14 Şubat 2017 Salı

Avrupa'nın havası en kirli 10 kentinden 8'i Türkiye'de


Avrupa'nın havası en kirli 10 kentinden 8'i Türkiye'de
  
 14 Şubat 2017 14:20
     
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de!
Özer AKDEMİR
İzmir
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de! En önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olarak kabul edilen hava kirliliği DSÖ tarafından kansere yol açan başlıca çevresel sorunlar arasında gösteriliyor.
MİLYARLARCA İNSAN KİRLİ HAVA SOLUYOR
Önceki gün İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün şehirlerdeki hava kalitesini ile ilgili verilerin analizi Türkiye'deki kentlerin havasının ne kadar da kirli olduğunu ortaya koydu. DSÖ'nün veri tabanını kullanarak, kentlerde hava kalitesi üzerine yapılan analizde Avrupa’dan ABD’ye, Afrika’dan, Asya’ya hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlere dair bilgiler yer aldı. Analiz, dünya genelinde her gün milyarlarca insanın kirli hava soluduğunu gösteriyor. 
AVRUPA'NIN 2. EN KİRLİ HAVASI BATMAN'DA!
Analize göre Avrupa'da havası en kirli 10 şehrin 8'i Türkiye’de! Avrupa’daki en kirli 2. şehir Batman, 3 şehir ise Hakkari.  Bu şehirleri, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta izliyor. İlk ona giren diğer kentler ise Makedonya’daki Tetevo şehri ile Bosna Hersek’teki Tuzla şehri. Avrupa’nın havası en kirli on şehri arasında yer almasa da, İstanbul’da da hava kalitesi tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Hava kirliliğinin en önemli etkenlerinden birisi olan kömüre dayalı ısınma ve enerji politikaları ülkenin birçok yerindeki kentlerde halkın zehir solumasının en başta gelen nedenleri arasında. 
DSÖ verilerine göre, İstanbul’da PM 2.5 yıllık ortalaması 33 μg/m3 seviyesinde seyrederek, İstanbulluların yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye devam ediyor.
KALICI HASARLAR BIRAKIYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün PM 2,5 verilerine (çapı 2,5 mikron ve altında olan partikül madde) dayanarak yapılan çalışmaya göre dünyanın en kirli şehirleri Hindistan ve Çin’de yer alıyor.
Hava kirliliği çağımızın en önemli çevresel sorunları arasında gösteriliyor. Uzmanlar, hava kirliliğinin solunum, dolaşım ve sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarlar konusunda uyarıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre PM 2.5’in yıllık ortalamasının 10 μg/m3 daha yüksek olması  solunum, dolaşım ve sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarlar bırakıyor. 
KARA RAPOR
Türkiye’de çevre ve sağlık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Temiz Hava Hakkı Platformu'nun  Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan veriler ışığında Mart 2016'da yayınladığı "Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor" adlı çalışmada 81 il içinde sadece Çankırı’nın hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun olduğu ortaya konmuştu.
ÖDENMEYEN SAĞLIK FATURASI
Çevre ve Sağlık Birliği (HEAL) ise  2015 yılında, kömürlü termik santrallerin sosyal ve ekonomik maliyetleri üzerine yayınladığı analizde Ödenmeyen Sağlık Faturası gerçeği gözler önüne serilmişti. Rapora göre; kömürlü termik santrallerden kaynaklı hava kirliği her yıl 2.876 kişinin erken ölümüne ve 7 milyon 976bin hasta geçirilen güne sebep oluyor. Ortaya çıkan hava kirliliğinin sadece sağlık alanında yıllık maliyetinin ise  yıllık 3.6 milyar Euro düzeyinde. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...