27 Ocak 2021 Çarşamba

Söke'deki kuvars madeninin kapasite artışına izin yok

 Aydın 2. İdare Mahkemesi, Söke’de yapılması planlanan feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağı kapasite artışı projesine verilen “ÇED Olumlu” kararını iptal etti.

 GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Özer Akdemir I Evrensel



Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın Söke, Yeşilköy Mahallesinde yapılması planlanan feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağı kapasite artışı projesine verilen “ÇED Olumlu” kararı iptal edildi. Aydın 2. İdare Mahkemesi, kararını, kapasite artışı projesi içinde ve 3 km çevresinde zeytin ağaçlarının bulunduğunu ortaya koyan bilirkişi raporuna dayandırdı.

ORMAN VE TARIM ALANINDA MADEN İŞLETMESİ

Söke'nin Yeşilköy Mahallesi'nde faaliyet gösteren feldispat, kuvars ve kuvarsit madeninin 335,15 hektarlık kapasite artışı için başvurduğu projeye "ÇED Olumlu" kararı verildi. Yörede yaşayan yurttaşlar, kapasite artışına karara karşı alanın Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planında orman sayılan alanlar ve tarım alanlarında kaldığı, madende yapılacak patlatmaların yörede yapılan zeytinciliğe zarar vereceği gibi gerekçelerle dava açtılar.

Dava sürecinde mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, 7 Şubat 2020 tarihinde bölgede inceleme yaparak raporunu mahkemeye sundu. Alanlarında uzman Ziraat Mühendisi, Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Jeoloji Mühendisi (hidrojeoloji alanında da uzmanlığı bulunan) ve Orman Mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti raporlarında madenin kapasite artışının birçok sakıncası olacağını ortaya koydu.

KAPASİTE ARTIŞIYLA ALANDAKİ ZEYTİNLİKLER KESİLECEK

ÇED olumlu kararıyla ilgili ziraat mühendisliği, tarımsal üretim açısından yapılan değerlendirmede "maden sahası yapılmak istenen 8 poligonun içinde ve 3 kilometre çevresinde yoğun deliceye aşılanmış ilaçlama, gübreleme, sulamanın yapılmadığı sadece budama şeklinde kültürel işlemlerin yapıldığı organik zeytincilik alanların bulunduğunun saptandığı, bu zeytin ağaçlarının büyük bir bölümünün kesilmesi gerekeceği, zeytinlik alanlarının da toz etkisinden yoğun olarak etkileneceği zeytin ağaçlarının vegatatif ve generatif gelişimlerini olumsuz etkileyeceği" dile getirildi.

Reklam
"SULARA ETKİSİ BİLİNMİYOR, ORMAN YANGINI EYLEM PLANI YOR"

Projenin jeolojik ve hidrojeolojik açıdan yapılan değerlendirmede; ÇED raporunda, etkinliğin olası çevresel etkileri ve alınması gereken önlemler yeterince belirtilmediği, sunulan jeolojik haritaların ve kesitlerin dava konusu poligonlarla ilgisi olmadığı, söz konusu etkinliğin jeolojik ve hidrojeolojik açıdan yeterli düzeyde tanıtılmadığı, etkinliğin olası çevresel etkileri ve alınması gereken önlemlerin yeterince açıklanmadığının altı çizildi.

Projenin çevre mühendisliği ve çevre mevzuatı açısından yapılan değerlendirmesinde madenlerdeki patlatmalar ve çıkarılan malzemenin taşınması sırasında meydana gelecek sorunları dikkat çekilirken, orman mühendisi bilirkişi ise proje alanının hakim rüzgarlara açık ve birinci derece orman yangınlarına hassas bir noktada bulunmasına rağmen orman yangınlarıyla mücadele eylem planı yapılmadığı, kesilecek ağaç adeti ve türlerinin tam manasıyla belirtilmediği gibi eksikliklere dikkat çekti.

"AYDIN'DAKİ MADENLER AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KARAR"

Maden mühendisi açısından yapılan değerlendirmede de açık işletme madenciliği sonrası topoğrafyanın tamamen değiştiği ve arazinin ilk halinin korunmasının mümkün olamadığı dile getirildi. Feldspat, kuvars, kuvarsit ocağı kapasite artışı ve kırma tesisi projesi için olumsuz görüş bildiren bilirkişi raporuna yapılan itirazları kabul etmeyen mahkeme heyeti bilirkişi raporunun hükme esas alınabileceği görüş ve kanaatine vardı.

Mahkeme heyeti kararında 8 ÇED poligonundan müteşekkil 335,15 hektarlık proje sahası içerisinde gerekse bu sahayı çevreleyen 3 kilometre mesafe sınırları dahilinde kalan alanda yabani ve aşılı zeytin ağaçlarının bulunduğunun görüldüğüne dikkat çekerek, "Bu durumda, işleme konu proje sahası içerisinde ve bu sahaya 3 kilometrelik mesafede zeytinlik alanlar bulunduğu ve söz konusu zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde patlatmalı açık işletme yöntemi uygulanan madencilik faaliyetinde bulunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, proje konusu maden ocağının 3573 sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalara 3 kilometreden daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olduğu anlaşılmakla dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" dedi.

Davanın avukatı Akın Yakan mahkeme kararının Aydın yöresindeki kuvars ve feldispatlarla ilgili çok önemli bir karar olduğunu belirterek, "Bu konuda aldığımız ikinci iptal kararı. Daha önce de Söke Karacahayıt için iptal kararı verilmişti" dedi.


https://www.evrensel.net/haber/424680/sokedeki-kuvars-madeninin-kapasite-artisina-izin-yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...