11 Ocak 2021 15:22
Malatya Hekimhan'da işletilmek istenen altın gümüş madenine yöre halkı karşı çıkıyor: Topraklarımıza kesinlikle siyanür bulaştırmayacağız.
Fotoğraf: Hekimhan Belediyesi
Özer AKDEMİR
Malatya'nın Hekimhan İlçesi yakınlarında işletilmek istenen altın gümüş madenine yöre halkı karşı çıkıyor. Hekimhan Muhtarlar Derneği bir açıklama ile ilçe kaymakamlığına altın gümüş madeninin ÇED sürecinin durdurulması ve maden ruhsatının iptal edilmesini talep eden bir dilekçe ile başvururken, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ da "Topraklarımıza kesinlikle siyanür bulaştırmayacağız" dedi.
6 KÖYÜN MERASINA ALTIN MADENİ!
Yıllardır demir madenciliği faaliyetinin sürdürüldüğü Malatya Hekimhanda 6 köyün merasının bulunduğu bir alanda altın-gümüş madeni işletilmesi ile ilgili sürecin başlatılması yöre halkını harekete geçirdi. Hekimhan Muhtarlar Derneği ilçe Kaymakamlığına altın-gümüş madenini istemediklerini belirten ve madenin ÇED sürecinin sonlandırılarak ruhsatının iptalini talep eden bir dilekçe ile başvurdular. Hekimhan'da birçok firmanın madencilik faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekilen Muhtarlar Derneği açıklamasında, son dönemde bazı firmaların alan ve kapasite artırımına gittiklerini, bazı firmaların ise altın, gümüş, demir madeni aramak için ruhsat aldıklarının belirtildi. Bir firmanın altın gümüş ve demir ocağı açmak için ÇED başvurusunda bulunulduğuna vurgu yapılan açıklamada yaşam ve tarım alanlarının daralmasından endişe duyulduğunun kaydedildi.
"ÇED DURDURULSUN, RUHSAT İPTAL EDİLSİN!"
Hekimhan Muhtarlar Derneğinin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"Halkımızla sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak ve sağlıklı ölmek istiyoruz. Doğamızla, kültürümüzle huzur içinde yaşadığımız bu topraklarımızı gelecek nesillerimize atalarımızdan aldığımız gibi bırakmak istiyoruz. Altın, gümüş çıkarma ve işletmek için yapılan ÇED başvurularının durdurulması ve ruhsatlarının iptal edilmesi, yeni maden işletmelerinin açılmasına izin verilmemesini istiyoruz".
"15 KURUM İMZALADI BİR TEK BİZ İMZA VERMİYORUZ, VERMEYECEĞİZ!"
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Hekimhan belediye başkanı Turan Karadağ Türkiye'nin demir madeninin % 70'inin halihazırda Hekimhan'da çıktığını aktararak, "Demir madeninin çıkarılması konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Biz sadece Hekimhan'ın altı köyünün merasın bulunduğu bir alanda altın arama isteyen şirketin faaliyetine karşı çıkıyoruz" dedi. Firmanın raporlarında altını siyanürle ayrıştırılmasından bahsedildiğini belirten Karadağ, Hekimhan halkı ve köy muhtarlarının tamamı buna karşı olduklarını ifade etti.
Karadağ şunları söyledi; "Bu madencilik faaliyetine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Belediye başkanı olarak da bu madencilikle ilgili önüme gelen evraklara imza atmayacağım. Malatya'daki 15 kurumun 14'ü imza atmış madenin ÇED raporuna ama biz imza atmayacağımızı söylediğimiz için raporun şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmadığını öğrendik. Biz Hekimhan'da yaşayan insanlar, canlılar, cevizler, tarım ve su kaynaklarımızın korunması için kesinlikle imza atmayacağız".
SİYANÜRLÜ ALTINA İZİN VERMEMEKTE KESİN KARARLIYIZ
Firmanın yetkili müdürlerinin kendilerini altın arama çıkarma faaliyetinin bir zararı yok, zaten ÇED alınca altın da çıkarmayacağız diye ikna etmeye çalıştıklarını aktaran Karadağ, "Bizde o zaman altın ibaresini çıkarın ruhsattan ben de imza atayım dedim ama onlar da onu kabul etmedi. Siyanürü bizim toprağımızla buluşturmayacağız! Bunda kesin kararlıyız." diye konuştu.
MADEN EN YAKIN KONUTA 500 METRE!
Dinçarslanlar Ltd. Şti aldı bir firma tarafından yapılmak istenen altın-gümüş-demir madenciliği ruhsat alanı Hekimhan ilçe merkezinin 10,95 km Kuzeydoğusunda yer alıyor. 24 ha'lık ÇED alanı (25 hektarın altındaki projeler için ÇED raporu istenmiyor!) Deveci Mahalle merkezinin 2,68 km Kuzeyinde ve Güvenç Mahalle merkezinin 1,8 km doğusunda yer alırken, en yakın konut proje alanından sadece 0,5 m uzaklıkta bulunmakta. Patlatmalı açık ocak işletmeciliği yöntemi uygulanarak yıllık 100.000 ton malzeme üretimi planlanırken, üretimin sadece %10'luk kısmını Altın-Gümüş ve Demir cevheri, geri kalan kısım ise pasa olacak.
ÇIKARILAN CEVHER NEREDE ZENGİNLEŞTİRİLECEK BELLİ DEĞİL!
Madenin proje tanıtım dosyasında alanda "Altın-Gümüş ve Demir cevheri direkt olarak ocak alanından kamyonlara yüklenerek ÇED Kararı bulunan ilgili cevher zenginleştirme tesislerine sevk edilecektir. Pasa malzemesi ise yine kamyonlara yüklenerek belirlenen pasa döküm sahasında depolanacaktır" ifadelerine yer verilirken cevherin nerede zenginleştirileceğine dair bir bilgi yer almıyor. Firmanın aynı bölgede 1993 yılı öncesinden bu yana demir madenciliği yaptığı göz önünde bulundurulursa altın-gümüş zenginleştirme işleminin de bu tesisler gerçekleştirilebileceği öngörülebilir. Üretim de 10 kişinin çalıştırılması planlanırken bu işçilerin ihtiyaçlarının "proje alanı mücavirinde yer alan ve Hekimhan Madencilik tarafından işletilen demir ocağı işletmesi kapsamında yer alan şantiye alanından karşılanacağı" belirtilmiş. Bu işletme 1993 öncesinden bu yana faaliyetlerine sürdürdüğü için, ÇED Yönetmeliğinden muaf durumunda. 10 yıl işletme süresi öngörülerken, bu süre yeni rezervler bulunması durumunda uzayacak. Ruhsat alanı tarım, mera ve orman alanları olarak geçiyor.
https://www.evrensel.net/haber/423313/hekimhanlilar-topraklarimiza-siyanur-bulastirmayacagiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder