümlerinin ardından Aydın Efeler İlçe Tarım Müdürlüğünü telefonla arayıp durumu bildirdiğini belirten Camuz, “Arı ölülerini getir bakalım dedi orada görevli bir memur. Müdüre çıktım arı ölümleriyle beraber. Müdür ‘Bunları götür ben veteriner göndereyim baksınlar’ dedi. O gün ben Tarım İl Müdürlüğüne dilekçemi verdim, 10 Mart 2016’da. O günden bu yana bir yanıt alamadım” diye konuştu. Dilekçesinin peşini bırakmayıp, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına da benzer içerikli dilekçeler gönderen Camuz’un sorunu için Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de devreye girer. Vergili ile birlikte gittikleri Aydın İl Tarım Müdürlüğünde duydukları ise arıların ölümü ve neden üzerine düşülmediğini ortaya çıkarır; “Tarım İl Müdürlüğüne AYÇEP Başkanı Mehmet Vergiliyle gittiğimizde, müdür bey Efeler Tarım İlçeyi aradı, Mehmet bey diye birisini çağırdı. 10 dakika içinde geldi. ‘Sen bu arı ölümleriyle neden ilgilenmedin Mehmet Bey’ diye sorduğunda, “Jeotermalden öldüğü için ilgilenmedik müdür bey” dedi. Ben Mehmet Bey’e, ‘sizi şikayet edeceğim’ dediğimde de güldü geçti”
KORKULARINDAN SEBEP JEOTERMAL DİYEMEDİLER 
Görüşmeyi doğrulayan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, bu sözlere orada tepki gösterdiklerini söyledi. Vergili, “Konuşmanın ardından Tarım İl Müdürü bizi kutladı, siz görevinizi yapıyorsunuz diye. Ben de ‘Biz yapıyoruz ama siz yapmıyorsunuz. Vatandaşın sorununa politik korku ve kaygılarınız nedeniyle sahip çıkmıyorsunuz’ dedim”. İlçe Tarım Müdürünün arı ölümlerini JES şirketinin ekonomik ve politik gücü nedeniyle görmezden geldiğini aktaran Vergili, “Ahmet Camuz bunun üzerine İlçe Tarım Müdürünü şikayet etti savcılığa. Biz de AYÇEP olarak gittik ifade verdik. Hem savcılığa, hem jandarma ve mülkiye müfettişlerine. Dava açıldığında da davaya müdahil olacağız” dedi. 
ARI ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz günlerde Ahmet Camuz’un kalan birkaç kovan arısının da önemli bir bölümü peteklerin üzerinde telef oldu. Peteklerde bal olmasına rağmen arıların ölümünü JES’lerin saldığı gazlara bağlayan Camuz, zararının büyük olduğunu söyledi. 
ŞİRKET SUS PAYI İÇİN ŞEKER VERİYOR
Kendisinin gibi köyde arısı ölen birçok kişinin olduğunu söyleyen Camuz, JES şirketinin bu ölümleri gizleyebilmek için arı üreticilerine 50-80 arasında değişen adet çuvalla şeker verdiğini ileri sürdü.


Son Düzenlenme Tarihi: 02 Şubat 2017 04:40

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...