28 Ocak 2021 Perşembe

Üçüncü bilirkişi raporu da Saros'taki liman projesinin uygun olmadığını ortaya koydu

  29 Ocak 2021 15:11


Saros Körfezi'nde BOTAŞ tarafından yapılmak istenen doğal gaz taşıma ve yükleme limanına karşı açılan davada üçüncü bilirkişi raporu da projenin yaratacağı tahribatı ortaya koydu.

Fotoğraf: DHA


Özer AKDEMİR

Edirne Keşan’da Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasına BOTAŞ tarafından yapılmak istenen doğal gaz taşıma ve yükleme limanı gemi iskelesine karşı açılan davada, yapılan 3. bilirkişi raporu da belli oldu. Bilirkişiler 40 sayfalık raporlarında Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesinin Saros Körfezi Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesinde kurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığının imar planlarının planlama ilkelerine ve şehircilik esaslarına uygun olmadığını dile getirdiler. Bu rapor, projenin uygun olmadığını ortaya koyan 3. bilirkişi raporu oldu.

"HAKLILIĞIMIZ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI"

İmar planlarına karşı dava açan Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Platformu, konuya dair bir açıklama yaparak bilirkişi raporunun bu projenin yöre açısından uygun olmadığını bilimsel olarak bir kez daha kanıtladığı dile getirildi. Kültür ve turizmi korumak ve geliştirmekle görevli olan bakanlığın dava edildiği belirtilen açıklamada, "Bilirkişi raporuyla BOTAŞ'ın sadece dış ticaret için ısrar ettiği projenin körfezimize ve bölgemize zararları, bilime, planlama hukukuna ve ilkelerine aykırılıkları bilimsel olarak açıklanırken Saros Gönüllülerinin ve Keşan Kent Konseyinin bu planlara yaptıkları itirazların haklılığı ve bu projenin ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır" denildi.

"BOTAŞ PROJEDEN DERHAL VAZGEÇMELİ"

Bu bilirkişi raporu sonrası bir kamu kurumu olan BOTAŞ'ın ve bu planları onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığının planları iptal etmesi gerektiğini dile getiren kurumlar, "Arazilerimizdeki ve denizimizdeki tüm inşaat ve hafriyat çalışmalarını hukukun ve bilimin üstünlüğü ilkesi çerçevesinde derhal durdurmalı ve arazilerimizi eski haline getirmeli, tüm arazi sahiplerinin zararlarını derhal gidermelidirler" dedi.

Projenin bilime ve hukuka aykırı olduğunun üç ayrı bilirkişi kararı ve bir mahkeme iptal kararı ile kanıtlandığına dikkat çeken kurumlar, "Saros FSRU İskelesi ve Yardımcı Tesisleri Projesinden iktidar hemen vazgeçmek zorundadır. BOTAŞ Saros'tan çıkıncaya kadar toplumsal ve hukuki mücadelemiz devam edecektir. Edirne İdare Mahkemesinin itirazlarımız ve bilirkişi raporu neticesinde bilime ve hukuka aykırılık nedeniyle Saros körfezinde ve arazilerimizde daha fazla telafisi imkansız zarar doğmaması için acilen imar planlarının yürütmelerinin durdurulmasına karar vereceğine inanıyoruz" denildi.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNİN ARDINDAN HAFRİYAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davadaki iki ayrı bilirkişi raporunda da liman ve boru hattı projesinin inşaat, ziraat, jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji ve orman bilimlerine birçok yönden aykırı olduğu ortaya konulmuş olmasına rağmen henüz mahkeme sürecinin bitmesi bile beklenmeden alanda çalışmalar başlamıştı. 11 Kasım 2020 tarihinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinin ardından şirket hafriyat ve inşaat çalışmalarına başlarken üzerinde çalışma yapılan arazi sahibine bile haber verilmediği ortaya çıkmıştı.

AV. KAÇAR: BİLİM BİR KEZ DAHA 'DUR' DEDİ

Bilirkişi raporunu hukuki olarak değerlendiren davanın avukatı Bülent Kaçar, Trakya'nın incisi Saros Körfezi'nin hukuksuz imar planlarıyla BOTAŞ şirketinin dış ticaret projesine kurban edilmesine bilimin bir kez daha dur dediğini dile getirdi.

Kaçar, "Şirketin ÇED raporlarının ve Bakanlık ÇED olumlu kararlarının hukuksuzluğu ve bilime aykırılığı iki ayrı bilirkişi raporu ve bir mahkeme kararı ile ispatlanmışken şimdi de Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesinin imar planlarının hukuksuz ve bilime aykırı olduğu Edirne İdare Mahkemesine sunulan 3. bilirkişi raporu ile kanıtlanmıştır. BOTAŞ üç ayrı bilirkişi raporundaki bilimsel uyarılara ve bir gerekçeli mahkeme kararındaki hukuksal uyarılara uymak yerine müvekkillerin tarım arazilerinde ve ormanlarımızda ekolojik tahribata devam etmektedir. Talana ve ekolojik kırıma karşı Saros Gönüllüleri olarak sadece özgücümüze, bilime ve hukuka güvendik. Doğaya ve turizme düşman bu projeyi bilimsel ve hukuksal haklılığımız ile mutlaka iptal ettireceğiz" dedi.

https://www.evrensel.net/haber/424750/ucuncu-bilirkisi-raporu-da-sarostaki-liman-projesinin-uygun-olmadigini-ortaya-koydu?a=97d


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...