11 Ocak 2021 Pazartesi

Yeni kıyı planı Mandalya Körfezi’ni tehdit ediyor

 11 Ocak 2021 04:37

Mandalya Körfezi’nde balık çiftliklerinden ters akıntı ve rüzgarların etkisiyle gelen atıklar sahil, plaj ve turistik koyları kirletmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Osman Uğur Özveren


ÖZER AKDEMİR
İzmir

Muğla’nın Bodrum ve Milas ile Aydın’ın Didim ilçesi sınırlarındaki Mandalya Körfezi’nde balık çiftlikleri denizi ve kıyıları kirletmeye devam ediyor. Yurttaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “bütünleşik kıyı alanları planı” ile gelecekte çiftliklerin kıyılara yaklaşmasından endişe ediyor.

Mandalya Körfezi, Ege Bölgesi’nin güney kesiminde, Didim ve Bodrum Yarımadaları arasında yer alıyor. Körfezde kurulan balık çiftlikleri, yöre halkının tepkilerinin ardından yaklaşık 15 yıl önce sahillerden 1-1.5 mil uzağa taşındı. Buna karşın, Bodrum’un Gündoğan, Göltürkbükü, Güvercinlik, Milas’ın Boğaziçi, Kıyıkışlacık Mahalleleri açıklarına taşınan çiftliklerden ters akıntı ve rüzgarların etkisiyle gelen atıklar sahil, plaj ve turistik koyları kirletmeye devam ediyor.

DENİZİN DİBİ ÇÖL GİBİ!

Bölgede yaşayan yurttaşlardan Uğur Özveren balık çiftliklerinin tarihinin 1990’lı yıllara dayandığını ifade ederek “Önceleri sahile hemen hemen sıfır şekilde kuruldu. Sahiller pislikten ve kokudan durulamaz hale gelince açığa çekildiler. Havuz altlarında balık dışkısı veya artıkları ile büyük bataklıklar oluşturmaya başladı. Zıpkınla balık avlayanlar deniz altında görüş mesafesinin hiç kalmadığını söylüyor. Tıpkı çöl koşulları gibi” dedi.

SAHİLE VURAN FİŞEKLERİN SIRRI

Özellikle havuzların yer değişimi sırasında bu pisliklerin akıntı yönünde kıyılara ulaştığını belirten Özveren, çiftliklerden atılan yem torbaları, kopan halatlar ve çöplerin kıyıları kirlettiğini ifade etti. Kıyıları dolduran çöpler arasında yüzlerce boş fişek bulduklarını söyleyen Özveren, “Edindiğimiz bilgilere göre fişekler havuzlara dadanan deniz kaplumbağalara ve kuşlara atılıyor ve bunların tamamı kıyıya vuruyor. Bununla birlikte balık çiftlikleri tarafından vurulan onlarca ölü kuş ile yaralı ve/veya ölü deniz kaplumbağaları kıyılarımıza vuruyor. Bu yönüyle denizin üstündeki ekolojik denge de tahrip ediliyor” dedi.

‘YENİ ÇİFTLİKLER Mİ GELECEK?’

Mandalya Çevre Platformu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla körfezde yeni balık çiftliklerinin kurulacağı söylentilerine dikkat çekti. Platform üyeleri balık çiftliklerinin ulusal ve uluslararası kriterlere uygun olarak körfez dışına taşınmasını isteyen dilekçeleri Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderdi. Platform “Mevcut çiftliklerin uzaklaştırılmasını beklerken, kıyılarımıza daha da yanaşmalarına izin veren yeni yapılan planlarla, körfezin bütününü yok etmeye yönelik girişimlere sessiz kalmayacağımızın bilinmesini isteriz” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/423232/yeni-kiyi-plani-mandalya-korfezini-tehdit-ediyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...